چرتمه؛ خورش سنتی سمنان
چرتمه، یکی از خورش های محلی استان سمنان است که با استفاده از اعضای درونی بدن گوسفند از جمله دنبه و جگر سیاه پخته میشود. از دیگر مواد تشکیلدهنده این غذای متفاوت، چرب و پرکالری میتوان به سیر، ماست، نمک و ادویههای مخصوص اشاره کرد. چرتمه در واقع، یک خورش بومی و سنتی است که معمولا همراه با برنج خورده میشود و به آن چرتمه پلو میگویند.
مواد لازم برای تهیه چرتمه پلو
برای ۴ نفر
- ۵۰۰ گرم جگر سیاه گوسفندی ریز خردشده
- ۱۰۰ گرم دنبه ریز خردشده
- ۳۰۰ گرم ماست
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
- ۱ قاشق غذاخوری روغن سرخکردنی
- ۱ عدد پیاز پوستکنده و خلالی خردشده
- ۴ عدد فلفل کبابی ریز خردشده
- ۵ حبه سیر پوستکنده و ریز
بیشتر بخوانید : طرز تهیه آش گندم یزدی
طرز تهیه چرتمه پلو
- یک قاشق غذاخوری روغن سرخکردنی را داخل ماهیتابه بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن گرم شود. سپس پیازها را داخل آن بریزید و آنقدر تفت دهید تا نرم شوند. سپس زردچوبه را به آن بیفزایید.
- جگر و دنبههای ریز خردشده را داخل ماهیتابه بریزید و با پیاز هم بزنید و آنها را بهمدت ۵ دقیقه تفت دهید. سپس فلفلهای خردشده را به آن اضافه کنید و هم بزنید.
- نمک و فلفل سیاه را طبق مزاج خود به غذا اضافه کنید تا مزهدار شود. مخلوط مواد را روی حرارت ملایم گاز بهمدت ۳ دقیقه دیگر هم بزنید و سپس از روی گاز بردارید.
- مواد داخل ماهیتابه را در یک ظرف مناسب بریزید و با گوشتکوب، آنها را له کنید.
- در همین حین، سیر و ماست را در یک کاسه کوچک با هم مخلوط کنید و سپس آنها را به جگر، دنبه و پیاز لهشده بیفزایید.
- ماست و سیر را به مواد داخل ماهیتابه اضافه کنید
- چرتمه شما آماده است. این خورش لذیذ سمنانی را همراه با برنج زعفرانی،سرو کنید.
بیشتر بخوانید : طرزتهیه قنبر پلوی شیرازی
نکات مهم:
- چرتمه، مشابه واویشکا در استان گیلان و خوراک جغول بغول در استان زنجان است.
- جگر به نسبت گوشت، دیرتر هضم میشود؛ اما مصرف آن بهدلیل وجود آهن، برای افرادی که مشکل کمخونی دارند، بسیار مفید است.
- هرچه جگر و دنبه را ریزتر خرد کنید، هضم این غذا سادهتر است.
- دلیل استفاده از فلفل در طرز تهیه چرتمه، کمک به هضم جگر است.
- برای زودتر سرخ شدن پیاز، در ابتدا پیازها را هم نزنید تا آب نین.
فواید و معایب مصرف جگر
- جگر سیاه یا کبد، پایگاه اصلی متابولیسم مواد غذایی، دارویی، شیمیایی و سموم بدن حیوانات و منبع غنی ویتامینهای گروه B، A، C، D، اسید فولیک، آهن، روی، مس، منگنز، سلنیوم و فسفر است.
- یتامین B۱۲ جگر برای رشد طبیعی، نگهداری و سلامت بافتهای عصبی و برای عمل طبیعی تشکیل خون لازم است. این ویتامین همچنین بر ژنها و ساخت سلولها اثر میگذارد.
- ویتامین A از گروه ویتامینهای محلول در چربی است که به رشد، سلامت پوست، بینایی و بالا رفتن مقاومت بدن در برابر عفونتها کمک میکند. این ویتامین همچنین موجب حفظ سلامتی مخاط دستگاه تنفسی فوقانی و گوش داخلی میشود.
- مصرف زیاد جگر باعث بروز مسمومیت ناشی از ویتامین A میشود.
- تنها منبع حیوانی حاوی ویتامین C، جگر است. همان طور که میدانید کمبود ویتامین C منجر به خونریزی لثه، بهبود طولانی زخمها، خونریزیهای زیرپوستی، خستگی، ضعف و بیحالی میشود.
- ویتامین E به تقویت مو، رویش مو و سلامت قلب کمک میکند.
ارسال دیدگاه