کمخونی یا آنمی یا فقر الدم اختلال خونی شایعی است که در آن گلبولهای قرمز یا هموگلوبین کافی در خون وجود ندارد.
هموگلوبینی که در گلبولهای قرمز خون وجود دارد باعث میشود تا اکسیژن به گلبول قرمز متصل شده و توسط مویرگها به بافتهای مختلف بدن برسد. ازآنجایی که تمام سلولهای بدن انسان برای زنده ماندن به اکسیژن وابستهاند، کمبود آن باعث هیپوکسی شده و گسترهٔ وسیعی از مشکلات را بههمراه دارد.
کمخونی انواع گوناگونی دارد که هر یک علت خاص خود را دارند. این بیماری بر اساسهای گوناگونی طبقهبندی میشود، مثل ریختشناسی گلبولهای قرمز، مکانیسمهای اتیولوژیک و غیره. سه دستهٔ اصلی عبارتند از: ازدست رفتن حجم زیادی از خون (خونریزیهای حاد یا مزمن)، ازبینرفتن سلولهای خونی (همولیز) و کمبود تولید سلولهای خونی.
درمان کم خونی
یک متخصص تعذیه با اشاره به خواص درمانی جگر گفت: دانش آموزان برای تأمین انرژی بدن خود میتوانند هفتهای ۹۰ گرم جگر مصرف کنند.
مرتضی صفوی در رابطه با خواص درمانی جگر، اظهار داشت: جگر گاو، گوسفند و مرغ یکی از منابع غنی از آهن به شمار رفته و برای رفع کمخونی مصرف آن مناسب است.
وی افزود: افرادی که کمخونی داشته در صورتی که مشکل چربی خون و کلسترول نداشته باشند میتوانند هفتهای یک یا دو بار جگر مصرف کنند.
این متخصص تغذیه بیان داشت: بیمارانی که مبتلا به کلسترول خون هستند برای تأمین آهن مورد نیاز بدن خود باید از مواد غذایی جایگزین جگر همچون مغز پسته و بادام و نانهای سبوسدار استفاده کنند.
صفوی با اشاره به اینکه مصرف جگر برای کودکان زیر یک سال به هیچ عنوان توصیه نمیشود ادامه داد: از زمانی که جگر تازه تهیه میشود، تنها دو روز فرصت است که آن را استفاده کنیم چرا که بیش از این مدت این ماده غذایی خراب شده و دیگر مناسب مصرف نیست.
وی گفت: جگر پس از خرید برای مصرف نباید در فریزر نگهداری شود چرا که خواص خود را از دست میدهد. گوشت قرمز نیز در صورتیکه یک سال در فریزر نگهداری شود. همچون تفاله بوده و هیچ خاصیتی ندارد.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه مصرف جگر مرغ با جگر گاو و گوسفند تفاوتی ندارد، اظهار داشت: جگر علاوه بر اینکه غنی از آهن بوده حاوی املاح دیگری همچون منیزیم، کلسیم و فسفر است.
صفوی با بیان اینکه مصرف جگر برای دانشآموزان به دلیل اینکه این ماده غذایی انرژی مناسبی برای بدن ایجاد میکند، مفید است. البته توصیه میکنیم هر هفته حدود 90 گرم جگر مصرف شود.
وی با اشاره به اینکه بدن روزانه به 180 گرم پروتئین نیاز دارد، گفت: بنابر این روزی که از جگر در وعدههای غذایی استفاده میشود تقریبا نیمی از پروتئین بدن تأمین شده و نیازی به مصرف بیشتر نیست.
این متخصص تغذیه افزود: جگر را باید از مراکزی تهیه کرد که مورد تأیید دامپزشکی بوده و همچنین از بوی جگر میتوان به فاسد بودن یا نبودن آن پی برد.
ارسال دیدگاه