آش ترخینه یکی از غذاهای سنتی و خوشمزه ایرانی است که در استانهای همدان و اراک بیشتر پخته میشود. این آش با طعم دلپذیر و مواد مقوی خود، میتواند یک وعده غذایی کامل و سالم باشد. در ادامه به طرز تهیه این آش خوشمزه میپردازیم.
مواد لازم برای تهیه ترخینه
- بلغور گندم: ۵۰۰ گرم
- نمک: ۱ قاشق چایخوری
- ماست ترش: ۱٫۵ کیلوگرم
- زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
- زعفران: ½ قاشق چایخوری
- پونه خشک: ۱ قاشق غذاخوری
- فلفل سیاه: ½ قاشق چایخوری
طرز تهیه ترخینه
- برای تهیه آش ترخینه ابتدا باید ترخینه را تهیه کنید. برای تهیه ترخینه از بلغور گندم استفاده میشود.
- ابتدا بلغور گندم را در قابلمهای بریزید و بشویید، سپس روی آن آب بریزید و کنار بگذارید تا به مدت 6 ساعت خیس بخورد یا شب تا صبح خیس کنید.
- حال بلغور را در آبکش بریزید تا آب آن برود.
- ماست را در قابلمه بزرگ بریزید و هم بزنید تا یکدست شود. اگر ماست شما سفت بود، مقداری آب اضافه کنید و هم بزنید. سپس بلغور را اضافه کنید و روی شعله قرار دهید و مدام هم بزنید.
- وقتی ماست جوشید، حرارت را ملایم کنید و اجازه دهید بلغور بپزد. یک ساعت زمان لازم است تا بلغور بپزد.
- وقتی مواد حالت خمیری به خود گرفت، زعفران، فلفل سیاه، نمک، زردچوبه و پونه خشک را به بلغور اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- حال حرارت زیر قابلمه را خاموش کنید و اجازه دهید مواد خنک شود. اندازه یک پرتقال از مواد ترخینه بردارید و مانند کتلت یا هر شکلی که مایل هستید فرم دهید.
- تمام مواد ترخینه را به این صورت فرم دهید و در سینی یا روی پارچه قرار دهید تا جلوی آفتاب خشک شود.
- بعد از خشک شدن، ترخینهها را در کیسه پارچهای قرار دهید و برای سوپ و آش استفاده کنید.
مواد لازم برای تهیه آش ترخینه دوغ
- پیاز: ۳ عدد
- سیر: ۸ حبه
- نخود: ۷۵ گرم
- کشک: ۱ لیوان
- عدس: ۷۵ گرم
- ترخینه دوغ: ۳ عدد
- لوبیا چیتی: ۷۵ گرم
- سبزی آشی: ۵۰۰ گرم
- نعناع خشک: ۱ قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به اندازه کافی
طرز تهیه آش ترخینه دوغ
- برای تهیه آش ترخینه، ابتدا لوبیا چیتی و نخود را جداگانه به مدت 12 تا 24 ساعت خیس کنید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید.
- ترخینهها را به مدت ۲ ساعت در کاسهای قرار دهید و روی آن آب بریزید تا نرم شوند.
- سبزی آش را پاک کنید و بشویید. سپس سبزی را خرد کنید و کنار بگذارید.
- یک قابلمه مناسب بردارید و لوبیا و نخود و ترخینه نرم شده را در آن بریزید و روی آنها آب بریزید. قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید.
- در تابهای مقداری روغن بریزید و پیاز خرد شده را تفت دهید تا طلایی شود. سپس سیر را اضافه کنید و کمی تفت دهید.
- در تابهای کوچک روغن بریزید و نعناع خشک را تفت دهید.
- سپس حبوبات نیم پز شده را با عدس آبکشی شده ترکیب کنید و نمک و سبزی آش را اضافه کنید.
- در این مرحله نیمی از پیاز داغ و سیر داغ را به مواد آش اضافه کنید.
- بعد از ۳۰ الی ۴۰ دقیقه کشک را اضافه کنید و اجازه دهید آش بجوشد.
- آش ترخینه را در کاسهای بزرگ بریزید و با پیاز داغ و سیر داغ و نعناع داغ تزئین کنید.
ارسال دیدگاه