ارزش غذایی کشک
کشک یکی از محصولات لبنی تخمیری است که به عنوان یک فرآروده سنتی به مذاق اکثر ایرانیان سازگار است. کشک در بسیاری از غذاهای سنتی ایرانی کاربرد دارد. این ماده به عنوان طعمدهنده و گاهی مستقیما به عنوان غذا استفاده میشود. در این مقاله، مهمترین خواص کشک، ارزش غذایی، موارد احتیاط و منع مصرف آن گردآوری شده است.
خواص کشک
۱. تقویت و حفظ سلامت مغز
۲. تنظیم فشار خون
۳. کاهش وزن
۴. تقویت استخوانها و دندانها
۵. خاصیت ضد پیری و افزایش طول عمر
۶. سلامت دستگاه گوارش
ارزش غذایی کشک
کشک سرشار از پروتئین و کلسیم است و قادر است احتیاجات بدن را از نظر مواد معدنی موجود در شیر تامین کند. این مواد معدنی شامل کلسیم، منیزیم، آهن، سدیم و پتاسیم میشود. تحقیقات نشان داده است که کلسیم و فسفر موجود در کشک و نسبت مناسب این دو ماده غذایی در ترکیب کشک، برای پیشگیری از بروز پوکی استخوان بسیار موثر است. از نظر متخصصان تغذیه، مهمترین فواید درمانی و خواص کشک سلامت و استحکام استخوانها، جلوگیری از ابتلا به اختلالات گوناگون عصبی، تنظیم هاضمه و پیشگیری از اسهال است.
کشک سرشار از انواع عناصر غذایی به ویژه کلسیم، فسفر و ویتامینهای مورد نیاز بدن انسان است. مقدار کلسیم در ۳۰ گرم کشک تازه بدون نمک و چربی با مقدار کلسیم در یک لیوان شیر ۲۵۰ سی سی برابری میکند. بررسیها و گزارشهای ارائه شده در سالهای اخیر درباره خواص کشک، نشان میدهد که این ماده میتواند بهعنوان یک ماده مغذی و مکمل غذایی در علوم تغذیهای و صنایع غذایی مورد استفاده قرار بگیرد.
مضرات کشک (موارد احتیاطی و منع مصرف)
- کشک منبع خوب کلسیم است اما متاسفانه کشکهایی که به صورت خشک در بازار عرضه میشوند، مقدار زیادی نمک دارند که جذب کلسیم را در سلولهای بدن کاهش میدهند.
- زیادهروی در مصرف کشک باعث غلبه بلغم و نفخ میشود، از این رو افراط در مصرف آن برای افراد دارای مزاج بلغمی مضر است.
- مصرف کشک، برای افراد دچار انسداد مجاری، معده مرطوب، افراد مسن و دارای مزاج سرد و تر مضر است.
- کسانی که مبتلا به فشار خون بالا و چربی خون هستند، لازم است در مصرف کشک احتیاط کنند.
- زیادهروی در مصرف کشک باعث بروز برخی لکهای پوستی خواهد شد.
ارسال دیدگاه