آش شله قلمکار یکی از آشهای خوشمزه و معروف ایرانی است که در پخت این آش از گوشت بدون استخوان و سبزی و حبوبات استفاده می شود پخت این آش زمان بر است و به همین دلیل به عنوان نذری یا برای سفره افطار پخته می شود. در بخش آشپزی مجله دایان با طرز تهیه آش شله قلمکار با ما همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه آش شله قلمکار
برای ۲۰ نفر
- یک کیلو گوشت گردن گوسفند: 1 کیلو
- پیاز: دو عدد
- برنج: 1 پیمانه
- سبزی آش: 1 کیلو
- بلغور گندم: (۲۰۰ گرم) یا 1 پیمانه
- نخود: 1 پیمانه
- لوبیا چیتی: 1 پیمانه
- لوبیا چشم بلبلی: (۱۰۰ گرم) 1/2 پیمانه
- لوبیا قرمز: 1/2 پیمانه
- عدس: 1/2 پیمانه
- ماش: 1/2 پیمانه
- پیازداغ: 300 گرم
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- زردچوبه: 1 قاشق غذاخوری
- دارچین: 1 قاشق غذاخوری
- کره: 50 گرم
طرز تهیه شله قلمکار اصل
- برای تهیه آش شله قلمکار از گوشت گردن استفاده کنید و حبوبات را پاک کنید وخیس کنید لوبیا و نخود را 12 ساعت خیس کنید و بقیه حبوبات را 1 ساعت خیس کنید کافی است . سپس حبوبات را جداگانه بپزید.
- گردن گوسفند را چند تکه برش بزنید و خوب بشویید و رگ و پوست روی آن را با چاقو جدا کنید سپس در یک قابلمه یا زود پز با دو عدد پیاز خلالی و کمی زردچوبه در روغن به خوبی تفت دهید سپس به مقدار لازم روی آن آب بریزید و در زودپر قرار دهید تا خوب بپزد . وقتی گوشت به خوبی پخت استخوانها را جدا و گوشت گردن را ریشریش کنید و در آب گوشت بریزید تا رنگ گوشت تغییر نکند.
- برنج و بلغور گندم را بشویید برای یک ساعت خیس کنید.
- قابلمهی مناسب پخت آش را تا نیمه آب بریزیدو مخلوط برنج و بلغور را داخل قابلمه ریخته و روی اجاق قرار دهید و اجازه دهید بپزد .ولی تا زمانی که برنج و بلغور حجمش دوبرابر نشده، بههیچ عنوان نبایدهم بزنید چرا که با این کار آش ته میگیرد و مجبور هستید تا آخر پخت مدام هم بزنید.
- .پس از اینکه برنج و بلغور پخته شد، میتوانید با یک کفگیر هم بزنید. مقداری آب گوشت را به مخلوط برنج و بلغور اضافه کنید تا با هم بپزد
- ماش و عدس رابا هم بپزید. لوبیا قرمز و لوبیا چشم بلبلی را بهصورت جداگانه یک ساعت خیس کنید و جداجدا بپزید.
- عدس و ماش و 1/3 از سایر حبوبات را کنار بگذارید و مابقی را چرخ کنید وبه مخلوط برنج و بلغوری اضافه کنید و مدام آش را هم بزنید.
- پیازداغ آماده شده را در ماهی تابهای بریزید، به آن زردچوبه، فلفل و کمی نمک اضافه کنید و روی شعله قرار دهید. و کمی تفت دهید تا بوی ادویه ها بلند شود، آن را به آش اضافه کنید.
- زمانی که مواد درون قابلمه جوش آمد ومواد ترکیب شدند، سبزی آش و گوشت ریششده را اضافه کنید. و شعله گاز را ملایم کنید و دائم هم بزنید و بهتدریج آب قلم یا آب گوشت باقیمانده را به آن اضافه کنید و ۱۵ دقیقه آخر دارچین را اضافه کنید. دارچین ادویه اصلی این آش است؛ پس آن را حذف نکنید.
- آش را در ظرف سنتی ریخته و روی آش را با پیازداغ و گوشتریششده و کمی دارچین تزیین کنید و کمی کره آبشده روی آن بدهید.میتوانید از حبوبات پخته شده نیز برای تزیین آش شله قلمکار استفاده کنید.
نکات مهم پخت آش شله قلمکار
- این آش را با آب قلم و عصاره گوشت هم می توان تهیه کرد .
- حبوبات را حتما برای پختن آش خیس کنید، هر چند ساعت یک بار، آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود.
- گوشت دنده و سرسینه گوسفند برای پخت آش شله قلمکار نیز مناسب است که پس از پختن باید ریشریش شود.
- برای آش شله قلمکار از کشک و نعنا داغ استفاده نمیشود و اغلب با گوشت ریششده، پیازداغ و حبوبات تزیین میشود.
- هرچه پیازداغ این غذا زیادتر باشد، آش خوشمزهتری خواهید داشت.
- آش شله قلمکار اغلب بهصورت تند مصرف میشود
ارسال دیدگاه