چکیده ای از زندگینامه چنگیز خان مغول
نام: چنگیز خان
سلطنت: 1206 تا 1227
تاجگذاری بهار ۱۲۰۶ در قوریلتای، مغولستان
تولد: 1162
وفات: 1227
بهترین شهرت برای: بنیانگذار امپراتوری مغول
جانشین اوگتای خان
فرزند(ان) جوجی/ جغتای/ اوگتای خان/ آلاخای بخی/ تولی خان
چنگیز خان کیست
چنگیز خان با نام اصلی تموچین، خان مغول و سردار جنگی بود که قبایل مغول را متحد ساخت و با فتح بخشهای وسیعی از آسیا شامل چین، روسیه، ایران و همچنین اروپای شرقی، امپراتوری مغول را پایهگذاری کرد.
چنگیز خان در چه سالی به دنیا آمد
چنگیز خان (بین سالهای ۱۱۵۵ تا ۱۱۶۲ درمغولستان به دنیا آمد در چه سالی به دنیا آمد
اوایل زندگی چنگیزخان
چنگیز خان در دشت های سرد و خشن مغولستان بزرگ شد. نام او در دوران کودکی تموجین بود که به معنای “بهترین فولاد” بود. پدرش، یسوگای، خان (مانند یک رئیس) قبیله آنها بود. با وجود اینکه زندگی دشوار بود، تموجین از دوران کودکی خود لذت برد. او از کودکی سوار بر اسب می شد و با برادرانش از شکار لذت می برد.
انتقام چنگیزخان از تاتارها
زمانی که تموجین تنها نه سال داشت، برای زندگی با قبیله همسر آینده اش، بورته، فرستاده شد. با این حال، پس از چند سال، تموجین متوجه شد که پدرش توسط برخی از تارتارهای دشمن مسموم شده است. او به قبیله خود بازگشت تا خان شود.
تموجین پس از بازگشت به خانه متوجه شد که به خانواده اش خیانت شده است. جنگجوی دیگری نقش خان را بر عهده گرفت و تموجین و خانواده اش را از قبیله لگد زد. آنها به سختی خودشان زنده ماندند. تموجین کسی نبود که تسلیم شود. او به خانوادهاش کمک کرد تا از اولین زمستان وحشتناک جان سالم به در ببرند و سپس شروع به طراحی انتقام چنگیزخان از تاتارها برای کشتن پدرش کرد.
طی چند سال بعد تموجین شروع به ایجاد قبیله خود کرد. او با بورته ازدواج کرد و با قبیله او اتحاد برقرار کرد. او مبارزی سرسخت و بی رحم بود و به خاطر شجاعتش مورد تحسین بسیاری از مغول ها قرار گرفت. ارتش جنگجوی او به رشد خود ادامه داد تا اینکه نیروی جنگی کافی برای مقابله با تاتارها داشت.
وقتی تموجین در نهایت با تارتارها جنگید، هیچ رحمی نشان نداد. او ارتش آنها را نابود کرد و رهبران آنها را اعدام کرد. سپس شروع به تسخیر قبایل مغول دشمن خود کرد. او می دانست که مغول ها باید متحد شوند. پس از غلبه بر بزرگترین دشمنان او، سایر قبایل مغول موافقت کردند که با تموجین متحد شوند و از آن پیروی کنند. نام او را چنگیزخان یا «حاکم همه» گذاشتند.
همسر و فرزندان چنگیزخان
او فرزندان بسیاری از همسران متعدد خود داشت اما مهمترین آنها چهار پسر با نامهای جوجیخان، جغتایخان، اوگتایخان، تولیخان، از اولین همسرش بورته بودند. چنگیزخان همچنین زنهای بسیار داشت ولی مشهورترین ایشان پنج تن بودند، (بورته فوجین، کنجاخاتون، جاکمبو، دختر تایر اورسون و دختر تایانگخان). چنگیز تمام ممالک مفتوحه را بین پسران و برادرش تقسیم نمود
چنگیز خان یک ژنرال درخشان
چنگیز یک ژنرال باهوش بود. او سربازان خود را در گروه های 1000 نفری به نام “گوران” سازماندهی کرد. آنها هر روز در مورد تاکتیک های میدان جنگ آموزش می دیدند و از سیگنال های دود، پرچم ها و طبل ها برای ارسال سریع پیام ها در سراسر ارتش استفاده می کردند. سربازان او مسلح بودند و جنگیدن و اسب سواری را از جوانی آموختند. آنها می توانستند اسب های خود را فقط با استفاده از پاهای خود کنترل کنند و در حالی که با سرعت کامل سوار می شدند، تیرهای مرگبار شلیک می کردند. او همچنین از تاکتیک های بدیع در میدان جنگ استفاده می کرد. گاهي نيروهاي كوچكي را مي فرستاد و سپس آنها را عقب نشيني مي كرد. هنگامی که دشمن به دنبال نیروهای کوچکتر حمله کرد، به زودی خود را در محاصره گروهی از جنگجویان مغول مشاهده کردند.
رهبری چنگیزخان
چنگیز خان رهبر قدرتمندی بود. او نسبت به دشمنان خود ظالم و قاتل بود، اما به کسانی که از او پیروی می کردند وفادار بود. او یک قانون مکتوب به نام Yasak معرفی کرد. او سربازانی را که بدون توجه به پیشینهشان اجرا میکردند، تبلیغ میکرد. او حتی از پسرانش انتظار داشت که اگر میخواهند رهبر باشند، اجرا کنند.
فتوحات چنگیزخان
چنگیز پس از اتحاد قبایل مغول به سرزمین های غنی جنوب روی آورد. او اولین بار در سال 1207 به مردم شی شیا حمله کرد. فقط دو سال طول کشید تا شی شیا را فتح کند و آنها را تسلیم کند.
در سال 1211 چنگیز به سلسله جین چین روی آورد. او می خواست از این افراد به خاطر رفتارشان با مغول ها انتقام بگیرد. تا سال 1215 او یانجینگ (پکن) پایتخت جین را تصرف کرد و مغول ها بر قسمت شمالی چین حکومت کردند.
حمله چنگیز خان به سرزمین های مسلمان
چنگیز می خواست با سرزمین های مسلمان در غرب تجارت کند. او یک هیئت تجاری را به آنجا فرستاد تا با رهبران آنها ملاقات کند. اما فرماندار یکی از شهرهای آنها مردان هیئت را به قتل رساند. چنگیز عصبانی شد. او فرماندهی 200000 جنگجو را بر عهده گرفت و چندین سال بعد را صرف تخریب شهرهای غرب کرد. او تا اروپای شرقی پیش رفت و همه چیز را در طول راه ویران کرد. او بی رحم بود و هیچ کس را زنده نگذاشت.
سرزمینی که در غرب قرار داشت، امپراتوری کوارزمین نام داشت. رهبری آن را شاه علاءالدین محمد بر عهده داشت. این سلسله در سال 1221 هنگامی که چنگیز شاه و پسرش را اعدام کردند به پایان رسید.
مرگ چنگیز خان
چنگیز به چین بازگشت و در سال 1227 مرد. او پسرش اوگدی را به عنوان جانشین خود نامید.
حقایق جالب در مورد چنگیز خان
-یکی از بزرگترین ژنرال های او جبه بود. جبه زمانی دشمنی بود که چنگیز را در نبرد با یک تیر شلیک کرد. چنگیز آنقدر تحت تأثیر قرار گرفت که جان جبه را نجات داد. نام مستعار جبه به «پیکان» تبدیل شد.
-او با وجود اینکه یکی از قدرتمندترین فرمانروایان جهان بود، ترجیح داد در چادری به نام یورت زندگی کند.
-مغولها از سیستمی مشابه Pony Express برای انتقال سریع پیامها در سراسر امپراتوری استفاده میکردند.
-چهار پسر مورد علاقه او Ogedei، Tolui، Chagatai و Jochi بودند. پسر تولویی کوبلای خان بود که تمام چین را فتح کرد و سلسله یوان را تأسیس کرد.
-او یک بار گفته بود که «فتح دنیا بر اسب آسان است؛ پیاده شدن و حکومت کردن سخت است».
-مغولستان سرزمینی است که نخستین دایناسور در آن دیده شد؛ در سال ۱۹۲۰ فسیل دایناسور به همراه نخستین تخم دایناسور در صحرای گوبیِ مغولستان یافت شد.
– در گذشته، مغولستان تحت حکومت چنگیزخان، بزرگترین امپراطوری و بزرگترین کشور جهان را در اختیار داشت. چرا که چنگیز خان قبل از مرگ خود موفق به فتح بیش از ۳۱ میلیون متر مربع از جهان شده بود.
-یکی از فراوانترین گونههای جانوری در مغولستان اسب است که در نژادهای مختلف دیده میشود. جمعیت اسبها در مغولستان ۳ برابر بیشتر از جمعیت ساکنین این کشور است.
ارسال دیدگاه