آزمایش‌های ضروری برای زنان: کلید سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها

دوشنبه 5 آذر 1403 بازار
ba3934 1

هرساله زنان بسیاری در سراسر جهان، تنها به دلیل تشخیص دیرهنگام بیماری‌ها، جان خود را از دست می‌دهند. درحالی‌که می‌توانستند تنها با انجام یک آزمایش ساده، مانع اتفاق افتادن این واقعۀ تلخ شوند. شما بانوان گرامی، در سال چند ساعت را برای سلامت، به خودتان اختصاص می‌دهید؟ اصلا وقتی را برای بررسی وضعیت سلامتی‌تان دارید؟ در این مطلب؛ قصد داریم به بررسی جامع مهم‌ترین آزمایش‌های ضروری زنان بپردازیم که با انجام و تشخیص پیش از وقوع آن، می‌توان به سلامتی این قشر دلسوز کمک دوچندان کرد.

چرا انجام آزمایش‌های دوره‌ای برای زنان اهمیت دارد؟

پیش از آنکه لیستی از ضروری‌ترین آزمایش‌ها را در اختیار شما بگذاریم، بهتر است ابتدا به بررسی این پرسش بپردازیم که چرا انجام آزمایش‌های دوره‌ای برای زنان اهمیت دارد؟

  1. بیماری‌های مختلفی وجود دارد که در مراحل اولیه هیچ علائمی ندارند و تنها با انجام آزمایش‌های دوره‌ای می‌توان متوجۀ آن‌ها شد و در راستای سلامت فرد قدم برداشت.
  2. برخی بیماری‌ها وجود دارد که در صورت بی‌توجهی به آن‌ها، سلامت زنان را در معرض خطر قرار می‌دهد. بیماری‌هایی مثل سرطان دهانۀ رحم، سرطان سینه، بیماری‌های قلبی و … .
  3. با تشخیص به موقع و حتی زودهنگام بیماری‌ها، کیفیت زندگی زنان بهبود می‌یابد و زندگی سالم‌تری را برای خود، خانواده و درنهایت جامعه به ارمغان می‌آورند.

ضروری‌ترین آزمایش‌های زنان

در این قسمت به ضروری‌ترین آزمایش‌هایی که زنان در چکاپ باید به آن‌ها توجه کنند، اشاره می‌کنیم:

تست پاپ اسمیر

«تست پاپ اسمیر» یا (Pap Smear) از مهم‌ترین چکاپ‌هایی است که زنان باید انجام دهند. این تست، موجب اطلاع از وضعیت رحم و دهانۀ آن می‌شود. بانوان محترم از سن 21 سالگی در صورت ازدواج باید هر3 سال و از سنین 30 تا 65 سال هر 3 تا 5 سال، این تست را انجام دهند.

آزمایش تیروئید

زنان به دلایل مختلفی همچون تغییرات هورمونی در دوران قاعدگی؛ بارداری و یائسگی بیشتر در معرض اختلالات تیروئید هستند. افزون‌براین برخی از بیماری‌های خودایمنی همچون «هاشیموتو» که بر اثر کم‌کاری تیروئید اتفاق می‌افتد، در زنان بیشتر شایع است.

البته اختلالات تیروئید، بر باروری زنان نیز تأثیر می‌گذارد. به همین دلیل در آزمایش‌ها و ارزیابی‌های ناباروری به این آزمایش نیز اشاره می‌کنند.

سرطان پستان

یکی از شایع‌ترین انواع سرطان، که اغلب؛ زنان به آن مبتلا می‌شوند، سرطان پستان است. رئیس مرکز تحقیقات سرطان «دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی» در اواخر سال 1401 به این مسئله اشاره کرده‌است که %21 درصد زنان مبتلا به سرطان پستان، زیر 40 سال سن دارند. با توجه به این مسئله، پیشنهاد می‌شود، زنان در دهۀ سی‌سالگی تحت نظر پزشک باشند و زنان بالای 40 سال با انجام، ماموگرافی سالانه، در کنار چکاپ فیزیکی ماهانۀ خود، در جهت پیشگیری یا تشخیص به موقع این نوع سرطان، اقدام کنند.

افزون براین، براساس آخرین مطالعاتی که در سال 2024 انجام شده‌است، مشخص شده با شناسایی بیومارکرها از طریق تست ژنتیک، می‌توان تغییرات ژنتیکی و پروتئینی سلول‌های سرطانی را شناسایی و بهترین گزینه‌های درمان را برای افراد مبتلا انتخاب کرد. بنابراین ابتلا به سرطان پستان به معنای ناامیدی و مرگ و آخر جهان دیگر نیست!

آزمایش خون کامل برای زنان

مطالعات متعدد نشان داده‌است که زنان به دلیل قاعدگی؛ اغلب دچار کم‌خونی و فقر آهن هستند. بررسی وضعیت گلوبین‌های خون برای تشخیص عفونت در بدن، وضعیت دیابت، چربی خون، هورمون‌های زنانه، بررسی عملکرد کبد و تست هپاتیت برای بررسی انواع عفونت‌های کبدی هپاتیت (A)، (B) و (C) اهمیت بسزایی دارد.

در کنار آزمایش کامل خون، انجام آزمایش ادرار برای تشخیص اختلال در عملکرد کلیه، و آزمایش مدفوع برای بررسی تست سرطان روده بزرگ، انواع بیماری‌های گوارشی کبد و لوزالمعده، شناسایی انواع انگل‌ها، تشخیص علت عفونت‌های مختلف باکتری‌ها، قارچ‌ها یا ویروس‌ها و درنهایت جذب میزان مواد مغذی توسط دستگاه گوارش کمک می‌کند.

آزمایش‌های زنان با توجه گروه سنی مختلف

در ادامه ما لیستی از آزمایش‌ها که براساس گروه سنی مختلف باید در نظر گرفته شود را در اختیار شما می‌گذاریم. لازم است در اینجا به این نکته اشاره کنیم که لیست پیشنهادی براساس نظر پزشک می‌تواند متعیر باشد. این لیست تنها جنبۀ اگاهی از مواردی دارد که بهتر است در هر گروه سنی مورد بررسی قرار گیرد.

زنان بین 18 تا 35 سال

  • آزمایش CBC
  • آزمایش ادرار
  • آزمایش تیروئید
  • آزمایش قند خون
  • آزمایش چربی خون
  • تست پاپ اسمیر
  • تست HPV و سایر آزمایش‌های مربوط به عفونت‌های منتقله از راه جنسی (مانند کلامیدیا، سوزاک، HIV)

زنان در بازۀ سنی 35 تا 50 سال

  • در کنار انجام آزمایش‌هایی که در قسمت قبلی به آن اشاره شد، موارد زیر را نیز در نظر بگیرید.
  • ماموگرافی بالای 40 سال
  • آزمایش تراکم استخوان طبق نظر پزشک در موارد که خطر پوکی استخوان در فرد وجود دارد.
  • آزمایش غربالگری سرطان رودۀ بزرگ، طبق نظر پزشک.

زنان بالای 50 سال

  • انجام تمامی آزمایش‌های روتین قبلی به همراه موارد زیر:
  • آزمایش‌ هورمون زنانه
  • آزمایش غربالگری سرطان تخمدان، در صورت تجویز پزشک.

چرا انجام تست ژنتیک در زنان توصیه می‌شود؟

انجام تست یا مشاوره ژنتیک در زنان به دلایل مختلف که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم، اهمیت زیادی دارد.

تشخیص زودهنگام سرطان‌های ارثی

با انجام تست ژنتیک می‌توان متوجۀ ژن برخی از انواع سرطان که جنبۀ ارثی دارند، مثل سرطان پستان، رودۀ بزرگ، و تخمدان در بدن شد.

سایر بیماری‌های ژنتیکی

با انجام تست ژنتیک می‌توان متوجۀ وجود یا عدم وجود برخی از بیماری‌های ژنتیکی همچون فیبروکیستیک، هموفیلی در فرد شد.

برنامه‌ریزی برای بارداری

با انجام تست ژنتیک می‌توان تشخیص داد که چه نوع بیماری‌هایی ممکن است، از طریق بارداری به نسل بعدی انتقال یابد.

تشخیص اختلالات کروموزومی

از سوی دیگر با انجام این تست، فرد متوجه می‌شود که آیا ژن انتقال اختلالات کروموزومی همچون سندروم داون را در خود دارد یا خیر.

مشاوره ژنتیک

با انجام تست ژنتیک، فرد بهتر می‌تواند سبک زندگی سالم را برای خودش با کمک مشاور پیدا کند و با انواع ژن‌هایی که به او منتقل شده‌است، کنار بیاید. حتی در دارودرمانی و تعیین دوز دارو نیز در بعضی مواقع، اهمیت دارد.

سخن آخر

در این مطلب سعی کردیم شما را بیشتر با انجام آزمایش‌های ضروری برای زنان آشنا سازیم و در این راستا دلایل و لیستی از انواع آزمایش‌ها را در اختیار شما گذاشتیم. در صورتی‌که تمایل دارید؛ در یک آزمایشگاه معتبر به همراه تجهیزات کامل و بادقت و سرعت بالا به بررسی وضعیت بدنتان بپردازید، «آزمایشگاه نیلو» انتخاب بسیار مناسبی است. کافی است؛ یک بار از خدمات آن‌ها استفاده کنید تا متوجۀ کیفیت و اعتبار کار آن‌ها شوید. پس چرا معطلید؟

بازار خودرو

جشنواره فروش انواع ردیاب آهنربایی و جی پی اس آهنربایی پیام جی پی اس

کشور آلمان

کلاس آلمانی در تهران

×

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب استان برای وضعیت آب‌و‌هوا