دستور پخت چند پیش غذا در ماه رمضان

جمعه 11 خرداد 1397 آشپزی
دستور پخت چند پیش غذا در ماه رمضان

 قطعا در ماه رمضان پس از ساعت‌ها تحمل گرسنگی و تشنگی، نوع تغذیه موقع افطار دارای اهمیت زیادی است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. معده خالی در هنگام افطار تحمل غذای سنگین را ندارد، بنابراین خوردن غذا‌های سبک با هضم راحت، کم حجم، پر کالری و تقریبا نرم به عنوان پیش غذا در ماه رمضان مناسب‌تر است.

زمان، میزان و چگونگی غذا خوردن از جمله مسائل مهم در رفتار غذایی افراد روزه دار است که توجه به آن‌ها نقش مهمی در اصلاح رفتار غذایی و همچنین سلامت فرد ایفا می‌کند. وعده‌های غذایی اصلی در ماه مبارک رمضان شامل سحری، افطاری و شام است که باید کاملا از هم جدا باشند. افطاری در واقع همان پیش غذایی است که در اولین فرصت ممکن، صرف می‌شود تا تداخلی با شام نداشته باشد.

افراد روزه دار بهتر است روزه خود را با یک نوشیدنی گرم یا ولرم مانند آب جوش و کمی عسل، شیر ولرم و خرما یا چای کم رنگ باز کنند. مصرف آب، شیر یا چای ولرم با قند‌های طبیعی که به سرعت جذب می‌شوند مانند عسل، خرما و کشمش، دهان و مری را برای عبور غذا آماده می‌کنند، مقداری از مواد قندی، املاح و ویتامین‌های مورد نیاز بدن را تامین کرده و انرژی از دست رفته بدن را نیز تا حدودی جبران می‌کند.

در سفره افطار بهتر است از پنیر کم چرب، نان و سبزی خوردن، سبزیجات آبپز (گل کلم، کرفس، فلفل سبز، کلم بروکلی، نخود فرنگی، پیاز، هویج و سیب زمینی) در قالب یک غذای سبک گرم مانند سوپ، حلیم کم چرب و آش رقیق، فرنی، خرما، کاچی، حلوا، شله زرد، شیر برنج، کره، ارده، خامه، بادام، گردو و تخم مرغ استفاده کرد و از هر یک از این مواد غذایی فقط مقداری اندک مصرف نمود تا ترکیبی از مواد مختلف شامل کربوهیدرات، پروتئین، املاح و ویتامین را به بدن برسانند.

چند نوع پیش غذای مناسب ماه رمضان

۱. انواع حلیم

یکی از پیش غذا‌های پرمصرف و محبوب در ماه مبارک رمضان، حلیم است. حلیم از پرطرفدار‌ترین غذا‌های سنتی ایران است که معمولا در سفره افطار به عنوان پیش‌غذا مصرف می‌شود و انواع مختلفی دارد که مواد اولیه آن‌ها با یکدیگر متفاوت است. حلیم شیر، حلیم بادمجان و حلیم برنج از معروف‌ترین حلیم‌هایی هستند که در ماه رمضان بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند.
تهیه انواع حلیم، اغلب با استفاده از گوشت گردن و دنده گوسفندی و پختن آن با پیاز، آب و کمی نمک صورت می‌گیرد که پس از پخت، کوبیده شده و ریش ریش می‌شود. بقیه‌ی افزودنی‌های حلیم بسته به نوع آن متفاوت است. در حلیم گندم از گندم پخته، در حلیم شیر علاوه بر گندم از شیر، در حلیم برنج به جای گندم از آرد برنج و در حلیم بادمجان از بادمجان و انواع حبوبات استفاده می‌شود.

اگر قصد دارید روزه‌ی خود را با خوردن حلیم باز کنید، به این نکته مهم توجه داشته باشید که این غذا را نباید با شکر و روغن زیاد میل نمائید؛ زیرا خوردن شکر و روغن باعث تحریک معده، اضافه وزن و عطش شدید می‌شود. اغلب این تشنگی را با نوشیدن مقادیر زیاد آب و نوشیدنی‌های سرد جبران می‌کنند که باعث رقیق شدن شیره معده و تاخیر هضم غذا می‌شود. عاقبت این رفتار نفخ شکم و سایر ناراحتی‌های گوارشی است.

پیش غذا در ماه رمضان


۲. انواع آش

آش‌هایی نظیر آش بلغور گندم، آش ماش، آش گشنیز، آش دوغ، آش بادمجان و… انواع پیش غذا در ماه رمضان هستند که با سبزیجات، حبوبات پخته و گوشت درست می‌شوند. آش ساده، پایه‌ی همه‌ی آنهاست که با افزودن مواد غذایی مختلف می‌توانید براساس ذائقه خود در آن تنوع ایجاد کنید.

مواد لازم
برنج خیس کرده1 پیمانه
لپه خیس کرده1/2 پیمانه
سبزی ساطوری (تره، جعفری، گشنیز، کمی نعنا، چند پر ترخون یا مرزه)به میزان لازم
زردچوبه1 قاشق مرباخوری
سیر داغ و نعنا داغبه میزان لازم
نمک و فلفلبه میزان لازم
دستور تهیه:
  1. لپه را با نمک، فلفل و زردچوبه و یک لیتر آب در قابلمه بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
  2. اجازه دهید تا لپه بپزد و نرم شود، سپس سبزی را اضافه کرده و هم بزنید.
  3. نیم ساعت دیگر فرصت دهید تا سبزی بپزد و هنگام پخت، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید.
  4. برنج را با ۵ پیمانه آب و اندکی نمک روی حرارت متوسط قرار دهید، همین که آب برنج تمام شد، از روی حرارت بردارید.
  5. برنج پخته را بکوبید و روی لپه و سبزی بریزید.
  6. نمک و فلفل آش را اندازه کنید، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید، حرارت را کم کنید تا آش جا بیفتد.
  7. ظرف آش را با پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ تزیین کنید.

نکته: در صورت تمایل می‌توانید ۲۵۰ گرم کوفته قلقلی، همراه با سبزی به آش اضافه کنید.

پیش غذا در ماه رمضان


طرز تهیه حریره کرفس

مواد لازم
کرفس با برگ نازک ساطوری شده1 بوته
آب قلم9 پیمانه
آرد برنج2 قاشق غذاخوری
جعفری ساطوری شده2 قاشق غذاخوری
زرده تخم مرغ1 عدد
کره2-3 قاشق غذاخوری
نمک و فلفلبه میزان لازم

دستور تهیه:

  1. آب قلم را با کرفس بر روی حرارت زیاد قرار دهید و پس از جوش آمدن حرارت را کم کنید.
  2. درب قابلمه را بسته و فرصت دهید تا کرفس به مدت ۴۵-۴۰ دقیقه بپزد.
  3. کرفس را پس از پختن در مخلوط کن له کنید و سپس به قابلمه برگردانید.
  4. آرد برنج را در ۱ پیمانه آب سرد حل کرده و در قابلمه بریزید، پس از جوش آمدن حرارت را کم کنید.
  5. نمک و فلفل بزنید و فرصت دهید ۱۵ دقیقه دیگر با درب باز بپزد.
  6. یک ملاقه از حریره را با زرده تخم مرغ مخلوط کرده و در قابلمه بریزید.
  7. کره را اضافه کرده و پس از چند دقیقه هم زدن از روی حرارت بردارید.
  8. حریره را در ظرف سرو بکشید و روی آن را با جعفری ساطوری تزیین کنید.

۳. انواع حلوا

امروزه ممکن است قدری عجیب به نظر آید، ولی تا حدود صد سال پیش در ایران از حبوبات (ماش، عدس، لوبیا و نخود) حلوا و شیرینی درست می‌کرده‌اند. در دوره صفوی هم مایه باقلوا را به جای بادام و پسته از عدس پخته تهیه می‌کردند.

طرز تهیه حلوای عدس

مواد لازم
عدس خیس خورده1 پیمانه
شکر1 پیمانه
روغن1/2 پیمانه
مخلوط هل و گلاب1/2 پیمانه
زعفران ساییدهکمی
دستور تهیه:
  1. عدس را با ۴-۳ پیمانه آب روی حرارت ملایم بپزید تا آب آن کاملا تمام شود، سپس بکوبید تا نرم شود.
  2. شکر و زعفران را در هل و گلاب و نیم پیمانه آب حل کنید.
  3. روغن را روی حرارت ملایم داغ کنید، عدس کوبیده را اضافه کرده و در روغن تفت دهید، سپس مایه شکر را اضافه کرده و هم بزنید تا حلوا به روغن بیفتد.
  4. حلوا را در ظرف سرو بکشید و به صورت داغ یا سرد میل کنید.

نکته: در این حلوا به جای عدس می‌توان ماش، لوبیای سفید یا قرمز و نخود استفاده کرد.


طرز تهیه حلوای هویج

مواد لازم
هویج رنده شده1 کیلوگرم
شکر1/2 پیمانه
آرد1 پیمانه
پودر هل1 قاشق چایخوری
پودر زعفراناندکی
کره5-6 قاشق غذاخوری
دستور تهیه:
  1. کره را بر روی حرارت ملایم ذوب کرده و هویج را در آن تفت دهید تا بلوری شود، سپس از روی حرارت بردارید تا خنک شود.
  2. آرد را در تابه الک کرده و هم بزنید تا با هویج کاملا مخلوط شوند. سپس روی حرارت قرار داده و هم بزنید تا آرد طلایی شود.
  3. شکر را با زعفران و هل در نیم پیمانه آب جوش حل کنید و در تابه بریزید، مایه را هم بزنید تا به جوش آمده و غلیظ شود.حلوای هویج
ذهنیت بعضی افراد از روزه گرفتن، کاهش وزن است. بدون شک رعایت رژیم غذایی صحیح باعث کنترل وزن می‌شود، ولی از آنجا که معمولا افراد با شروع افطار سعی در جبران نخورده‌ها دارند و از طرفی گاهی فشار گرسنگی و تشنگی فرد را وادار به انتخاب خوراک بر مبنای احساس نیاز روانی و لذت بردن از خوردن می‌کند، منطق درست خوردن نادیده گرفته می‌شود؛ بنابراین خوردن غذا‌های سنگین و پرحجم به عنوان پیش غذا در ماه رمضان نه تنها تاثیری در کاهش وزن ندارد بلکه گاهی باعث افزایش وزن و حتی بیماری‌های دستگاه گوارش می‌شود. پس با خوردن غذا‌های سالم و سبک به میزان کم در هنگام افطار می‌توان به اصلاح رفتار غذایی پرداخت و از سلامت جسمی و روانی برخوردار شد.
منبع:ستاره
دستور پخت خورش فسنجان با گوشت قلقلی

دستور پخت خورش فسنجان با گوشت قلقلی

دستور پخت انواع غذا با بلدرچین

دستور پخت انواع غذا با بلدرچین

×

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب استان برای وضعیت آب‌و‌هوا