بیوگرافی محمد بهمن بیگی استاد بزرگ ایل قشقایی

پنج‌شنبه 22 شهریور 1403 بیوگرافی
محمد بهمن بیگی

خلاصه زندگینامه محمد بهمن بیگی

نام: محمد بهمن بیگی

متولد: 26بهمن 1298

زادگاه : در ایل قشقایی در استان فارس (در نزدیکی فیروزاباد)

درگذشت : ۱۱ اردیبهشت ۱۳۸۹ (۹۰ سال) شیراز

ملیت: ایرانی

محل تحصیل: دارالفنون و دانشگاه تهران

پیشه: نویسنده، حقوق‌دان، معلم

سال‌های فعالیت: از ۱۳۲۶ تا ۱۳۸۹

همسران محمد بهمن بیگی :گوهر گرگین پور فرزندان: (سه دختر)و  سکینه کیانی فرزندان:(دو پسر و دو دختر)

 

محمد بهمن‌بیگی

محمد بهمن‌بیگی

محمد بهمن‌بیگی کیست ؟

محمد بهمن بیگی نویسندهٔ بزرگ ایل قشقایی و بنیان‌گذار آموزش و پرورش عشایری در ایران بود.بهمن‌بیگی به عنوان پدر تعلیمات عشایری ایران شناخته می‌شود و نقش مهمی در تاسیس و گسترش مدارس عشایری در کشور داشت. او همسر اول خود را در جوانی از دست داده بود و خانم سکینه کیانی در سال‌های پر فراز و نشیب زندگی، همراه و همیار او بود.

 

محمد بهمن بیگی متولد چه سالی است ؟

محمد بهمن‌بیگی در ۲۶ بهمن ۱۲۹۸  در ایل قشقایی در استان فارس در نزدیکی فیروزاباد بدنیا آمد

 

محمد بهمن بیگی اصالتا اهل کجا است ؟

در عشایر قشقایی و در خاندان محمود خان کلانتر از طایفه بهمن‌بیگلو و طایفه عماله به دنیا آمد

محمد بهمن بیگی

محمد بهمن بیگی

بیوگرافی محمد بهمن بیگی

زندگی خود را  در خیمه‌ای بین لار و فیروزآباد در جریان مهاجرت طایفه‌اش آغاز کرد. وقتی به دنیا آمد جز شلیک گلوله و ناله اسب چیزی ندید و نشنید.او دوران کودکی خود را در زمستان در لارستان و در تابستان در سمیرم گذراند و حتی یک شب را در شهر یا یک خانه شهری معمولی سپری نکرد. پدرش محمود خان که از کدخدایان محلی بود و یک تیره کوچک (تیره بهمن‌بیگلو از طایفه عمله) را سرپرستی می‌کرد.

او در 8 سالگی توسط دبیر خصوصی خانواده اش، میرزا جواد، سوادآموزی را آموخت. او می‌نویسد: «پدرم میزبان مرد غریبه‌ای از شهررضا اصفهان بود و آن مرد به من و خواهرم چیزهای اساسی یاد داد. یک سال بعد، زمانی که محمد 11 ساله است، به همراه مادرش به تهران می‌رود تا به پدر تبعیدی‌اش بپیوندد. به مدرسه علمیه تهران – مدرسه – می رود و شاگرد ممتاز می شود.

 

بیوگرافی محمد بهمن بیگی

بیوگرافی محمد بهمن بیگی

تحصیلات محمد بهمن بیگی

در دبیرستان رشته ادبی ادامه تحصیل داد. در این‌جا او با دکتر مهدی حمیدی، معلم انشا آشنا می‌شود و از جانب ایشان تشویق می‌شود که مطالعه کند و به نویسندگی بپردازد. بهمن‌بیگی یک سال بعد، بار دیگر برای ادامه تحصیل روانه تهران می‌شود. در سال ۱۳۱۸، پس از اتمام دبیرستان (دارالفنون)، وارد دانشکده حقوق دانشگاه تهران می‌شود و در سال اول دانشکده و در سال ۱۳۲۱ از دانشکده حقوق فارغ‌التحصیل می‌گردد بعد از تحصیلات به ایل بازگشت و بعد از مدتی آهنگ سفر به آمریکا کرد. پس از چندی، حال و هوای ایل، او را به طبیعت فارس بازگرداند.

 

محمد بهمن بیگی در جوانی

محمد بهمن بیگی در جوانی

نخستین مدرسه‌ی عشایری محمد بهمن‌بیگی

در سال ۱۳۲۴ کتاب “عرف و عادت در عشایر فارس” را منتشر کرد و شش سال بعد، نخستین مدرسه‌ی عشایری را برای بستگان خود در سایه‌ی چادر مهمانی سنتی‌شان بر پا داشت. از این کار تجربه اندوخت برای طرحی که در مرحله اول، آموزش و پرورش آن را رد کرد. طرح آموزش عشایر را اما مدیر اصل چهار ترومن پسندید و سپس مشاور فرهنگی این هیأت، آن را تایید کرد. توافق شد که چادر و لوازم آموزشی با اصل چهار باشد و معلمان و حقوقشان با بهمن‌بیگی. این تلاش‌ها ، در سال ۱۳۳۱منجر به تصویب برنامه سوادآموزی عشایر توسط وزارت آموزش و پرورش شد و تا سال ۱۳۳۳ هشتاد و هفت مدرسه‌ی عشایری در استان فارس شروع به کار کرد. او در سال ۱۳۳۶ با حمایت دکتر کریم فاطمی، اولین مرکز تربیت معلم عشایری را به نام “دانشسرای عشایری شیراز” بنیان نهاد. در سال ۱۳۴۳ اولین گروه از دختران عشایری وارد این دانشسرا شدند.

 

همسران محمد بهمن بیگی

همسران محمد بهمن بیگی

همسران محمد بهمن بیگی

زندگینامه گوهر گرگین پور

همسر اول گوهر گرگین پور همسر بهمن بیگی هست که سه فرزند دختر از این وصلت  دارند.همسر اول محمد بهمن بیگی گوهر گرگین پور در جوانی  از دنیا رفت

مرحوم محمد بهمن‌بیگی در سال 1343 با سرکار خانم سکینه کیانی ازدواج کرد. در آن زمان خانم کیانی 17 سال داشتند و اختلاف سنی قابل توجهی با بهمن‌بیگی داشتند. این ازدواج دوم بهمن‌بیگی بود و از این وصلت، سه پسر و یک دختر به دنیا آمدند.

خانم سکینه کیانی در سال‌های پر فراز و نشیب زندگی، همراه و همیار او بود.

فرزندان محمد بهمن بیگی

فرزندان محمد بهمن بیگی

فرزندان محمد بهمن بیگی

فرزندان محمد بهمن بیگی  به شرح زیر است

مهندس سیروس بهمن‌بیگی:فرزند ارشد خانواده بود. او در رشته مهندسی عمران تحصیل کرد و در پروژه‌های مختلف عمرانی در ایران کار کرد.

دکتر فرهاد بهمن‌بیگی:فرزند دوم خانواده بود. او در رشته پزشکی تحصیل کرد و متخصص اطفال شد. دکتر بهمن‌بیگی سال‌ها در بیمارستان‌های مختلف شیراز و تهران به طبابت پرداخت.

مهندس بهمن بهمن‌بیگی:فرزند سوم خانواده بود. او در رشته مهندسی برق تحصیل کرد و در شرکت‌های مختلف برق در ایران کار کرد.

خانم مریم بهمن‌بیگی:فرزند چهارم و تنها دختر خانواده بود. او در رشته ادبیات فارسی تحصیل کرد و معلم شد. خانم بهمن‌بیگی سال‌ها در مدارس مختلف شیراز به تدریس پرداخت.

تمام فرزندان محمد بهمن‌بیگی به‌عنوان افرادی فرهیخته و نیکوکار شناخته می‌شدند و هریک در زمینه خود خدمات ارزشمندی به جامعه ارائه کردند.

محمد بهمن بیگی

محمد بهمن بیگی

کتاب‌ های محمد بهمن‌بیگی

دوران بازنشستگی محمد بهمن‌بیگی بیشتر به ثبت تجربه‌ها و خاطره‌ها و نظریه‌های او در زندگی و کار با عشایر و آموزش و پرورش گذشته‌است، که حاصل آن چند کتاب در قالب داستان است.

  • عرف و عادت در عشایر فارس
  •  بخارای من ایل من
  •   اگر قره‌قاچ نبود
  •  به اجاقت قسم
    طلای شهامت
محمد بهمن بیگی

محمد بهمن بیگی

جوایز محمد بهمن‌بیگی

در دهه‌های شصت و هفتاد میلادی، یک جایزه به نام جایزه «کروپس کایا» به افتخار نام سیاستمدار روس از سوی دولت اتحاد جماهیر شوروی (تا سال ۱۹۹۲) و یک جایزه نیز به نام جایزه «محمدرضا پهلوی» از سوی دولت ایران (تا سال ۱۹۷۷) با همکاری یونسکو به فعالین عرصه سوادآموزی داده می‌شد.

درگذشت محمد بهمن بیگی

محمد بهمن‌بیگی در روز ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۳۸۹ در شهر شیراز چشم از جهان فروبست. پیکر وی صبح روز ۱۶ اردیبهشت با حضور بیش از ۱۰۰ هزار نفر از دوستداران وی در شیراز در قبرستان کُشن شهرک والفجر شیراز به خاک سپرده شد.

خسرو خان قشقایی

بیوگرافی خسرو خان قشقایی

آنتونلا روکوزو

آنتونلا روکازو همسر لیونل مسی + زندگی شخصی

×

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب استان برای وضعیت آب‌و‌هوا