پیوند قرنیه چیست ؟

دوشنبه 22 خرداد 1402 سلامت

پیوند قرنیه

کراتوپلاستی یا پیوند قرنیه، یک روش جراحی است که با استفاده از جایگزینی قسمت آسیب دیده قرنیه با بافت قرنیه اهدا شده، بینایی چشم فرد را بازگردانده و بهبود می‌بخشد. قرنیه یک سطح شفاف و به شکل گنبدی در چشم است. این روش جراحی برای درمان مواردی مانند زخم قرنیه، نازک شدن قرنیه، کدر شدن قرنیه، قوز قرنیه، مشکلات ناشی از جراحی قبلی، دیستروفی Fuchs، تورم و سایر مشکلات قرنیه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تمامی این مشکلات می‌توانند بر بینایی فرد آسیب برسانند و با استفاده از کراتوپلاستی، می‌توان بهبود بینایی و تسکین درد را فراهم کرد. عموماً جراحی پیوند قرنیه به خوبی درمان می‌شود، اما مشکلاتی مانند رد قرنیه اهدا شده، همچنان یکی از چالش‌های این روش جراحی می‌باشد.

پیوند قرنیه چیست؟

پیوند قرنیه یا کراتوپلاستی، یکی از روش‌های جراحی در اصلاح پزشکی است که در آن، قرنیه آسیب دیده بیمار با یک قرنیه اهدایی دیگر جایگزین می‌شود. قرنیه اهدایی از فردی درگذشته (جسد یا مرگ مغزی) برداشته می‌شود که هیچ گونه بیماری شناخته شده یا شاخص‌های دیگری که موجب پس زدن پیوند توسط فرد گیرنده و به خطر انداختن سلامتی وی می‌شود ندارد. قبل از انجام پیوند قرنیه، پزشکان همچنین سعی می‌کنند با استفاده از روش‌های دیگر مشکل را درمان کنند. با این حال، در صورت عدم بهبود شرایط، پیوند قرنیه به عنوان یکی از روش‌های درمانی پیشنهاد می‌شود.

علل پیوند قرنیه :

قرنیه آسیب دیده منجر به تار شدن و تغییر دید می شود. این آسیب می تواند زندگی روزمره فرد مبتلا را تحت تأثیر قرار دهد. به دلایل زیر ممکن است نیاز به جراحی قرنیه باشد:

۱-تغییر شکل قرنیه (قوز قرنیه)
۲-قرنیه متورم یا کدر
۳-عفونت باکتریایی ، ویروسی یا قارچی در قرنیه
۴-سایر جراحی های انکساری
۵-آسیب دیدگی چشم
۶-شرایط ارثی (دیستروفی)
۷-نازک شدن قرنیه

علل پیوند قرنیه

علل پیوند قرنیه

تشخیص پیوند قرنیه :

رنیت در صورت بروز عفونت‌های جزئی و آسیب‌هایی که باعث خارش، قرمزی، درد، تاری دید و حساسیت به نور می‌شوند، می‌تواند با بهبود خود، این علائم را کاهش دهد. اما اگر این علائم برای مدت طولانی ادامه داشته باشند، باید به یک متخصص چشم مراجعه کرده و برخی آزمایشات آزمایشگاهی را انجام داده تا شدت بیماری تعیین شود. بسته به شدت آسیب قرنیه، بیماران گاهی اوقات قبل از جراحی با داروهایی تجویز می‌شوند.

در پیوند قرنیه از گزینه های زیر استفاده می‌شود :

پیوند قرنیه با ضخامت کامل :

نفوذ کراتوپلاستی (PK) نیز به عنوان یک روش جراحی پیوند قرنیه شناخته می‌شود. این روش جراحی زمانی استفاده می‌شود که لایه‌های داخلی و خارجی قرنیه آسیب دیده باشند. در این نوع پیوند، تمامی لایه‌های قرنیه با بافت‌های سالم جایگزین می‌شوند. دوره نقاهت پس از این جراحی ممکن است بیش از یک سال به طول بیانجامد که طولانی‌ترین دوره نقاهت در مقایسه با سایر جراحی‌های قرنیه است. این روش جراحی دارای خطر بیشتری است، زیرا سیستم ایمنی بدن بیمار می‌تواند به قرنیه اهدایی حمله کند.

پیوند قرنیه با ضخامت کامل

پیوند قرنیه با ضخامت کامل

پیوند قرنیه با ضخامت جزئی :

کراتوپلاستی لایه جلویی عمقی (DALK) همچنین به عنوان یکی دیگر از روش‌های جراحی پیوند قرنیه شناخته می‌شود. در این روش جراحی، فقط لایه‌های خارجی و میانی قرنیه با لایه‌های جدید جایگزین می‌شوند. این روش جراحی برای درمان برجستگی قرنیه (قوز قرنیه) انجام می‌شود. زمان بهبودی از این جراحی کمتر از پیوند قرنیه با ضخامت کامل است.

کراتوپلاستی اندوتلیال :

این نوع پیوند قرنیه برای درمان عوارض جراحی بعد از آب مروارید استفاده می‌شود. این روش جراحی زمانی ضروری است که لایه داخلی قرنیه (اندوتلیوم) آسیب دیده باشد. در این نوع جراحی، لایه داخلی قرنیه و قرنیه با لایه‌های جدید و سالم جایگزین می‌شوند. در این روش جراحی، بیشتر قسمت‌های سالم قرنیه دست نخورده باقی می‌مانند و این احتمال رد شدن پیوند قرنیه را کاهش می‌دهد. روند بهبودی پس از این نوع جراحی سریعتر از دو روش دیگر است.

کراتوپلاستی اندوتلیال

کراتوپلاستی اندوتلیال

پیشگیری پس از جراحی :

برخی از اقدامات پیشگیرانه که باید پس از جراحی انجام شود عبارتند از:

  • از استفاده از وسایل الکترونیکی مانند موبایل ، تلویزیون ، لپ تاپ و غیره خودداری کنید.
  • از مالیدن چشم خودداری کنید.
  • از قرار گرفتن در معرض آفتاب یا نور بسیار شدید خودداری کنید.
  • از قرار گرفتن در معرض گرد و غبار خودداری کنید.
  • از قطره های چشمی بدون نظر پزشک استفاده نکنید.

فواید استفاده از پودر موبر یا نوره

این بخش‌های بدن را با دست کثیف لمس نکنید

راه های درمان عفونت های چشم و انواع آن

×

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب استان برای وضعیت آب‌و‌هوا