
کاخ چهلستون اصفهان
اصفهان تعداد زیادی بنای تاریخی، در دل خود جای داده که دل هر گردشگری را میبرد.یکی از این آثار تاریخی کاخ چهلستون است؛ باغی سلطنتی که همچنان باشکوه برجای مانده است. با دایان همراه باشید.
مشخصات کلی کاخ چهلستون اصفهان
کاربری : کاخ
دوره ساخت:صفوی
شماره ثبت:۱۳۷۲
تاریخ ثبت ملی : ۱۵ دی ۱۳۱۰
علت نام گذاری:ایوان اصلی کاخ چهلستون بر بیست ستون استوار است. بسیاری از محققان وجه تسمیه کاخ را انعکاس بیست ستون روی استخر زیبا و بزرگ عمارت میدانند. البته اهمیت عدد ۴۰ در ادب فارسی نیز شاید دلیل دیگری برای نامگذاری چهلستون باشد.معرفی باغ هفت تنان شیراز
معرفی کاخ چهلستون اصفهان
یکی از نمونه باغهای سلطنتی به جامانده از دوره صفوی در شهر اصفهان کاخ چهلستون است که با نام باغ موزه چهلستون نیز شناخته میشود. در واقع، این باغ بخش کوچکی از باغ وسیع جهاننما است که شاه عباس اول با احداث کوشکی در میان آن هسته نخستین کاخ چهلستون را ایجاد کرد. این میراث تاریخی از مشهورترین جاهای دیدنی اصفهان محسوب میشود که با وجود آسیبهای وارد شده، هنوز هم زیباییهای خیرهکنندهای برای گردشگران و بازدیدکنندگان دارد.
کاخ چهلستون اصفهان مربوط به چه دوره ای است ؟
باغ چهلستون یکی از باغ های سلطنتی دوره صفوی است. تا سال ۱۳۲۷ خورشیدی بهدلیل کمبود اطلاعات، اظهارنظر درباره تاریخ بنای چهلستون مشكل بود. در همان سال، در جبهه تالار كاخ، اشعاری در دو كتیبه از زیر گچ به دست آمد كه یكی کوتاهتر و بر زمینه صورتیرنگ، بنای تالار چهلستون را به شاه عباس دوم نسبت میداد و سال اتمام آن را ۱۰۵۷ هجری قمری تعیین میکرد. کتیبه دیگر كه طولانیتر و خطوط آن گچبری بر زمینه آبیرنگ است، از تعمیرات زمان شاه سلطان حسین حكایت دارد.
پس از انتخاب اصفهان بهعنوان پایتخت در سال ۱۰۰۷ هجری قمری، یكی از برنامههای شهری دوره شاه عباس اول، احداث خیابان زیبا و طویل چهارباغ و باغهای متعدد پیرامون آن بود. از جمله این باغها میتوان به باغ خرگاه، باغ بلبل، باغ هشت بهشت، باغ فتحآباد، باغ كاج، باغ نسترن، باغ خلعت، باغ انگورستان اشاره کرد. پیدرپی بودن باغها كه یادآور مفهوم «باغ اندر باغ» است. امروزه به جز باغ هشت بهشت و باغ چهلستون، سایر باغها از بین رفتهاند و تنها نامی از آنها باقی است.
با انتخاب اصفهان بهعنوان پايتخت و گسترش آن به طرف جنوب و احداث ميدان نقش جهان، استقرار کاخهای شاهی به وسیله شيخ بهایی پایهریزی شد و انتخاب فضای وسيع در دولتخانه، حکايت از ذوق و استعداد و خلاقيت شيخ بهایی، دانشمند دوره صفوی داشت. شروع این مجموعه کاخها عالیقاپو بود و تا ميدان اصلی و مرکزی چهارباغ عباسی ادامه داشت. در اين محوطه بزرگ که چند کاخ سلطنتی نيز مستقر بود، عماراتی مانند تالار اشرف، جبهخانه، رکيب خانه، کشیکخانه، تالار طويله، کاخ هشتبهشت، توحيد خانه و برخی عمارتهای ديگر ساخته شد.
شاهعباس عمارتی به شكل کلاهفرنگی با اتاقهای كوچک در اطراف آن ساخت كه از آن بهعنوان هسته اولیه كاخ چهلستون یاد میشود. این باغ درباری برای پذیرایی از میهمانان دربار شاه در مراسم و جشنها استفاده میشد. پس از آن با شروع سلطنت شاه عباس دوم، هفتمین پادشاه صفوی، عمارت چهلستون توسعه داده شد و تالارها و ایوانهایی بر آن افزودهاند. از آن جمله میتوان به تالار آینه، تالار هجده ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، ایوانهای طرفین سرسرای پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار با كلیه تزیینات نقاشی، آیینهکاری و کاشیکاری دیوارها و سقفها اشاره كرد. تالارهای وسیع كاخ در دوره شاه عباس دوم نیز محل بار عام و كاخ پذیراییهای رسمی بوده است. این كاخ در سال ۱۰۵۶ هجری قمری با حضور شاه عباس دوم و سفیران كشورهای خارجی افتتاح شد.
عکس از ایرنا (عکاس: نامشخص)
سال اتمام کاخ چهلستون ۱۰۵۷ هجری در زمان سلطنت شاه عباس دوم بوده است. از جمله اين شعرا صائب تبريزی، ملک الشعرای آن روزگار است که طی قصيدهای بلند بالا چهلستون را توصيف میکند و در آخر قصيده با مصراع «قبلهگاه تاجداران باد دائم اين مکان»، سال ۱۰۵۷ هجری را بيان کرده است.
عکس از اصفهان امروز (عکاس: نامشخص)
در دوازدهمین سال سلطنت شاه سلطان حسین، كاخ چهلستون دچار حریق شد و سپس تعمیراتی در آن و به احتمالزیاد مطابق سابق به عمل آمد. بنابر اظهارنظر سیاحانی همچون فلاندن و كست در زمان پادشاهی محمدشاه قاجار و نیز مادام دیو لافوآ، در سال ۱۲۹۸ هجری قمری، باغ چهلستون به حالت اصلی خود باقی بود؛ اما از سال ۱۳۰۰ هجری قمری در زمان ظل السلطان، فرزند ناصرالدین شاه و والی اصفهان، خرابی بسیار در این عمارت به عمد راه یافت.
کاخ چهلستون اصفهان کجاست ؟
این کاخ در شرق خیابان چهارباغ پایین، جنوب خیابان سپه و غرب میدان نقش جهان قرار دارد. برای دسترسی به این کاخ میتوانید از وسایل نقلیه عمومی یا خودروی شخصی استفاده کنید. ایستگاه متروی میدان امام حسین یا ایستگاه اتوبوس میدان امام حسین تا کاخ چهلستون فاصله زیادی ندارد و میتوانید این مسیر را پیاده کنید. اگر با خودروی شخصی میروید، میتوانید از پارکینگهای عمومی خیابانهای اطراف استفاده کنید.
ارسال دیدگاه