کشور ازبکستان
کشور ازبکستان با نام رسمی جمهوری ازبکستان کشوری محصور در خشکی واقع در آسیای میانه است. کشور ازبکستان با کشور افغانستان، کشور تاجیکستان، کشور قرقیزستان، کشور ترکمنستان و کشور قزاقستان همسایه است.
زبان مردم ازبکستان تاجیکی و بیشتر ازبکی است و زبان ازبک از خانوادۀ زبان ترکی میباشد.
ازبکستان در آسیای میانه و در کنار جاده ابریشم، شامل شهرهای باستانی و تاریخی بسیاری است و سمرقند، بخارا، خیوه، ترمذ و شهر سبز از مهمترین و کهنترین شهرهای این سرزمین هستند.
منطقه کنونی کشور ازبکستان از مناطق باستانی ایرانیزبان بود که بعدها با کوچ فزاینده ترکتباران، زبانهای ترکی در آن رایج شد. دو شهر بزرگ سمرقند و بخارا در این کشور همچنان پارسیگو هستند.
تاریخچه مختصر ازبکستان:
منطقه ازبکستان دارای تاریخ طولانی و غنی است.واژه ازبکستان از دو بخش ازبک و ـستان تشکیل شده که به معنای «سرزمین ازبکها» است. مردمان ایرانیتبار، ساکنان اولیه منطقه ازبکستان را تشکیل میدادند. زبانهای قدیمی رایج در این منطقه زبانهای ایرانی سغدی، خوارزمی و پارسی میانه بود.
نخستین مردمانی که در آسیای میانه مسکن گزیدند سکاهای ایرانیتبار بودند که در هزاره نخست پیش از میلاد از دشتهای شمالی منطقه کنونی ازبکستان و دیگر مناطق اطراف وارد شده بودند. این کوچنشینان پس از یکجانشینی در این مناطق سامانه آبیاری گستردهای را پیرامون رودهای آسیای مرکزی بنا کردند.
بسیاری از شهرهای آن مراکز تجاری اصلی در جاده معروف ابریشم بودند. به دلیل قرار گرفتن آن در آسیای مرکزی، بسیاری از امپراتوری ها و فاتحان از جمله اسکندر مقدونی، اعراب، سلسله سامانیان و مغول ها به رهبری چنگیزخان از این سرزمین عبور کردند.
در قرن چهاردهم سلسله تیموریان در ازبکستان به رهبری تامرلان به قدرت رسیدند. امپراتوری تامرلن در بسیاری از مناطق گسترش یافت و او پایتخت خود را در شهر سمرقلند داشت.
در دهه 1800 روسها ازبکستان را به امپراتوری خود جذب کردند. این منطقه بخشی از امپراتوری روسیه و سپس اتحاد جماهیر شوروی بود. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، ازبکستان در سال 1991 به یک کشور مستقل تبدیل شد.
همه چیز درباره کشور ازبکستان
پایتخت: تاشکند (توشکند)
جمعیت: 32,981,716
مساحت کل: 447400 کیلومتر مربع
مقایسه اندازه: کمی بزرگتر از کالیفرنیا
مختصات جغرافیایی: 41 00 N, 64 00 E
منطقه یا قاره جهان: آسیا
زمین عمومی: صحرای شنی عمدتاً مسطح تا نورد با تپه های شنی. درههای رودخانهای پهن و مسطح با آبیاری شدید در امتداد مسیر آمودریا، سیر دریا (سیرداریو) و زرافشون. دره فرغانه در شرق توسط کوهستانی تاجیکستان و قرقیزستان احاطه شده است. کوچک شدن دریای آرال در غرب
پست جغرافیایی: ساریقرنیش کولی -12 متر
نقطه مرتفع جغرافیایی: آدلونگا توگی 4301 متر
آب و هوا: عمدتاً بیابان در عرض متوسط، تابستان های طولانی و گرم، زمستان های معتدل. علفزار نیمه خشک در شرق
شهرهای بزرگ: تاشکند (پایتخت) 2.201 میلیون (2009)
مردم کشور ازبکستان
نوع حکومت: جمهوری حکومت استبدادی ریاست جمهوری، با قدرت کمی در خارج از قوه مجریه
زبان های صحبت: ازبکی 74.3٪، روسی 14.2٪، تاجیکی 4.4٪، سایر 7.1٪
استقلال: 1 سپتامبر 1991 (از اتحاد جماهیر شوروی)
تعطیلات ملی: روز استقلال، 1 سپتامبر (1991)
ملیت: ازبکستانی
مذاهب: 88٪ مسلمان (بیشتر سنی)، ارتدوکس شرقی 9٪، بقیه 3٪
نماد ملی: خمو (پرنده افسانه ای)
سرود ملی یا آهنگ: O’zbekiston Respublikasining Davlat Madhiyasi (سرود ملی جمهوری ازبکستان)
اقتصاد کشور ازبکستان
بیشترین وضعیت صادراتی از کشور ازبکستان به روسیه و لهستان و چین دیده میشود. این کشور صادرات زیادی به ترکیه و قزاقستان نیز داشته است. صادرات از ازبکستان به اوکراین و بنگلادش نیز دیده میشود و رتبه ۷.۴ و ۳.۴ را در بر گرفته است.
صنایع عمده: نساجی، صنایع غذایی، ماشین سازی، متالورژی، نفت طلا، گاز طبیعی، مواد شیمیایی
محصولات کشاورزی: پنبه، سبزیجات، میوه ها، غلات؛ دام
منابع طبیعی: گاز طبیعی، نفت، زغال سنگ، طلا، اورانیوم، نقره، مس، سرب و روی، تنگستن، مولیبدن
صادرات عمده: پنبه 41.5٪، طلا 9.6٪، محصولات انرژی 9.6٪، کودهای معدنی، فلزات آهنی، منسوجات، محصولات غذایی، خودرو (1998)
عمده واردات: ماشین آلات و تجهیزات 49.8٪، مواد غذایی 16.4٪، مواد شیمیایی، فلزات (1998)
واحد پول: سوم ازبکستان (UZS)
تولید ناخالص داخلی ملی: 95,240,000,000 دلار
نوع حکومت و ساختار سیاسی ازبکستان
حکومت ازبکستان به صورت جمهوری تک مجلسی است. در این کشور مجمع قانونگذاری با ۲۵۰ کرسی وجود دارد. رئیس جمهور از سوی افراد بالغ برای یک دوره ۵ساله انتخاب میشود. در ازبکستان شورای عالی قانونگذاری با ۱۰۰ کرسی دیده میشود که در حدود ۸۴ نماینده از آنها توسط رای مردم و ۱۶ نفر نیز توسط رئیس جمهور انتخاب میشوند.
سه حزب قانونی در ازبکستان وجود دارد.
- حزب اول مشهور به حزب دموکراتیک خلق ازبکستان است.
- حزب وطن ترقیاتی
- حزب عدالت که هر یک بر اساس قوانین مخصوص به خود فعالیت میکنند.
تقسیمات کشوری
کشور ازبکستان دارای ۱۲ استان (ولایت)، شهر تاشکند و یک جمهوری خودمختار است که عبارت اند از:
- شهر تاشکند
- ولایت اندیجان
- ولایت بخارا
- ولایت فرغانه
- ولایت جیزک
- ولایت نمنگان
- ولایت نوایی
- ولایت کشکدریا
- ولایت سمرقند
- ولایت سیردریا
- ولایت سرخاندریا
- ولایت تاشکند
- ولایت خوارزم
- جمهوری خودمختار قرهقالپاقستان
عجایب کشور ازبکستان
سمرقند
یکی از عجیب ترین دیدنی های ازبکستان شهر قدیم سمرقند است. ریگستان های مرکزی و همینطور آرامگاه های خاص از گزینه های دیدنی این شهر زیبا محسوب می شود
قلعه ایچان
قلعه ایچان شهرت جهانی دارد. این قلعه شهرکی در احاطه دیوارهای بلند است. با رفتن به این بخش میتوانید از ۵۰ اثر تاریخی و همینطور ۲۵۰ خانه قدیمی آن دیدن نمایید. این قلعه به دوره ۱۸ و ۱۹ باز میگردد.
مدرسه تاریخی باراک خان
مدرسه تاریخی باراک خان در قرن ۱۶ ساخته شده است و دست نوشتههای عجیبی در آن وجود دارد. این مدرسه به دارای کتابخانه مشهوری است که در آن اولین نسخه از کتاب اسلامی با ۳۵۳ ورقه پوست آهو دیده میشود بازدید از این مدرسه در روزهای خاصی امکانپذیر است و اجازه عکاسی به شما داده نمیشود.
ارگ کنیا
ارگ کنیا از دیدنیهای ازبکستان محسوب میشود که برخی از افراد این مجموعه را قلعهی قلعه مینامند. به طور کلی این ارگها دارای فضای دیدنی خاصی بوده و منظره مشخصی در آن دیده میشود. این شهر دارای جاذبههای دیدنی و خاصی است.
مناره کالان
مناره کالان با معماریهای آسیایی ترکیب شده و به طور کلی نماد عجیبی است. قطر پایههای آن ۹ متر است. این منارهها در حدود ۴۵.۶ متر ارتفاع دارد. روند ساخت این منارهها به طور کلی تکمیل نشده است.
تاشکند
شهر مدرن تاشکند که پایتخت رسمی ازبکستان محسوب میشود دارای تاریخ طول و درازی بوده و از گزینههای خوب رشد و توسعه محسوب میشود. این منطقه دارای پارکهای آبی زیبا و همینطور مساجد و آثار تاریخی ارزشمندی است. در این شهر موزهها و مکانهای تفریحی زیادی دیده میشود.
ارسال دیدگاه