کینوا به خاویار گیاهی نیز معروف است ، کینوا از دسته غلات ها به حساب می آید و خاصیت فوق العاده زیادی دارد .کینوا با داشت این خاصیت ولی مورد کم لطفی قرار گرفته و بسیاری از این خواص مطلع نیستند و از آن در رژیم غذایی بهره نمی برند .
کینوا چیست؟
کینوا گیاهی است با نام علمی Chenopodium quinoa willd یکی از گیاهانی که تا کنون در ایران مورد بررسی قرار نگرفته و از آن بهره برداری نشده است گیاهی با نام کینوا که بومی کوههای آند در بولیوی، شیلی و پرو است
در واقع کینوا غلهی واقعی نیست، بلکه شبهغله است. به عبارت دیگر، کینوا اساسا دانه است، اما شبیه غلات آماده و مصرف میشودهزاران سال است که در آمریکای جنوبی از این غله استفاده میشود، اما تنها چند سال است که معروف شده و در همهجای دنیا مورد استفاده قرار میگیرداین دانه خوراکی در میان افرادی که به تغذیه سالم اهمیت میدهند، بسیار محبوب شده است.بهخاطر مواد مغذی بالا و توانایی کینوا برای ایجاد امنیت غذایی در سرتاسر دنیا، سازمان ملل سال ۲۰۱۳ را «سال بینالمللی کینوا» نامگذاری کرد.
تفاوت کینوآ سفید، قرمز و سیاه
کینوآ هم در رنگهای مختلف وجود دارد.
کینوآ سفید ظریفترین و سبکترین بافت را دارد و بعد از پخت نرمتر از انواع دیگر کینوآ است.
کینوآ قرمز که بعد از پخت بیشتر به قهوهای روشن تبدیل میشود، طعم شیرین تری دارد و بافت آن هنگام جویدن بیشتر حس میشود. کینوآ قرمز تا حدودی از نظر طعم و بو شبیه فندق است.
کینوآ سیاه عطر و طعم خاکی تری دارد و کمی شیرین مزه تر از کینوآ سفید است و رنگ سیاه خود را بعد از پخته شدن حفظ میکند.
بیشتر بخوانیم :خواص شگفت انگیز ماکادمیا
خواص بی نظیر کینوا یا خاویار گیاهی
۱۸۵ گرم کینوا (خام یا پخته)، محتوی مواد مغذی زیر است:
پروتئین: ۸ گرم؛
فیبر: ۵ گرم؛
منگنز: ۵۸ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
منیزیم: ۳۰ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
فسفر: ۲۸ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
ویتامین b۹ یا اسید فولیک: ۱۹ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
مس: ۱۸ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
آهن: ۱۵ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
روی (زینک): ۱۳ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
پتاسیم: ۹ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
تقریبا ۱۰ درصد میزان موردنیاز روزانه از ویتامین B۱، ویتامین B۲ و ویتامین B۶؛
مقدار کمی کلسیم، ویتامین b۳ یا نیاسین و ویتامین E.
۱۸۵ گرم کینوا حدود ۲۲۲ کالری انرژی، ۳۹ گرم کربوهیدرات و ۴ گرم چربی دارد؛ کینوا همچنین حاوی مقدار کمی اسیدچرب امگا ۳ است
بیشتر بخوانید :خواص بی نظیر سیاه دانه را بشناسیم
خواص فوق العاده کینوا این دانه خوردنی
کینوا یک پروتئین کامل:
گیاه کینوا به تنهایی می تواند پروتئین کامل بدن را تامین کند و تمامی آمینواسیدهای مورد نیاز برای حفظ تعادل سلامتی بدن را فراهم آورد بسیار مشهور است.
آمینواسیدهای ضروری یکی از مواردی است که بدن نمیتواند خود آن را تولید کند و پروتئین کامل حاوی تمامی این آمینو اسیدهای ضروری است.
مزایای ضد التهابی کینوا:
کینوا حاوی مواد مغذی ضد التهابی بسیاری همچون اسید فنولیک، پلی ساکارید دیواره سلولی و مواد مغذی خانواده ویتامین E. مانند گاما توکوفرول است.
کینوا عاری از گلوتن:
رژیم غذایی فاقد گلوتن برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک و عدم تحمل گلوتن شدید توصیه میشود؛ افرادی که از این نوع رژیم پیروی میکنند، ممکن است در دریافت تمامی مواد مغذی ضروری خود به مشکل بیفتند؛ مایوکلینیک، آهن، کلسیم، فیبر، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فولات را به عنوان مواد مغذی که در رژیم غذایی فاقد گلوتن وجود ندارد، لیست میکند.از آنجایی که کینوا به طور طبیعی فاقد گلوتن است میتواند بهترین گزینه برای رژیم غذایی فاقد گلوتن باشد.
پایین آوردن کلسترول خون با کینوا:
محتوای خوب فیبر در کینوا میتواند در پایین آوردن سطح کلسترول خون مفید باشد؛ فیبری که به هضم کمک میکند نیازمند اسیدهای صفراوی است که تقریبا از کلسترول ساخته شدهاند.
کینوا برای سلامت قلب:
پایین آمدن سطح کلسترول خون به معنای داشتن یک قلب سالم است، اما کینوا مزایای دیگری نیز برای قلب دارد.
مطالعات انجام شده نشان میدهد که کینوا دارای بسیاری از فلاونوئیدهاست که میتواند در مقابل بیماریهای قلبی محافظت کننده باشد علاوه بر این، کینوا میتواند اسیدهای چرب تک غیر اشباعی را برای بدن فراهم کند؛ این اسیدهای چرب شامل اسید چرب امگا ۲ و آلفا لینولنیک اسید است.
کینوا در بهبود سیستم گوارش:
یک فنجان کینوای پخته شده حاوی ۲۱ درصد فیبر است و این موضوع برای روده و سیستم گوارش بسیار عالی است. کینوا همچنین از سایر غلات قابل هضمتر است همچنین مصرف کینوا، گندم سیاه و جوی دوسر حس سیری بیشتری در اختیار فرد قرار میدهد.
کینوا برای دیابت و پرفشاری خون:
کینوا به خاطر نقش آن در مدیریت دیابت و پرفشاری خون نیز مود مطالعه قرار گرفته است؛ بر اساس مطالعهای که در مجله غذاهای دارویی به چاپ رسیده است، دانشمندان برزیلی ۱۰ غلات سنتی را مورد مطالعه قرار دادند تا تاثیر آنها بر روی مدیریت دیابت و پرفشاری خون مشخص شود.
آنها دریافتند که کینوا سرشار از آنتی اکسیدانهایی به نام کورستین است و پتانسیل بیشتری برای مدیریت دیابت و پرفشاری خون دارد.
افزایش طول عمر با مصرف کینوا:
بر اساس گفتههای برخی از دانشمندان، فیبر موجود در کینوا میتواند به افراد کمک کند عمر بیشتری داشته باشند.
خواص بی نظیر کینوا یا خاویار گیاهی
بیشتر بخوانید :خواص فوق العاده دانه چیا را بشناسید
مضرات کینوا:
خطر بسیار اندکی در مورد خوردن کینوا وجود دارد؛ دانههای کینوا با ساپونین پوشیده شدهاند که مواد شیمیایی هستند که برای محافظت از گیاه در برابر بیماریهای ناشی از قارچها، باکتریها و ویروسها به کار میروند.
ساپونین میتواند طعم تلخی داشته باشد بنابراین قبل از پختن کینوا باید آن را به طور کامل زیر آب سرد شستشو داد؛
این ماده میتواند باعث ایجاد التهاب معده و آسیب به روده کوچک شود همچنین محتوای غنی کینوا از فیبر ممکن است باعث ایجاد درد شکم شود.
کینوا در رژیم غذایی:
کینوا خیلی زودتر از سایر غلات میپزد و پخت آن معمولا بین ۱۲ الی ۱۵ دقیقه طول میکشد. همین امر موجب میشود که کینوا به یک ماده غذایی عالی برای افرادی باشد که مشغله کاری زیادی دارند.
همچنین برخی از غلات بعد از پخت خشک میشوند، اما کینوا بعد از پخت نیز طراوات و خوشمزگی خود را حفظ میکند؛ تمامی موارد ذکر شده به این معناست که کینوا باید در رژیم غذایی افراد قرار گیرد.
شما میتوانید کینوا را به روشهای مختلفی همچون پوره، اضافه کردن به سالاد یا مواد غذایی آماده کنید؛ کینوا برای غلیظ کردن سوپ یا خورشت بسیار عالی است.
آرد کینوا میتواند در آشپزی فاقد گلوتن نیز مورد استفاده قرار گیرد.
ارسال دیدگاه