ماندن ایران در برجام بشرط رفع تحریم های آمریکا

یکشنبه 12 بهمن 1399 گوناگون

ماندن ایران در برجام بشرط رفع تحریم های آمریکا در مجله دایان

این شروط بیش تر در اظهارات رهبری بیان شده‌اند که جمهوری اسلامی بر آنها اصرار قطعی دارد.

🔹شرط اول جمهوری اسلامی لغو کامل تحریم‌هایی است که آمریکا پس از خروج از برجام وضع کرده.

🔹شرط دوم:جمهوری اسلامی تضمین اجرا و عدم خروج مجدد می‌خواهد.

🔹 شرط سوم: توافق هسته‌ای بوده و به آن محدود می‌ماند و شامل برنامه موشکی و سیاست‌های‌منطقه‌ای جمهوری اسلامی نمی‌شود.

🔹شرط چهارم: جمهوری اسلامی مخالف پیوستن اعضای جدید به برجام است، مخصوصا آنها که مخالفش بوده‌اند. مشخصا یعنی اسراییل و عربستان.

🔹شرط پنجم: اختلافات منطقه‌ای جمهوری اسلامی موضوعی جدا و مختص به این کشورهاست که باید در مذاکرات دوجانبه و یا جمعی با خود کشورهای منطقه حل شود.

🔹شرط ششم:برنامه موشکی خط قرمز جمهوری اسلامی است اما اگر بحث کنترل تسلیحات همه کشورهای منطقه از جمله اسراییل زیر نظر سازمان ملل قرار گیرد، جمهوری اسلامی حاضر به گفتگوست.

🔹شرط هفتم:باز هم به اسراییل مربوط می‌شود. جمهوری اسلامی راه حل دو کشور را رد و خواستار همه‌پرسی در باره مساله فلسطین است.

🔹شرط هشتم:دولت بایدن منتظر انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران و دولت آینده نباشد؛ زیرا اینها سیاست‌های قطعی نظام است و ربطی به این یا آن دولت ندارد. (که خب البته این حرف عین واقعیت است و جمهوری اسلامی برای اعمال فشار و لغو زودتر تحریم‌ها آن را یادآوری کرده است.

اصل بر اجرای کامل تعهدات است نه تقدم و تأخر

موضع ایران در این خصوص شفاف و مشخص بوده است. همان‌طور که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران تأکید کرده است، آمریکا کشوری است که از برجام به‌طور یکجانبه خارج شده و الآن خارج از توافق است، بنابراین، این کشور برای اینکه بتواند حرفی بزند، ابتدا باید به تعهدات خود عمل کند تا بتواند با کسب رضایت اعضا عضویت مجدد خود را احراز کند، پس از آن، ایران در صورت انتفاع از پایبندی طرف مقابل، می‌تواند به تعهدات بازگردد. بازگشت آمریکا به تعهدات نیز به‌مفهوم رفع عملی و مؤثر تحریم‌ها خواهد بود، به‌نحوی که روابط تجاری و اقتصادی ایران با کشورهای جهان به حالت عادی برگردد.

در شرایط حاضر و در مقوله بازگشت به برجام، دو حالت متصور است؛ اول اینکه طرفین به توافق هسته‌ای و تعهدات مندرج در آن بازگردند و تحریم‌های ایران کاملاً رفع شود که امریکا بدعهد می باشد.دوم این‌که آمریکا و اروپا ابتدا به تعهدات خود برگردند و ایران در واکنش به آن پایبندی کامل خود به برجام را از سر گیرد، این موضع که منطقی به‌نظر می‌رسد نباید تحت هوچی‌گری غرب تغییر یابد .یاداوری، طرف غربی در تلاش است با بازگشت اسمی و بدون اجرای تعهدات آمریکا به برجام، ضمن محدود کردن برنامه غنی‌سازی ایران از لحاظ سطح و میزان غنی‌سازی مواد و مراکز غنی‌سازی، مکانیزم ماشه را نیز مجدداً احیا و آن را به‌عنوان اهرم فشاری برای فرصت‌های آتی حفظ کند که بایستی هشیار بود.

روزهای حیاتی پیشِ‌روی بایدن

ایران بر اساس قانون جدید مجلس غنی‌سازی 20درصدی را از سر گرفته است و کار نصب و تولید تعداد مشخصی از سانتریفیوژهای پیشرفته از جمله هزار دستگاه IR2m نیز در دستور کار قرار دارد، علاوه بر این قرار است اگر طرف‌های برجامی طی حدود 20 روز آینده به تعهدات‌شان برنگردند، تهران در گامی جدید، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند، با این حساب، انتظار می‌رود که اروپا و آمریکا در این سه هفته باقیمانده به هیاهو، تهدید و فشار بر ایران بیفزایند.

آنچه مهم است این است که ایران فریب این هیاهوی غربی را نخورد و بدون تغییر در محاسبات و تسلیم شدن، بر موضع منطقی خود بایستد. ایران سابقه مقاومت در برابر فشار حداکثری آمریکا را دارد. مقاومت ایران به‌حدی مؤثر بود که امروز مقامات آمریکایی و اروپایی به شکست سیاست فشار حداکثری دولت آمریکا معترف هستند، چه‌بسا که همین شکست و عدم کارآمدی فشارها باعث تلاش آمریکا و اروپا برای مذاکره با ایران شده است.

آمریکا و اروپا با فرآیند مذاکراتی با ایران، در نهایت به‌دنبال تغییرات محاسبات تهران و کوتاه آمدن آن از رفع تحریم‌های کامل که خواسته اصلی ایران است، هستند. آنها طبق گفته مقامات آمریکایی و اروپایی، به‌دنبال تبدیل برجام به سکویی هستند تا از طریق آن، محدودیت‌های بیشتری را علیه ایران در حوزه‌های فرابرجامی اعمال کنند.

متن کوتاه تبریک روز مادر و روز زن

9ملاک انتخاب همسر که خیلی جدی نیست

×

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب استان برای وضعیت آب‌و‌هوا