بیوگرافی علی دایی آقای گل جهان و اسطوره فوتبال ایران
چکیده بیوگرافی علی دایی
نام: علی
نام خانوادگی: دایی
تولد : ۱۴ بهمن ۱۳۴۸ (۵۲ سال)
زاده: محله خیرال اردبیل
پیشه: فوتبالیست ، مربی فوتبال ، تجارتپیشه
پست : مهاجم
قد: ۱٫۹۲ متر
همسر: مونا فرخ آذری
فرزند: دنیز دایی ، نورا دایی
مدرک تحصیلی: فارغ التحصیل لیسانس متالوژی از دانشگاه صنعتی شریف و فوق لیسانس تربیت بدنی و دکترای رشته جامعه شناسی ورزشی از دانشگاه آزاد
علی دایی کیست؟
علی دایی فوتبالیست سابق و مربی فوتبال، تجارتپیشه و کارآفرین ایرانی وتاجر حرفه ای است. دایی بهترین گلزن تیم ملی و یکی از بهترین مهاجمان تاریخ جام ملتهای آسیا بهشمار میرود. علی دایی با زدن ۱۰۹ گل در ۱۴۹ بازی ملی، دومین گلزن در رده بازیهای ملی فوتبال مردان جهان است، درحالیکه سالها عنوان بهترین گلزن بازی های ملی جهان را به یدک میکشید.
علی دایی اهل کجاست ؟
او در محله خیرال اردبیل متولد شد.
علی دایی متولد چه سالی است ؟
علی دایی (زادهٔ ۱۴ بهمن ۱۳۴۸) بازیکن فوتبال بازنشستهٔ تیم ملی ایران و باشگاه پرسپولیس است.
خانواده علی دایی
علی دایی متولد یک خانواده مذهبی است و سومین فرزند این خانواده است. شغل پدر او راننده ی کامیون بود و مادرش خانه دار. چهار برادر بنام های «عبدالله» ، «محمد» ، «حسن» و «حسین» دارد. تنها خواهرش در 15 امین روز زندگی اش به دلیل بیماری فوت درگذشت. در کودکی او را شهریار صدا میزدند و هنوز لقب او شهریار است. علی دایی با 192 سانتی متر قد و زمان بازیکنی با 88 کیلوگرم وزن «مهاجم» بود.
تحصیلات علی دایی
علی دایی در سال ۱۳۶۶ در رشته مهندسی عمران در دانشگاه شریف پذیرفته شد، اما به دلیل بازی فوتبال در گزینش ورود به دانشگاه رد شد. علی دایی همان سال در رشته مهندسی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب هم قبول شد.
دو ترم هم به دانشگاه رفت؛ ولی در سال ۱۳۶۷ دوباره در کنکور شرکت کرد و اینبار بدون آن که گزینش گریبانگیرش شود در رشته مهندسی متالورژی دانشگاه صنعتی شریف پذیرفته شد و لیسانس خود را بهمن ماه سال ۱۳۷۱ از همان دانشگاه دریافت کرد.
علی دایی که به عنوان بازیکن سخت کوش و خستگی ناپذیر شناخته میشود در تحصیل به لیسانس متالوژی قانع نبوده و تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی ارشد تربیت بدنی دانشگاه آزاد ادامه داد.
ازدواج و فرزندان علی دایی
دایی اولین بار سال 1384 در 36 سالگی با «مونا فرخ آذری» طراح جواهرات ازدواج کرد که مراسم مجلل عروسی آنها بیش از 100 میلیون آن زمان خرج برداشت ثمره این زندگی دو دختر بنام بنام «دنیز» و «نورا» می باشد که دنیز مدت هاست در کشور آمریکا زندگی و در حال تحصیل می باشد. مونا فرخ آذری که همانند علی دایی اصالتا اهل اردبیل است سال 1356 در تهران به دنیا آمده و در رشته کارشناس ارشد مهندسی صنایع غذایی تحصیل کرده است.
نحوه آشنایی علی دایی با همسرش
علی دایی در خصوص شیوه آشنایی با همسر ش و خصوصیات شریک زندگیش گفت:همسرم از آشنایان دور خانوادگی ما می باشد، مادرش اردبیلی و پدرش تبریزی است و بزرگ شده تهران می باشد. مشخصات کامل یک دختر آذربایجانی را دارد و لیسانس صنایع غذایی می باشد، او هشت سال از من کوچک تر است.
محل سکونت علی دایی
علی دایی اکنون ساکن محله شهرک غرب در تهران میباشد. اولین فرزند علی دایی در سال ۱۳۸۸ به دنیا آمد. دختری با نام نورا که علی دایی به وی بسیار علاقه دارد و می گوید:دوست دارم نورا به همه چیز برسد.
شغل های دوم علی دایی
علی دایی علاوه بر اینکه صاحب برند «دایی» است نمایندگی آدیداس و نایک را هم دارد و در ساختمان سازی و بساز بفروش هم بسیار فعال است.
شعبات مختلفی از فروشگاه برند جواهرات و نمایندگی برندهای معروف لباس را دارد و صاحب چندین شعبه رستوران در تهران و شهرهای مختلف می باشاو بعنوان چهره نیز در انواع تبلیغات بیلبوردی حضور دارد و در زمینه صنایع غذایی با یکی از دوستان فرانسوی خود نیز همکاری می کند
آغاز زندگی فوتبالی علی دایی
سال 1356 در 8 سالگی به سمت فوتبال رفت تا اینکه سال 1367 در 19 سالگی به تیم استقلال اردبیل پیوست و بعد از قبولی در دانشگاه وارد تیم «تاکسیرانی» شداز سال 69 تا 73 در تیم «بانک تجارت» بازی کرد و با درخشش در این تیم به تیم ملی دعوت شد تا اینکه سال 1373 در 25 سالگی وارد تیم «پرسپولیس» شد.
دایی در اولین فصل حضور خود در پرسپولیس 15 گل بثمر رساند تا اینکه از سال 75 با قرارداد یکساله به تیم السد قطر پیوست سال 1376 در 28 سالگی همراه کریم باقری به تیم «آرمینیا بیله فیلد» آلمان پیوست و در 25 بازی به میدان رفت اما تنها 7 گل زد و تیمش به لیگ دو رفت.
تیم های باشگاهی علی دایی
علی دایی، فوتبال خود را از استقلال اردبیل آغاز کرد. دایی پس از قبولی در دانشگاه صنعتی شریف و اقامت در تهران، به تیم تاکسیرانی تهران پیوست و دایی پس از آن، چهار سال در تیم بانک تجارت در مسابقات لیگ تهران به میدان رفت و از آنجا بود که مورد توجه بیشتری قرار گرفت و برای اولین بار به تیم ملی دعوت شد.
دایی پس از آن به تیم پرسپولیس تهران پیوست و دوران فوتبال حرفهای خود را با بازی در جام آزادگان آغاز کرد.
پرسپولیس (۱۳۷۳-۱۳۷۴)
علی دایی در سال ۱۳۷۳ به پرسپولیس پیوست.
در بازی نیمه نهایی این رقابتها پرسپولیس به مصاف استقلال رفت. در دیدار رفت و در حالی که بازی با تساوی ۲–۲ دنبال میشد، این مسابقه به جنجال کشیده شد و با آمدن تماشاگران به زمین مسابقه، بازی ناتمام به پایان رسید. پس از مدتی با حکم کمیته انضباطی، پرسپولیس با نتیجه ۰–۳ بازنده دیدار رفت اعلام شد.
در بازی برگشت که در بندرعباس برگزار شد، دو تیم به تساوی بدون گل رسیدند و در نهایت پرسپولیس در مجموع با نتیجه ۰–۳ در دوبازی رفت و برگشت مغلوب استقلال شد و از رسیدن به فینال رقابتهای جام آزادگان بازماند. در دیدار ردهبندی این رقابتها، پرسپولیس از بازی با کشاورز انصراف داد و دایی به همراه این تیم، به مقام چهارم جام آزادگان رسید.
علی دایی در دومین فصل حضور در پرسپولیس چهار گل در مسابقات لیگ برتر به ثمر رساند. عملکرد دایی در این فصل مورد توجه سرمربی تیم ملی قرار نگرفت و در سال ۱۳۷۴ برای تیم ملی به میدان نرفت.
دایی در شهریور ۱۳۷۵ از پرسپولیس جدا شد و به السد قطر پیوست.
السد قطر (۱۹۹۶-۹۷)
علی دایی در شهریور ۱۳۷۵ به السد قطر پیوست. دایی در فصل ۹۷–۱۹۹۶ به همراه این تیم به مقام پنجم لیگ قطر دست پیدا کرد.
آرمینیا بیلهفلد (۱۹۹۷-۹۸)
علی دایی در سال ۱۹۹۷ به همراه کریم باقری به تیم آرمینیا بیله فلد آلمان پیوست. دایی که پیراهن شماره ۹، آرمینیا بیله فلد را بر تن داشت در ۲۵ مسابقه برای این تیم در فصل ۹۸–۱۹۹۷ به میدان رفت و ۷ گل به ثمر رساند. آرمینیا بیلهفلد در این فصل به مقام هجدهم در بوندسلیگا دست یافت و به لیگ دو بوندسلیگا سقوط کرد.
بایرن مونیخ (۱۹۹۸)
علی دایی در سال ۱۹۹۸ به عنوان اولین بازیکن ایرانی به تیم بایرن مونیخ آلمان پیوست.
دایی تا پایان فصل، در مجموع ۶ گل برای بایرن مونیخ به ثمر رساند.
بنا بر نوشته خبرگزاری آلمان دایی در این فصل از رقابتهای بوندسلیگا نتوانست در بایرنمونیخ جایگاهی پیدا کند. وب سایت فیفا نیز از جا نیفتادن علی دایی در این تیم آلمانی در این فصل از رقابتها یاد کرد.
هرتابرلین (۱۹۹۹-۲۰۰۲)
علی دایی در سال ۱۹۹۹ به تیم هرتابرلین پیوست و پیراهن شماره ۹ این تیم را بر تن کرد. علی دایی در پایان فصل به همراه این تیم، رتبه ششم بوندسلیگا را کسب کرد.
علی دایی در سومین فصل حضور در هرتابرلین مورد توجه قرار نگرفت و در اکثر مدت حضورش در این فصل نیمکت نشین بود. دایی در سومین فصل حضور در هرتابرلین نتوانست گلی برای این تیم به ثمر برساند. دایی پس از کسب رتبه چهارم بوندسلیگا به همراه هرتابرلین، به دوران حضور خود در فوتبال اروپا پایان داد و به فوتبال آسیا بازگشت.
الشباب امارات (۲۰۰۲-۲۰۰۳)
دایی در سال ۲۰۰۲ با عقد قراردادی ۲ ساله به تیم الشباب امارات پیوست. عملکرد دایی در الشباب امارات مورد توجه این تیم قرار نگرفت و در حالی که قراردادی دو ساله با این تیم داشت، پس از یک فصل حضور در این تیم از سوی سرمربی الشباب کنار گذاشته شد. دایی پس از رد پیشنهاد تیم جیابی چین، به فوتبال ایران بازگشت و برای پرسپولیس به میدان رفت.
پرسپولیس(۱۳۸۲)
علی دایی در مرداد سال ۱۳۸۲ پس از هفت سال به پرسپولیس بازگشت و به عنوان کاپیتان دوم این تیم پس از افشین پیروانی، از سوی وینگو بگوویچ انتخاب شد. در پایان فصل با زدن ۱۶ گل به عنوان آقای گل لیگ ایران شناخته شد. (دایی با آغاز دوران فوتبال حرفهای خود از سال ۱۳۷۳ تا پایان آن در سال ۱۳۸۶ تنها عنوان آقای گلی در رده باشگاهی را به دست آورد). دایی در سومین دوره لیگ برتر به همراه پرسپولیس مقام پنجم لیگ را بدست آورد. علی دایی پس از یک سال حضور در این تیم به صبا باتری پیوست و به دوران حضور خود در پرسپولیس پایان داد.
صبا باتری (۱۳۸۳-۸۵)
علی دایی در شهریور سال ۱۳۸۳ با عقد قراردادی یک ساله به تیم صبا باتری پیوست. دایی به همراه این تیم به مقام قهرمانی جام حذفی دست پیدا کرد.
علی دایی در سال ۱۳۸۴ برای یک فصل دیگر قرارداد خود در تیم صبا باتری را تمدید کرد. سرانجام علی دایی پس از عملکرد ناموفق در جام جهانی ۲۰۰۶ در لیست فروش باشگاه صبا باتری قرار گرفت و به سایپا البرز پیوست.
سایپا (۱۳۸۵-۸۶)
علی دایی در مرداد ۱۳۸۵ با قراردادی یک ساله به سایپا پیوست. دایی با گذشت ۵ هفته از مسابقات لیگ برتر و در حالی که سایپا با مربیگری لورانت با ۱۱ امتیاز در صدر جدول قرار داشت؛ به عنوان جانشین این مربی آلمانی منصوب شد (لورانت از سایپا کنارهگیری کرد و به لیگ ترکیه رفت) و علاوه بر بازی در سایپا، هدایت این تیم را به عنوان سرمربی نیز به عهده گرفت.
(هیئت رئیسه سازمان لیگ، علیرغم اینکه نشستن بر روی نیمکت تیمهای لیگ برتر به عنوان سرمربی را مشروط به ارائه مدرک مربیگری A آسیا کرده بود، مجوز مربیگری علی دایی در سایپا را صادر کرد)
علی دایی در نخستین تجربه خود به عنوان بازیکن – مربی در هفته ششم لیگ برتر، در مقابل تیم سابق خود پرسپولیس به میدان رفت. در این بازی که با تساوی ۲–۲ به پایان رسید، دایی هر دو گل سایپا را به ثمر رساند.
با گذشت ۲۱ هفته از مسابقات لیگ برتر، سایپا با نتیجه مشابه بازی رفت در مقابل پرسپولیس به تساوی ۲–۲ رسید. در این مسابقه؛ دایی پس از ضربه سر به صورت شیث رضایی، از سوی کمیته انضباطی چهار جلسه از همراهی سایپا محروم شد.
پس از رای کمیته استیناف و اظهار نظر علی دایی، اعضا کمیته انضباطی در اعتراض به رای کمیته استیناف، دسته جمعی استعفا دادند.
علی دایی در آخرین بازی سایپا در مسابقات لیگ برتر برابر مس کرمان به میدان رفت. علی دایی پس از گلزنی در این مسابقه و کسب عنوان قهرمانی با سایپا، به دوران بازیگری خود پایان داد.
علی دایی اولین بازیکن/مربی قهرمان تاریخ لیگ ایران شد.
علی دایی در تیم ملی
علی دایی نخستین بار در سال ۱۳۷۲ به عنوان بازیکن جانشین در مقابل پاکستان در جام اکو برای تیم ملی به میدان رفت. دایی در ۱۴۹ بازی بیش از ۱۰۰ گل برای تیم ملی به ثمر رسانده است و رکورد دار گلزنی در رده ملی میباشد.
علی دایی در تاریخ ۱۳ مهر ۱۳۸۰ برای صدمین بار در مقابل تایلند پیراهن تیم ملی را بر تن کرد. دایی به همراه ایران در دو جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه و ۲۰۰۶ آلمان به میدان آمد و در ۵ بازی ایران در این بازیها شرکت کرد.
بازی های تیم ملی علی دایی
- جام ملتهای آسیا ۱۹۹۶
- بازیهای جام جهانی ۱۹۹۸
- بازیهای آسیایی ۱۹۹۸
- جام ملتهای آسیا ۲۰۰۰
- مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۲
- بازیهای آسیایی ۲۰۰۲
- جام ملتهای آسیا ۲۰۰۴
- بازیهای جام جهانی ۲۰۰۶
مربی گری علی دایی
دایی سرمربیگری را از سال 1385 زمان بازیکنی شروع کرد و سال 1387 تا 1388 هم مقطع کوتاهی هدایت تیم ملی را برعهده داشت از سال 1388 تا 1390 در پرسپولیس بود تا اینکه بعد از سرمربیگری در صبای قم ، نفت و تهران در نهایت سال 1398 آخرین تجربه وی سرمربیگری در سایپا رقم خورد.
سابقه مربیگری علی دایی در تیمهای باشگاهی سایپا البرز، پرسپولیس تهران، راهآهن و صبای قم را در کارنامه علی دایی هست. دایی همچنین بیش از یک سال هدایت تیم ملی فوتبال ایران را بر عهده داشت.
علی دایی دوران مربیگری خود را به عنوان سرمربی و بازیکن در تیم سایپا شروع کرد و توانست این تیم را در لیگ برتر ایران (جام خلیج فارس) به قهرمانی برساند. علی دایی در تاریخ ۱۲ اسفند سال ۱۳۸۶ به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران انتخاب شد انتخاب دایی به عنوان سرمربی تیم ملی در حالی از سوی علیآبادی رئیس وقت سازمان تربیت بدنی و معاون رئیس جمهور احمدینژاد انجام شد؛ که دایی پیش از این اعلام کرده بود: «هر کس لابی قوی تری داشته باشد به عنوان سرمربی تیم ملی منصوب میشود».
پس از شکست تیم ملی ایران در مقابل عربستان در ورزشگاه آزادی مسئولان فدراسیون فوتبال این کشور تصمیم گرفتند علی دایی را از سمت خود برکنار کنند. تیم ملی ایران در ۸ فروردین ۱۳۸۸ و در حضور ۱۰۰ هزار تماشاگر، مقابل عربستان با نتیجه ۲ بر یک شکست خورد. در روز ۹ فروردین ۱۳۸۸ فدراسیون فوتبال طی بیانیهای رسماً علی دایی را از سمت خود برکنار کرد. علی دایی مدتی پس از برکناری از تیم ملی اعلام کرد: احمدینژاد او را برکنار کرده است.
تیم هایی که علی دایی مربیگری کرده است
- علی دایی از ۷ دی ۱۳۸۸ تا ۳۱ خرداد ۱۳۹۰ سرمربی باشگاه فوتبال پرسپولیس تهران بود. علی دایی به همراه این تیم به دو قهرمانی پیاپی در جام حذفی دست پیدا کرد.
- دایی در ۲۳ تیر ۱۳۹۰ و پس از اختلاف با سرپرست پرسپولیس، به عنوان سرمربی تیم راهآهن منصوب شد. علی دایی پس از مدتی توسط محمد رویانیان به عنوان سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس تهران انتخاب شد.
- علی دایی در تاریخ ۹۳/۰۶/۱۹ با تصمیم سیاسی رئیس هیئت مدیره و عدم اطلاع رحیمی مدیر عامل وقت از سرمربی گری پرسپولیس برکنار شد.
- علی دایی در تاریخ ۲۵ تیرماه ۱۳۹۴ سمت سرمربی گری صبا را پذیرفت.
- علی دایی در تاریخ ۱۵ تیرماه ۱۳۹۵، سرمربی نفت شد. دایی به همراه این تیم به به قهرمانی در جام حذفی دست پیدا کرد.
- علی دایی در ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۶ رسماً سرمربیگری سایپا را بر عهده گرفت.
خداحافظی علی دایی از فوتبال
علی دایی سال 1381 به تیم «الشباب امارات» بازگشت و در یک فصل در 25 بازی توانست 11 گل بزند تا اینکه سال 82 به تیم پرسپولیس پیوست. در پرسپولیس در 24 بازی 16 گل زد سپس سال 1383 با قرارداد دو ساله بعنوان بازیکن مربی به صبا باتری رفت ، سال 85 هم در سایپا حضور داشت در نهایت سال 1387 در 39 سالگی برای همیشه بازی را کنار گذاشت.
برخی دیگر از افتخارات علی دایی
سفیر حسن نیت نهضت جهانی
علی دایی در سال ۱۳۸۶ توسط فدراسیون فوتبال ایران به عنوان نماینده فوتبال ایران در سازمان یونیسف معرفی شد.
دریافت نشان شجاعت درجه سه از رئیس جمهور
پس از پیشنهاد علی کفاشیان (معاون فنی وقت سازمان تربیت بدنی) و تصویب هیئت دولت، علی دایی در سال ۱۳۸۳ از سید محمد خاتمی رئیس جمهور وقت ایران، نشان شجاعت درجه سه دریافت کرد
عکس های علی دایی
حقایق جالب در مورد علی دایی
بازیگران مورد علاقه دایی اکبر عبدی، امیر جعفری و پوریا پورسرخ هستند.
⇐ تسلط به پنج زبان عربی، آلمانی، انگلیسی، ترکی آذری و البته فارسی تسلط دارد
⇐ علی دایی تا حدودی هم با زبان فرانسه آشنا است اما یادگیری این زبان را نیمه کاره رها کرد
⇐ دایی در طول سال حداقل به ۱۰ کشور سفر می کند مقاصد ثابت او در طول هر سال آمریکا، آلمان، اسپانیا، فرانسه و البته ترکیه هستند و تاکنون به 50 کشور سفر کرده است
⇐ عاشق بستنی است، دوستانش می گویند او هنگام رانندگی هر کجا بستنی فروشی ببینند توقف می کند.
⇐ او بیلیارد باز قهاری است و در تخته نرد حریف ندارد !
⇐ دایی راست دست است اما با دست چپش هم می تواند بدون هیچ مشکلی بنویسد،
⇐ به کوهنوردی علاقه بسیار زیادی دارد اما بیشتر از آن سوارکاری را دوست دارد.
شکستن رکورد علی دایی توسط رونالدو
دایی از سال 1372 که 24 ساله بود تا سال 1385 که 37 ساله داشت در 149 بازی برای تیم ملی به میدان رفت و توانست با 109 کل بعنوان آقای گل جهان معرفی شود11 شهریور 1400 کریستیانو رونالدو با 180 بازی ملی توانست رکورد علی دایی را بشکند.
کریستیانو رونالدو نیز در واکنش به تمجید علی دایی در اینستاگرام خود نوشت: قهرمانان واقعی برای همیشه قهرمان می ماننداین باعث افتخار من است که این صحبت های مهربانانه را از سوی اسطوره بزرگی مانند شما دریافت می کنم ، ممنون علی دایی
افتخارات فوتبالی علی دایی
دوران بازی
باشگاهی
پرسپولیس
- قهرمان جام آزادگان ۱۳۷۴
بایرنمونیخ
- قهرمان بوندس لیگا ۹۹–۱۹۹۸
- قهرمان جام لیگ آلمان (لیگا پوکال) ۹۹–۱۹۹۸
- نایبقهرمان جام باشگاههای اروپا ۹۹–۱۹۹۸
صبای قم
- قهرمان جام حذفی ۸۴–۱۳۸۳
- قهرمان سوپر جام ایران ۱۳۸۴
سایپا
- قهرمان لیگ برتر ۸۶–۱۳۸۵
ملی
- جام ملتهای آسیا: مقام سوم (۲ بار): ۲۰۰۴ و ۱۹۹۶
- بازیهای آسیایی: قهرمان ۱۹۹۸ بانکوک
- جام بینقارهای آسیا-اقیانوسیه: قهرمان ۲۰۰۳
- جام فوتبال غرب آسیا: قهرمان ۲۰۰۴
دوران مربیگری
سایپا
- لیگ برتر: قهرمان ۸۶–۱۳۸۵ مربی-بازیکن
ایران
- مسابقات غرب آسیا: قهرمان ۱۳۸۷
پرسپولیس
- جام حذفی: قهرمان (۲ بار) ۸۹–۱۳۸۸، ۹۰–۱۳۸۹
- لیگ برتر: نایبقهرمان ۹۳–۱۳۹۲
نفت تهران
- جام حذفی: قهرمان ۹۶–۱۳۹۵
فردی
- بازیکن سال فوتبال آسیا ۱۹۹۹
- آقای گل ملی جهان با ۱۰۹ گل زده
- آقای گل جام ملتهای آسیا ۱۹۹۶ با ۸ گل زده
- آقای گل بازیهای آسیایی ۱۹۹۸ با ۸ گل زده
- آقای گل مسابقات فوتبال غرب آسیا ۲۰۰۴ با ۵ گل زده
- آقای گل لیگ برتر فوتبال ایران ۸۳–۱۳۸۲ با ۱۶ گل زده
ارسال دیدگاه