بیماری اسکیزوفرنی چیست/ دلیل و کنترل بیماری اسکیزوفرنی

دوشنبه 17 خرداد 1400 روانشناسی ، سلامت
اسکیزوفرنی

بیماری “اسکیزوفرنی”  به اختلالات روانی گفته می شود که توانایی ذاتی انسان در احساس ، بیان ، رفتار و تفکر واضح را مختل می کند.

بیماری اسکیزوفرنی چیست؟

فرد مبتلا به بیماری اسکیزوفرنی ارتباط خود با واقعیت را از دست می‌دهد، دچار هذیان و توهم می‌شود گرچه علت اصلی این بیماری مشخص نشده ولی محققین دلایل متعددی را در بروز این اختلال مؤثر می‌دانند از ژنتیک گرفته تا عوامل زیست‌محیطی و حتی سوءمصرف مواد اعتیادآور. درمان اصلی برای این اختلال مصرف داروهای ضد روان پرشی و دوره‌های طولانی‌مدت روان‌درمانی است.

روان‌گسیختگی، اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی  یک بیماری اختلال روانی است که با رفتار و گفتار غیرعادی و کاهش توانایی درک واقعیت (اختلال در واقعیت سنجی) نمایان می‌شود.

این بیماری یک بیماری مزمن است و این اختلال ممکن است سالها یا حتی یک عمر ادامه داشته باشد. اسکیزوفرنی که اغلب به عنوان ناتوان کننده ترین بیماری های روانی در نظر گرفته می شود ، به شخصیت های چندگانه یا منشعب اشاره نمی کند. این بیشتر در مورد روان پریشی است که در آن بیماران قادر به تمایز بین واقعیت و داستان نیستند.

بیماری اسکیزوفرنی

بیماری اسکیزوفرنی

پنج نوع اسکیزوفرنی حاد و خفیف وجود دارد

 

 اسکیزوفرنی پارانوئید:

در ایننوع بیمار دچار بدگمانی، پارانویا، حس مورد آزار و اذیت و تعقیب قرار گرفتن یا حس شکوه و خودبزرگ بینی یا ترکیبی از این موارد است.

اسکیزوفرنی آشفته یا سازمان نیافته:

بیمار افکار گسسته و نامسنجم دارد که لزوماً هذیان‌وار نیست.

اسکیزوفرنی کاتاتونیک:

گوشه‌گیری، انزواطلبی و تفکرات منفی همراه با اختلال‌های روانی حرکتی

اسکیزوفرنی باقیمانده:

ممکن است هذیان یا توهم برطرف شود، اما انگیزه یا علاقه در بیمار باقی می‌ماند.

اختلال اسکیزوافکتیو:

بیمار دارای علائم دو نوع اسکیزوفرنی است و دچار اختلال‌های جدی خلق و خو، مانند افسردگی نیز هست.

 

بیماری اسکیزوفرنی

بیماری اسکیزوفرنی

علائم اسکیزوفرنی به چهار دسته تقسیم می شود.

۱-علائم مثبت:

علائم مثبت شامل توهم ، اختلالات حرکتی و طرز تفکر ناکارآمد و غیرمعمول است.علائمآن عبارتند از هذیان- توهم – اختلال فکری-اختلال حرکتی-

۲-علائم منفی:

علائک منفی شامل عدم توانایی در تجربه شادی و لذت در زندگی روزمره ، کاهش صحبت و دشواری در حفظ و یا شروع هر فعالیت است. در حالی که “مثبت” به معنای اغراق در رفتار خاص در این زمینه است ، اصطلاح “منفی” به معنای رفتار بد نیست ، بلکه عدم وجود الگوهای رفتاری منظم است.بیماران دچار علائم منفی برای انجام وظایف روزمره نیاز به کمک دارند. علائم منفی عبارت است از:

  • صحبت کردن با صدای گرفته
  • دشواری در نشان دادن خوشحالی
  • کم حرف بودن
  • کم صحبت کردن با دیگران

۳- جنبه شناختی:

جنبه شناختی(ظریف ترین تغییر رفتار) که شامل مشکلات در توجه ، یا مشکلات استفاده از حافظه و غیره است را دنبال می کند.بیمار نمی‌تواند بلافاصله از اطلاعاتی که دریافت کرده است، استفاده کند.

۴- علائم عاطفی :

علائم عاطفی معمولا علائم منفی مانند بی احساسی است.

بیماری اسکیزوفرنی

بیماری اسکیزوفرنی

علل بیماری اسکیزوفرنی چییست؟

کارشناسان معتقدند که عوامل متعددی در ایجاد ابتلا به اسکیزوفرنیا دخالت دارند شواهد نشان می دهد که عوامل ژنتیکی و محیطی با هم به ایجاد اسکیزوفرنی هم قدم میشوند.این وضعیت یک عنصر به ارث برده دارد ، اما محرک های محیطی نیز به طور قابل توجهی بر آن تاثیر می گذارند .

۱- ارثی ژنتیکی

۲- عدم تعادل شیمیایی در مغز

۳- روابط خانوادگی

۴- فاکتورهای محیطی

۵- مواد مخدری که سبب به وجود آمدن اسکیزوفرنی میشوند

۶-عفونت های ویروسی

۷-استرس شدید

بیماری اسکیزوفرنی

بیماری اسکیزوفرنی

چه کسی می تواند به اسکیزوفرنی مبتلا شود؟

اسکیزوفرنی در هر سنی ممکن است ایجاد شود. با این حال ، این در طی سالهای نوجوانی یا دهه 20 است که این بیماری تأثیر می گذارد. گرچه نادر است ، اما گاهی اوقات می تواند به ذهن کودکان زیر پنج سال حمله کند.

 

چگونه می توانید بیماری اسکیزوفرنی را درمان کرد؟

 

هیچ درمانی برای اسکیزوفرنی در دسترس نیست. با این حال ، دوره های بهبودی از این بیماری و علائم آن می تواند از طریق درمان های مختلف مختلف کاهش یابد.

تجویز روش ها زیر  می تواند احتمال  عود را کاهش دهد. گاهی ممکن است بستری شدن در بیمارستان بعنوان بخشی از درمان برای ایجاد ثبات در بیمارانی که شخصی در خانه از آنها مراقبت نمی کند ، ضروری باشد.

۱-دارو درمانی و روان درمانی

۲-روان درمانی حمایتی یا درمان شناختی رفتاری

۳-الکتروشوک درمانی و روان درمانی است

۴-خدمات توان‌بخشی

۵-داروی ضد روان پریشی

بیماری اسکیزوفرنی

بیماری اسکیزوفرنی

کلام آخر:

پزشکی مدرن هنوز موفق به یافتن درمانهای ناامنی برای اسکیزوفرنی نشده است. تشخیص و درمان به موقع می تواند وضعیت را در بیماران کاهش دهد. بستری شدن در بیمارستان می تواند احتمال عود را کاهش داده و از بدتر شدن وضعیت روانی جلوگیری کند. در لحظه ای که علائم اسکیزوفرنی مشاهده می شود ، به شما شدیداً توصیه می شود که درمان روانشناختی را انتخاب کنید. این اقدامات می تواند به کاهش اختلالات در زندگی شخصی و اجتماعی بیمار کمک کند.

منبع:https://www.lybrate.com

ابرنوشیدنی‌ها

تقویت مغز/ 9 نوشیدنی فوق العاده مغذی برای تقویت مغزتان

خواص بی نظیر کینوا یا خاویار گیاهی

کینوا / فواید فوق العاده کینوا یا خاویار گیاهی

×

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب استان برای وضعیت آب‌و‌هوا