نگهدارنده مواد غذایی چیست و با چه اهدافی استفاده می شود ؟

سه شنبه، ۱۱ شهریور ۱۳۹۹ سلامت
نقش مواد نگهدارنده و افزودنی های مجاز در تهیه خوراکی ها
میانگین روزانه از  مواد غذایی و خوردنی های بسته بندی شده استفاده می‌کنیم. در واقع بسته بندی کردن مواد غذایی و خوراکی‌ها ساده ترین روش برای محافظت از آن‌هاست؛ چرا که این کار به حفظ خواص غذایی و جلوگیری از نفوذ عوامل خارجی کمک می‌کند. بسته بندی خوراکی‌ها باید به گونه‌ای باشد که شفافیت، نفوذ ناپذیری محصول نسبت به بخار آب و گازهای دی اکسیدکربن، اکسیژن و نیتروژن حفظ شود.برای محقق کردن این شرایط در بسته بندی به مواد غذایی نگهدارنده هایی اضافه می کنند . برخی از خوراکی ها مواد نگهدارنده و افزودنی های مجاز دارند تا برای مدت بیشتری قابل نگهداری و مصرف باشند. افزودنی های مجاز به مواد غذایی  باعث کاهش اتلاف موادغذایی و ایجاد ضایعات می گردند.

نقش مواد نگهدارنده و افزودنی های مجاز در تهیه خوراکی ها

افزودنی‌ها مواد و ترکیبات شیمیایی هستند که حین فراوری و تولید مواد غذایی برا افزایش مدت زمان ماندگاری و بهبود ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی، حسی و بیولوژیکی محصول مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این افزودنی‌ها بسیار پرکاربرد و متنوع بوده و بر اساس نقش خود در گروه‌های مختلف طبقه بندی می‌شوند. امروزه عملا تولید مواد غذایی بدون استفاده از افزودنی‌ها امکان پذیر نیست؛ بنابراین سازمان‌های ناظر بر کیفیت و تولید مواد غذایی استانداردهای سخت گیرانه‌ای برای پذیرش یک افزودنی و تعیین حد مجاز مصرف برای آن تدوین کرده‌اند.

 نگهدارنده مواد غذایی چیست؟

نگهدارنده‌ها گروهی از افزودنی های مواد غذایی هستند که برای محافظت از آلودگی میکروبی یک محصول غذایی یا دارویی در دوره نگهداری و در هنگام مصرف، در فرمولاسیون آن استفاده می‌شوند.

برخلاف تصور عمومی مبنی بر اینکه این مواد نگهدارنده زیان آور و خطرناک هستند، باید بدانید که نگهدارنده‌های مجاز با استانداردهای بسیار سخت گیرانه‌ای مورد پذیرش سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و دارو قرار گرفته‌اند و چنانچه در دُز مجاز استفاده شوند، هیچ گونه خطری برای سلامت انسان‌ها نخواهند داشت.

اهداف استفاده از مواد افزودنی به شرح زیر است:

  • بهبود و یا حفظ ارزش غذایی
  • ارتقا کیفیت
  • کاهش اتلاف
  • افزایش پذیرش مصرف کننده
  • بهبود کیفیت نگهداری
  • تسهیل دسترسی به غذا
  • تسهیل در آماده سازی مواد غذایی

نمونه‌هایی از نگهدارنده های شیمیایی مواد غذایی عبارتند از:

  • بنزوآت‌ها مانند بنزوآت سدیم، اسید بنزوئیک
  • نیتریت‌ها مانند نیتریت سدیم
  • سولفیت‌ها مانند دی اسید گوگرد
  • سوربات‌ها مانند سوربات سدیم، سوربات پتاسیم

بطور مثال از سوربات پتاسیم به عنوان ماده ضد کپک و نگهدارنده در تولید مواد غذایی زیر استفاده می‌شود:

  • کمپوت و کنسرو ها
  • پنیر و ماست
  • انواع بستنی
  • نوشیدنی و آبمیوه ها و…

در ادامه لیسی از خوراکی‌ها به همراه مواد افزودنی و عملکرد مورد انتظار را در جدول زیر مشاهده خواهید کرد.

نام خوراکی ماده افزودنی عملکرد
کیک، شیرینی و نان استات کلسیم نگهدارنده
اسید بنزوئیک نگهدارنده
آرد گندم اسکوربات پتاسیم آنتی اکسیدان
نوشابه گازدار آسه سولفام پتاسیم شیرین کننده
اسید سوربیک نگهدارنده
آب سیب آمیلاز بهبود دهنده
کره گیاهی بنزوات پتاسیم نگهدارنده
سس مایونز ترشری بوتیل هیدروکینون آنتی اکسیدان
آب آشامیدنی بسته بندی شده دی اکسید کربن نگهدارنده

بعد از استفراغ چه بخوریم؟

کارهایی که باید بعد از استفراغ کردن انجام دهیم

علل و درمان سنگ کلیه

علت تشکیل سنگ و شن کلیه چیست؟

انتخاب استان برای وضعیت آب‌و‌هوا