
معرفی کتاب پنجاه و سه نفر
مؤلف: بزرگ علوی
زبان: فارسی
موضوع : رمان
گونه : ادبی تاریخنگاری
ناشر ۱۳۸۹: انتشارات نگاه
شمار صفحات : ۳۲۸
معرفی کتاب پنجاه و سه نفر
رمان “پنجاه و سه نفر” از شاهکارهای بزرگ علوی، روزنامهنگارِ نوگرا و استاد زبان فارسیست.در واقع گزارشی داستانوار از بزرگ علوی (1282 – 1375) که در 1330 منتشر شد. کتاب 53 نفر به شمار کسانی اشاره دارد که در زمان رضاشاه به جرم عضویت و فعالیت در گروهی اشتراکی بازداشت و محاکمه و به محکومیتهای متفاوت زندانی شدند و در رأس آنان “تقی ارانی” جای داشت.
بزرگ علوی، که خود یکی از پنجاه و سه نفر و به هنگام بازداشت معلم بوده ضمن روایت رویدادهای واقعی، با هنر نویسندگی داستانی شیرین و جذاب و خواندنی پدید آورده است. وی در سه فصل این کتاب به شرح احوال و حوادثی پرداخته که از زمان بازداشت تا لحظه آزادی در 25 شهریور 1320 شاهد آنها بوده است..

معرفی کتاب پنجاه و سه نفر
معرفی نویسنده پنجاه و سه نفر
مجتبی آقا بزرگ علوی در سال 1282 در خانوادهای تاجر و اصیل به دنیا آمد. او در هجده سالگی به آلمان مهاجرت کرد و دورهی تحصیلات دبیرستان و دانشگاهیاش را در آنجا به پایان رساند. بزرگ علوی از نویسندگان تاثیرگزاری است که فعال سیاسی هم بود و بعد از بازگشت از آلمان در سال 1315 تا سال 1320 به عنوان زندانی سیاسی در زندان بود.
علوی از سال 1323 فعالیت ادبی خود را به شکل جدی شروع کرد. او در همین سال سردبیر مجلهی ادبی پیام نو شد. بزرگ علوی در طول سالهای زندگیاش فعالیتهای ادبی مختلفی در زمینهی روزنامهنگاری، رماننویسی و داستان کوتاه داشت. علوی به دلیل فعالیتهای سیاسی مدتی را در زندان گذراند.

مجتبی آقا بزرگ علوی
خلاصه کتاب پنجاه و سه نفر
در تمامی سه فصل این کتاب تصویری سرشار از خشونت و بی رحمی ماموران اداره سیاسی حکومت رضاشاه با زندانیان دربند به نمایش در آمده است.تقی ارانی از سردمداران این زندانیان بود و افراد معروفی مانند خود بزرگ علوی ، احسان طبری ، رضا روستا (پدر هما روستا) جزو این افراد بودند.
فیلم ساخته شده از کتاب پنجاه و سه نفر
پنجاه و سه نفر (فیلم) فیلمی به کارگردانی و نویسندگی یوسف سیدمهدوی ساختهٔ سال ۱۳۶۸ است.
۵۳ نفر از مأموران ساواک در چند کشور میان ایرانیان عضو انجمن های اسلامی نفوذ کرده اند. احمد که عضو یک گروه اسلامی است، تعدادی عکس، دویست هزارتومان پول و ۵۲ قطعه نگاتیو عکسهای شناسایی شده ۵۲ نفر را در یک ساک مخفی کرده و قصد خروج از تهران را دارد که در محاصره ساواک قرار می گیرد و ناچار ساک خود را با ساک یکی از مسافران (حسین) عوض می کند و از خطر می گریزد. احمد همراه دوستش در یک خانه به طور موقت مخفیانه زندگی می کند.
حسین که همسرش نیز بیمار است برای مداوا و معالجه اش در خارج از کشور نیاز به پول دارد. پس از چند روز همسرش پی به محتویات ساک می برد و به او می گوید که پولها را برای معالجه اش فراهم کرده است.

فیلم ساخته شده از کتاب پنجاه و سه نفر
مأموران ساواک ناموفق از دستگیری احمد برای ردیابی او شرح گمشدن ساک را در روزنامه آگهی می کنند. حسین با تلفن آگهی تماس می گیرد و پی به اصل ماجرا می برد. احمد، حسین را پیدا می کند و سپس به او توضیح می دهد که محتوای ساک چیست. ساواک خانه حسین را شناسایی می کند. احمد، حسین را نزد دوستش می برد و از وی می خواهد که با آن ها همکاری کند. احمد با نقشه ای خود را جای حسین به ساواک معرفی می کند و می گوید ساک نزد اوست و ساواک را به دنبال خود در خیابان ها می کشاند،
ساواک که متوجه نقشه احمد شده است وی را شکنجه می کند و به دنبال ساک به مقصد اصلی می رود. در این فاصله، حسین به خانه برمی گردد، ساک را برمی دارد و نزد همسرش که در بیمارستان بستری است می رود و به او می گوید که باید راه احمد را ادامه دهد. گذرنامه خود و همسرش را به وی نشان می دهد. همسرش نیز با خوشحالی این تصمیم را می پذیرد
ارسال دیدگاه