
سرطان روده بزرگ
سرطان روده بزرگ به رشد سلولهای سرطانی در کولون یا رکتوم (بخشی از روده بزرگ) گفته میشود.
این بیماری به دلیل رشد غیرطبیعی سلولها اتفاق میافتد که میتوانند به بافتهای دیگر بدن حمله کنند (متاستاز) یا در آنها تکثیر یابند.
سرطان کولورکتال که با نامهای سرطان روده، سرطان کولون یا سرطان رکتوم نیز شناخته میشود، به هر سرطانی گفته میشود که روده بزرگ و راست روده را درگیر کند.
جامعه پزشکی معمولاً افراد سالم را تحت آزمایشات سرطان روده بزرگ قرار می دهد. تشخیص زود هنگام به مقابله بهتر با شرایط کمک می کند. غربالگری اولیه احتمال بقا را نیز افزایش می دهد. در حالی که افرادی که هیچ سابقه خانوادگی سرطانی ندارند ، باید در سن 50 سالگی این آزمایشات را انجام دهند ، افرادی که بیشتر در معرض خطر سرطان هستند باید آزمایشات را در 45 سالگی یا قبل از آن انجام دهند. بسته به مرحله سرطان ، برنامه درمان توسط پزشک طراحی می شود.
نشانهها و علائم این بیماری میتواند شامل مواردی همچون:
سرطان کولورکتال ممکن است در مراحل اولیه علائمی ایجاد نکند. اگر اینطور باشد، ممکن است منبع مورد اعتماد را شامل شوند:
تغییرات در عادات روده
اسهال یا یبوست
احساس اینکه روده به درستی تخلیه نمی شود
وجود خون در مدفوع که باعث می شود قهوه ای تیره یا سیاه به نظر برسد
خون قرمز روشن از رکتوم
درد و نفخ شکم
احساس سیری، حتی زمانی که مدت زیادی از صرف غذا می گذرد
خستگی یا خستگی
کاهش وزن غیر قابل توضیح
کم خونی
موارد حادتر عبارت از:
1- خون در مدفوع (هماتوشزی)
2-تغییر در حرکات روده
3-کاهش قابل توجه وزن
4-خستگی همیشگی باشد.
5-تغییر ناگهانی در عادات روده ای
6-بی اشتهایی
7- درد شکم
8-سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ
9-بیماری التهابی روده که از قبل وجود داشته است
10-تنسم (احساس “نیاز به مدفوع” بدون دفع مدفوع)
و…..

سرطان روده بزرگ
شخیص سرطان روده بزرگ در مراحل اولیه
1-کولونوسکوپی:
این آزمایشی است که از یک لوله بلند و باریک استفاده می کند که از طریق رکتوم به بدن وارد می شود. این کمک می کند تا از طریق دوربین فیلمبرداری متصل به لوله ، دید واضحی از راست روده و روده بزرگ داشته باشید. یک پزشک ممکن است از ابزار جراحی برای گرفتن نمونه ای از نمونه استفاده کند تا بتواند از نظر سرطان آزمایش شود.
2-سی تی اسکن:
از سی تی اسکن با کنتراست برای مرحله بندی دقیق سرطان روده بزرگ استفاده می شود. مرحله بندی با توجه به تصمیم گیری در مورد روش درمان و تعیین پیش آگهی مهم است.ام آر آی لگن: برای مرحله بندی دقیق بیماری ، ام آر آی لگن توصیه می شود.
3-پروکتوسکوپی:
پروکتوسکوپی: در این روش از طریق دستگاههای خاصی بهصورت مستقیم داخل راستروده و قسمتهای تحتانی روده بزرگ را مورد مشاهده قرارمیدهند. از طریق این روش نیمی از سرطانها قابل تشخیص هستند. در این روش ممکن است بیمار احساس فشار کند، اما احساس درد نخواهد کرد.
4- ام آر آی لگن:
برای مرحله بندی دقیق بیماری ، ام آر آی لگن توصیه می شود. PET-CT Scan: برای رد گسترش تومور از راه دور روده بزرگ به عنوان مثال در ریه و کبد استفاده می شود. اگر گسترش از راه دور وجود داشته باشد ، روش درمانی متفاوت است و پیش آگهی بدتر است.
5-آزمایش خون:
سطح سرمی CEA ممکن است در سرطان روده بزرگ افزایش یابد اما در همه موارد اینگونه نیست.”
مراحل سرطان روده بزرگ:
مرحله 1:
در این مرحله ، سرطان از طریق پوشش سطحی راست روده یا روده بزرگ رشد می کند.
مرحله 2:
این مرحله ای است که سرطان از طریق دیواره روده بزرگ و راست روده رشد می کند.
مرحله 3:
در این مرحله سلولهای سرطانی از طریق غدد لنفاوی رشد می کنند.
مرحله 4:
این بدترین شکل سرطان روده بزرگ است ، جایی که سرطان به اندام های دیگر گسترش می یابد.

سرطان روده بزرگ
گزینه های درمان سرطان روده بزرگ
جراحی در مراحل اولیه برای درمان سرطان روده بزرگ:
۱-جراحی:
جراحی شایعترین روش درمانی در تمامی مراحل سرطان بهحسابمیآید. این روش به طرق مختلف انجام میشود و براساس نظر پزشک و مرحلهٔ سرطان، روشهای جراحی متفاوت است.
۲-پرتودرمانی:
در این روش از اشعه X با انرژی بالا برای کشتن سلولهای سرطانی و کوچکنمودن اندازه تومور استفاده میشود. تولید اشعه میتواند خارج از بدن، توسط ماشینهای خاص یا داخل بدن، از طریق مواد تولیدکننده اشعه، صورتگیرد. پرتودرمانی بهتنهایی یا همراه با جراحی و شیمیدرمانی انجاممیشود.
۳-شیمیدرمانی (کموتراپی):
در این روش، از داروها جهت کشتن سلولهای سرطانی استفاده میشود. داروهای ضد سرطانی اکثراً به فرم تزریق داخلی در بدن یا داخل عضلات و برخی به فرم خوراکی استفاده میشود. شیمیدرمانی یک روش درمانی سیستمیک بهحسابمیآید به این معنا که دارو از طریق جریان خون به قسمتهای مختلف بدن میرود تا سلولهای سرطانی را بکشد. در این روش داروها به صورت دورهای تجویز میشوند؛ یعنی دوره درمانی با یک دوره استراحت ادامهمییابد و بعد از آن، از ابتدا دوره درمانی شروع میشود. درصورتیکه سلولهای سرطانی، کبد را درگیر کرده باشند، میتوان دارو را مستقیماً به شریانهای تغذیهکننده کبد تزریق نمود.
ارسال دیدگاه