شیر سویا نوشیدنی است که از دانههای سویا گرفته میشود و جزء اصلی از آشپزی چینی و آشپزی ژاپنی بهشمار میآید. شیر سویا فراوردهای شیر مانند است حاصل از پختن آرد سویای بدون پوست در آب و جدا کردن مواد جامد از آن.
این نوشیدنی یک نامیزه پایدار از روغن، آب و پروتئین است که با خیساندن دانههای سویا در آب و له کردن آنها ایجاد میشود. شیر سویا حاوی مقدار مشابه پروتئین در برابر شیر گاو میباشد که ۳٫۵٪ آن است و همچنین دارای ۲٪ چربی و ۲٫۹٪ کربوهیدرات است. شیر سویا را میتوان در خانه با وسایل آشپزی سنتی یا با دستگاه شیر سویا ساز درست کرد.
فواید شیر سویا
دکتر کوروش جعفریان متخصص تغذیه، با اشاره به اینکه شیرسویا نمیتواند جایگزین شیر طبیعی شود گفت: اگر به این شیرها کلسیم اضافه شده باشد، میتواند جلوی ابتلا به بیماری پوکی استخوان را بگیرد و مکمل و جایگزینی مناسب برای کسانی است که نمیتوانند از شیرهای معمولی استفاده کنند.
دکتر کوروش جعفریان با اشاره به اینکه شیرسویاهای تولیده شده به طور طبیعی، حاوی کلسیم نیستند و آنها را با کلسیم غنی میکنند، افزود: شیر سویا نمیتواند جای شیر طبیعی معمولی را بگیرد. در مواردی که فرد به خوردن شیر معمولی حساسیت دارد و قادر به هضم آن نیست یا پزشک بیمار را از مصرف شیر منع کرده است، میتوان از آن به عنوان مکمل استفاده کرد.
گاهی شیر منافعی دارد که شیر سویا ندارد و بالعکس. ضمن اینکه باید توجه داشت نوع کلسیم به کار رفته در شیر سویا از چه نوعی است. مثلا از نوع کلسیم فسفات، کلسیم کربنات، کلسیم گلوکونات و.. هست یا خیر، زیرا هر کدام از اینها میتوانند ساختار متفاوتی داشته باشند. در هر صورت باید بدانیم نوع کلسیمی که به شیرسویا اضافه شده است، بر چه پایهای قرار دارد.
دکتر جعفریان با ذکر این که شیر سویای غنی شده با کلسیم فسفات، ممکن است عوارضی در پی داشته باشد، اظهار کرد: این باور وجود دارد که کلسیم فسفات موجود در شیر سویا به دستگاه گوارش آسیب میرساند و در نتیجه میزان جذب کلسیم را کاهش میدهد، در حالی که چنین نتیجهای تاکنون اثبات نشده است.
وی با مفید ارزیابی کردن مصرف شیر سویا اظهار داشت: مصرف شیر سویا حتی برای کسانی که شیر معمولی مصرف میکنند و مشکلی با آن ندارند، محدودیتی ندارد و همه افراد میتوانند روزانه بین دو تا سه واحد از این ماده مغذی را مصرف کنند.
ارسال دیدگاه