دانشگاه توکیو (University of Tokyo)، که به اختصار “تودای” (Todai) نامیده میشود، به عنوان برترین دانشگاه آسیا شناخته میشود و در سطح جهانی نیز جایگاه بسیار ممتازی دارد. این دانشگاه که در سال ۱۸۷۷ تأسیس شد، به عنوان اولین دانشگاه ملی ژاپن، یکی از پیشگامان اصلی تحقیقات علمی و آموزش عالی در این کشور و آسیا محسوب میشود.
دانشگاه توکیو در سال ۱۸۷۷ به عنوان اولین دانشگاه ملی ژاپن تاسیس شد و به عنوان یک دانشگاه تحقیقاتی پیشرو در ژاپن شناخته شده است. دانشگاه توکیو در دورههای “کارشناسی” و”کارشناسی ارشد” و “دکتری” در تمامی رشتهها طیف وسیعی از فعالیتهای علمی و پژوهشی انجام میدهد. این دانشگاه از لحاظ علمی بسیار غنی و از لحاظ ارائه رشته بسیار متنوع است. تنها دانشجویانی که در یک آزمون ورودی، موفق به کسب رتبه ۱ تا ۱۰ شدهاند، در این دانشگاه پذیرش میشوند. این دانشگاه دارای ۱۰ دانشکده است و حدود ۳۰ هزار دانشجو در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند.
جایگاه جهانی و آسیایی دانشگاه توکیو
دانشگاه توکیو همواره در رتبهبندیهای معتبر جهانی و آسیایی جایگاه بالایی دارد. در رتبهبندی جهانی QS، این دانشگاه در جایگاه اول در آسیا و هفدهم در جهان قرار گرفته است. این موفقیتها نشاندهنده اهمیت و اعتبار بالای این دانشگاه در سطح بینالمللی است. این دانشگاه با داشتن ۱۰ دانشکده و ۱۵ مدرسه عالی، هر ساله پذیرای حدود ۳۰,۰۰۰ دانشجو است که از این تعداد، بیش از ۲,۱۰۰ نفر دانشجویان بینالمللی هستند.
اقدامات علمی و پژوهشی
دانشگاه توکیو بهویژه به دلیل فعالیتهای پژوهشی خود شهرت دارد. این دانشگاه دارای ۱۱ موسسه تحقیقاتی بزرگ است که برخی از آنها شامل “موسسه علوم پزشکی”، “موسسه تحقیقات زلزله”، و “موسسه فرهنگ شرقی” میشوند. این موسسات در زمینههای مختلف علمی از جمله علوم پزشکی، زلزلهشناسی، و علوم اجتماعی فعالیت میکنند و به عنوان مراکز تحقیقاتی برتر در ژاپن شناخته میشوند.
این دانشگاه متشکل از ۵ پردیس دانشگاهی با عناوین “هنگو”، “کومابا”، “کاشیوا”، شیروکان” و”ناکانو” است. تاکنون افراد شاخص زیادی از این دانشگاه فارغ التحصیل شدهاند که از این بین میتوان به ۱۷ تن از نخست وزیران ژاپن نام برد. همچنین تاکنون ۷ تن از فارغ التحصیلان این دانشگاه موفق به کسب جایزه نوبل شدهاند. به عنوان مثال “سین ایتیرو تومونوجا” دانشمند سرشناس ژاپنی است که دانش آموخته این دانشگاه است و در سال ۱۹۶۵ موفق به کسب جایزه نوبل “فیزیک” شد.
“لئو ایساکی” دیگر فیزیکدان ژاپنی است که در سال ۱۹۷۳ برای کشف پدیدهٔ “تونل ژنی” در نیمرساناها و ابررساناها موفق به دریافت جایزه نوبل در “فیزیک” شد.
“یوشینوری اُسومی” زیستشناس سلولیِ متخصص در” اتوفاژی” است که در سال ۲۰۱۶ میلادی موفق به کسب جایزه نوبل “فیزیولوژی و پزشکی ” شد.
اساتید و مقالات علمی
یکی از نقاط قوت دانشگاه توکیو، حضور اساتید برجسته و تولید مقالات علمی معتبر است. این دانشگاه تا به حال ۷ برنده جایزه نوبل در زمینههای مختلف علمی پرورش داده است. به عنوان مثال، یوشینوری اُسومی، زیستشناس سلولی، در سال ۲۰۱۶ به خاطر تحقیقاتش در زمینه “اتوفاژی” موفق به دریافت جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی شد.
این دانشگاه دارای ۱۱ موسسه تحقیقاتی با عناوان زیر است:
موسسه “علوم پزشکی”
موسسه “تحقیقات زلزله”
موسسه “فرهنگ شرقی”
موسسه “علوم اجتماعی”
موسسه “علوم صنعتی”
موسسه “تاریخ نگاری”
موسسه “علوم زیست سلولی مولکولی”
موسسه”تحقیقات کیهانی”
موسسه “فیزیک جامدات”
موسسه “تحقیقات جوی و دریایی”
موسسه “تحقیقات پیشرفته علم و فناوری”
این موسسات تحقیقاتی در ژاپن، بزرگترین و برترین مراکز تحقیقاتی این کشور هستند و دولت ژاپن کمکهای مالی زیادی به این موسسات میکند و نسبت به دانشگاههای دیگر این کشور تسهیلات بیشتری دریافت میکند.
کتابخانه دانشگاه توکیو شامل مجموعهای از کتابخانههای گوناگون از قبیل کتابخانه عمومی است که تمامی دانشجویان و محققان این دانشگاه میتوانند از آن استفاده کنند.
معرفی کلی دانشگاه
دانشگاه توکیو علاوه بر برتریهای علمی، بهعنوان یکی از مراکز بزرگ فرهنگی و آموزشی نیز شناخته میشود. این دانشگاه با داشتن یکی از بزرگترین کتابخانههای ژاپن، که شامل بیش از ۸ میلیون کتاب است، بستر مناسبی برای پژوهشهای علمی و فرهنگی فراهم میآورد. این دانشگاه با برخورداری از حمایتهای مالی دولت ژاپن و امکانات تحقیقاتی پیشرفته، یکی از مقاصد اصلی برای دانشجویان و محققان بینالمللی است.
کتابخانه “کومابا”، از مطالعات دو ساله نخست دانشگاه پشتیبانی میکند. کتابخانه “کاشیوا”، مرکز مواد علوم طبیعی است که در زمینههای مختلف دانشگاهی فعالیت میکند. این کتابخانه با بیش از ۸ میلیون کتاب، بزرگترین کتابخانه در ژاپن است. این دانشگاه در رتبهبندیهای مختلف جهانی در جایگاهی بالا قرار دارد و در رتبهبندی جهانی دانشگاهها، “QS” در جایگاه هفدهم دنیا و جایگاه اول در آسیا است.
ارسال دیدگاه