باید بدانید که علاوه بر طبیعی بودن عسل، خام بودن عسل نیز موضوع بسیار مهمی است که بهتر است قبل از خرید، به آن توجه داشته باشید. اما این را هم بدانید که فقط بر اساس ادعای فروشنده یا از روی ظاهر عسل، نمیتوان به خام یا طبیعی بودن آن پی برد.
در این مقاله به شما توضیح خواهیم داد که عسل طبیعی و خام چیست، چرا عسلی که خام نباشد، خوب نیست و اینکه چگونه میتوانید خام و طبیعی بودن عسل را تشخیص دهید.
عسل طبیعی چیست؟
عسل طبیعی عسلی است که زنبور برای تولید آن، فقط از شهد گلها و گیاهان تغذیه کرده باشد. گاهی برخی از تولیدکنندگان عسل، برای تولید بیشتر عسل، به زنبور آب و شکر میدهند؛ چنین عسلی که از تغذیه زنبور با آب و شکر به دست آمده باشد، دیگر طبیعی نبوده و تغذیهای محسوب میشود.
عسل خام چیست؟
عسل خام به عسلی گفته میشود که اصلا حرارت ندیده باشد و همانگونه که در حجرههای کندوی زنبورعسل بوده، بدون فرآوری به دست شما برسد.
چرا برخی از فروشندگان عسل را حرارت میدهند؟
این کار برای جلوگیری از شکرک زدن عسل انجام میشود. بعضی از افراد، باور غلطی نسبت به شکرک زدن عسل دارند و آن را نشانه غیر طبیعی بودن عسل میدانند. به همین دلیل فروشندگان، عسل را تا دمای بالایی حرارت میدهند تا جلوی شکرک زدن آن را بگیرند و یا آن را به تاخیر بیندازند.
باید بدانید که شکرک زدن عسل نه تنها نشانه بدی نیست، بلکه وقتی عسلی طبیعی باشد و شکرک بزند، به این معناست که آن عسل خام و حرارت ندیده است.
عسل را علاوه بر جلوگیری از شکرک زدن آن، به دلایل دیگری هم حرارت میدهند. اگر دوست دارید با این دلایل آشنا شوید، به مقاله “عسل خام چیست” مراجعه کنید.
چرا حرارت دادن عسل خوب نیست؟
عسل خام به دلیل ترکیبات متنوع و مفیدی که دارد، سرشار از خواص مختلف میباشد. از جمله این ترکیبات مفید، میتوان به انواع آنزیمها، آمینواسیدها، مواد معدنی و سایر ترکیبات اشاره کرد.
از آنجایی این مواد به گرما حساساند، حرارت دادن عسل باعث میشود که عسل تمام یا بخشی از مواد مفید و درنتیجه خواص خود را از دست بدهد. به علاوه اگر میزان حرارتی که به عسل داده میشود، خیلی زیاد و طولانی باشد، میزانHMF یا همان هیدروکسی متیل فورفورال افزایش مییابد که در مقادیر زیاد ممکن است برای سلامتی مضر باشد.
چطور مطمئن شویم که عسل خام است؟
باید بدانید که به هیچ عنوان نمیشود از روی ظاهر عسل، به طبیعی و یا خام بودن آن پی برد. برای تشخیص عسل واقعی و خام، تنها راه قطعی آزمایش عسل در آزمایشگاه است. در این آزمایش برخی از مشخصههای عسل را اندازهگیری میکنند و با توجه به آن طبیعی و حرارت ندیده بودن عسل، مشخص میشود.
برای اینکه مطمئن شوید عسلی که میخرید، خام و طبیعی است تنها از فروشگاههای معتبر خرید کنید. درکام یکی از فروشگاههای اینترنتی مواد غذایی سالم و طبیعی است که عسل هم میفروشد. این فروشگاه، تمامی عسلهایش را قبل از فروش آزمایش میکند و آنها را به همراه برگه آزمایش ارائه میدهد. شما میتوانید برای خرید عسل طبیعی و خام درکام، به سایت این فروشگاه مراجعه و یا روی عکس زیر کلیک کنید.
فاکتورهای مهم در تعیین خام و طبیعی بودن عسل
1- میزان ساکاروز
این فاکتور در تعیین طبیعی بودن عسل کاربرد دارد. عسل به طور کلی، از سه قند اصلی گلوکز، ساکاروز و فروکتوز تشکیل شده است. در ابتدا 50 تا 60 درصد شهدی که زنبور از گلها و گیاهان دریافت میکند، حاوی ساکاروز است که این قند در مسیر پرواز زنبور به سمت کندو، توسط آنزیمهایی که در بدن زنبور وجود دارد، به دو قند دیگر یعنی گلوکز و فروکتوز تبدیل میشود؛ به طوری که در نهایت میزان ساکاروز باقی مانده بسیار کم خواهد بود.
در عسلی که طبیعی است، میزان ساکاروز در اکثر موارد باید کمتر از 5 درصد باشد. البته برخی عسلها ممکن است طبیعی باشند ولی ساکاروز بالای 5 درصد داشته باشند.
2- میزان پرولین
این فاکتور در تعیین خام و طبیعی بودن عسل کاربرد دارد. شهد گلها حاوی آمینواسیدهایی مانند پرولین است. بنابراین در عسلی که طبیعی باشد و زنبور برای تولید آن از شهد گلها تغذیه کرده باشد، باید مقدار استانداردی پرولین، وجود داشته باشد.
از طرفی از آنجایی که پرولین با حرارت از بین میرود، در عسلی که حرارت دیده باشد، میزان پرولین کمتر از حد استاندارد است.
عسل خام و طبیعی باید دارای پرولین بالاتر از ۱۸۰ میلیگرم بر کیلوگرم باشد.
3- میزان دیاستاز
این فاکتور در تعیین تقلبی نبودن، تازه و خام بودن عسل کاربرد دارد. دیاستاز از جمله آنزیمهایی است که زنبور در هنگام تبدیل شهد به عسل، به آن اضافه میکند. در عسل تقلبی، که زنبوری در تولید آن نقش ندارد، مقدار دیاستاز صفر است.
اگر میزان دیاستاز در عسلی کمتر از مقدار مشخصی باشد، این میتواند نشاندهنده این باشد که آن عسل حرارت دیده و یا کهنه است زیرا میزان دیاستاز در صورت حرارت دادن و یا کهنه شدن عسل کم میشود. از آنجایی که عسل به مرور زمان خواص خود را از دست میدهد، بهتر است از عسل کهنه استفاده نکنید.
میزان دیاستاز در عسل خام و طبیعی باید بالاتر از 8 باشد.
4- میزان HMF
این فاکتور در تعیین خام بودن عسل کاربرد دارد. عسل در حالت عادی HMF کمی دارد ولی با گذشت زمان و یا حرارت دیدن، مقدار این ماده در عسل افزایش مییابد.
اگر عسلی HMF بالای 40 داشته باشد، میتواند نشاندهنده این باشد که آن عسل حرارت دیده و یا شرایط نگهداری آن بد بوده است.
ارسال دیدگاه