نرگسی پلو، یکی از غذاهای سنتی و خوشمزه شیرازی است که بیشتر در فصول سرد سال تهیه میشود. این غذا به دلیل استفاده از سیر سبز و زردک، عطر و طعمی بینظیر دارد. قنبر پلو، یکی دیگر از غذاهای خوشمزه شیرازی است که با گوشت گوسفندی یا گوشت مرغ تهیه میشود. برای تهیه این غذا، ابتدا گوشت را با پیاز و ادویه جات تفت میدهند و سپس آن را با رب گوجه فرنگی و آب میپزند.
برنج را نیز به صورت معمول آبکش میکنند و با مواد آماده شده مخلوط میکنند. سپس آن را دم میگذارند. رب پلو، یکی دیگر از غذاهای سنتی شیرازی است که با رب گوجه فرنگی و برنج تهیه میشود. برای تهیه این غذا، ابتدا رب گوجه فرنگی را با مقداری روغن تفت میدهند و سپس آن را با آب میپزند. برنج را نیز به صورت معمول آبکش میکنند و با مواد آماده شده مخلوط میکنند. سپس آن را دم میگذارند.
مواد لازم برای تهیه نرگسی پلو
- برنج: ۴ پیمانه
- سیر خشک :۱ بوته
- عدس: ۱ پیمانه
- زردک:۴ عدد
- شوید تازه خرد شده : ۱/۲ پیمانه
- پیاز :۱ عدد
- زعفران: به مقدار لازم
- نمک و فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
آمادهسازی مواد اولیه:
- عدس را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- برنج را نیز از چند ساعت قبل در آب و نمک خیس کنید.
- هویجها (زردک)را رنده کرده و پیازها را خلالی خرد کنید.
- پخت عدس:
- عدس را در آب جوش بپزید تا نیمپز شود و سپس آبکش کنید.
- تفت دادن پیاز و سیر:
- پیازها را در مقداری روغن تفت دهید تا طلایی شوند. سپس سیر خرد شده را اضافه کنید و تفت دهید تا عطر آن آزاد شود.
- اضافه کردن هویج و شوید:
- هویجهای رنده شده را به مخلوط پیاز و سیر اضافه کنید و تفت دهید تا نرم شوند. در نهایت عدس پخته شده، شوید و ادویهجات (نمک، فلفل، زردچوبه) را اضافه کنید و مخلوط کنید.
- پخت برنج:
- در قابلمهای مناسب، آب را به جوش بیاورید و برنج خیس خورده را به آب جوش اضافه کنید. برنج را تا جایی بپزید که نرم شود ولی کمی حالت سفتی داشته باشد (نیمپز). سپس آبکش کنید.
- لایهگذاری مواد:
- کف قابلمه مقداری روغن بریزید و ته دیگ مورد نظر را بگذارید. سپس یک لایه برنج و یک لایه از مخلوط عدس و هویج روی آن بریزید. این کار را تکرار کنید تا مواد تمام شود. در نهایت زعفران دم کرده را روی برنج بریزید.
- دم کردن پلو:
- قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و اجازه دهید برنج به مدت ۴۵ دقیقه دم بکشد.
- تهیه سیبزمینی سرخ کرده:
- سیبزمینیها را به صورت مکعبی خرد کنید و در مقداری روغن سرخ کنید. نمک و زردچوبه به آن اضافه کنید.
- سرو نرگسی پلو:
- برنج دم کشیده را در دیس بکشید و با سیبزمینی سرخ کرده تزیین کنید. این پلو را میتوانید به تنهایی یا با مرغ پخته شده سرو کنید.
طرز تهیه نرگسی پلو شیرازی روش دوم
- برنج را از ۲ تا ۳ ساعت قبل با آب و نمک خیس کنید. عدس را نیز با مقداری آب ولرم برای ۱ ساعت خیس کنید و ۲ بار آن را عوض کنید تا نفخ عدس گرفته شود. سپس با مقداری آب و نمک بپزید. مراقب باشید عدس له نشود.
- پوست سیر را جدا کرده و رنده یا له کنید.
- پیاز را شسته و نگینی خرد کنید. در تابهای با مقداری روغن تفت دهید تا طلایی شود. کمی زردچوبه اضافه کنید. سپس زردکهای رنده شده یا خلال شده را به پیاز اضافه کنید و تفت دهید. در تابه را بگذارید تا بپزد و نرم شود. بعد از پخت زردک، سیر رنده شده را اضافه کنید و تفت دهید تا عطر سیر بلند شود.
- عدس پخته شده را در آبکش بریزید تا آب اضافه آن برود و به مواد اضافه کنید. سپس مقداری فلفل سیاه به همراه پودر لیموعمانی (یا آب لیمو تازه) به مواد اضافه کنید و هم بزنید. شعله را خاموش کنید و مواد را کنار بگذارید.
- آب را در قابلمهای مناسب به جوش آورید. برنج را به آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید تا برنج نرم شود. شوید تازه را به برنج اضافه کنید. چند جوش که زد برنج را آبکش کنید.
- کف قابلمه روغن بریزید و ته دیگ مورد نظر را ته قابلمه بیندازید. سپس برنج و مواد آماده شده را لایه به لایه بریزید تا مواد تمام شود.
- برنج را به مدت ۴۵ دقیقه دم دهید. در آخر پخت روغن یا کره ذوب شده و زعفران دم کرده را روی برنج بریزید.
- برنج دم کشیده را در دیس بکشید و به تنهایی یا با مرغ پخته شده میل کنید.
نکات تهیه نرگسی پلو
- برای اینکه عدس نفخ نداشته باشد، بهتر است آن را از شب قبل خیس کنید و ۲ بار آب آن را عوض کنید.
- اگر تمایل دارید که عدس له نشود، میتوانید آن را به صورت نیمپز بپزید.
- برای اینکه برنج نرگسی پلو خوشمزهتر شود، میتوانید از شوید تازه استفاده کنید.
- اگر زعفران دم کرده ندارید، میتوانید از زعفران خشک استفاده کنید. برای این کار، مقداری زعفران خشک را با مقداری آب جوش مخلوط کنید و به مدت ۱۵ دقیقه دم بگذارید.
ارسال دیدگاه