فرمانده های جنگ تحمیلی
۱-شهیدسردار سرلشکر احمد کاظمی
فرمانده های جنگ تحمیلی: احمد کاظمی در ۲ مرداد ۱۳۳۸ در شهر نجف آباد، استان اصفهان متولد شد.
۲۵ اسفندماه ۱۳۶۶ لشکر ۸ نجف، به فرماندهی کاظمی در عملیات والفجر ۱۰، در محور دربندیخان حلبچه شرکت کرد. وی که در این عملیات مسئولیت تصرف شهر حلبچه را برعهده داشت، برای حفظ جان افراد غیرنظامی مستقر در شهر، از ورود نیروهای تحت امرش به حلبچه ممانعت کرد و عملیات را به پایان رساند.
وی در دیماه ۱۳۸۴ در سانحه سقوط هواپیمای داسو فالکن ۲۰ در نزدیکی ارومیه، به همراه شماری از فرماندهان سپاه کشته شد.
***************************************************************
۲-شهید سرلشکر سید علیرضا یاسینی
علیرضا یاسینی درسال ۱۳۳۰ هجری ش در شهرستان آباده دیده به جهان گشود.
او در سال ۱۳۴۸ وارد دانشگاه خلبانی نیروی هوایی شد و پس از گذراندن دوره مقدماتی پرواز با هواپیمای اف-۳۳ برای تکمیل دوره تکمیلی به کشور آمریکا رفت.
با شروع جنگ ایران و عراق از جمله خلبانانی بود که در عملیات ۱۴۰ فروندی در حمله به خاک عراق نقش مهمی ایفا کرد و به علت شایستگیهای نشانداده در ۱۰ اسفند ۱۳۷۲ به سمت رئیس ستاد و معاون هماهنگکنندهٔ نیروی هوایی ارتش ایران منصوب شد و تا هنگام شهید شدن، این سمت را بر عهده داشت.
شهید یاسینی در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۷۳ در یک سانحه هوایی به همراه چند نفر از فرماندهان عالیرتبه نیروی هوایی به شهادت رسید.
***************************************************************
۳- شهید سرلشکر یوسف کلاهدوز
یوسف کلاهدوز در ۱ دی ۱۳۲۵ در شهر قوچان زاده شد. پس از دریافت مدرک دیپلم متوسطه، در سال ۱۳۴۴ وارد دانشگاه افسری ارتش شد. او سپس به گارد شاهنشاهی منتقل شد.
در تاریخ ۷ مهرماه ۱۳۶۰ کلاهدوز به همراه گروهی از فرماندهان ارشد نظامی و نیز چند فرد غیرنظامی، در پرواز هرکولس سی-۱۳۰ نیروی هوایی ارتش عازم تهران بودند، که در میانه راه، هواپیمای حامل آنها در منطقه کهریزک سقوط کرد و بر اثر این حادثه توسط پدافند خودی ، یوسف کلاهدوز، ولیالله فلاحی، جواد فکوری، موسی نامجو و محمد جهانآرا، کشته شدند.
***************************************************************
۴-شهید سردار سرلشکر پاسدار قاسم سلیمانی
قاسم سلیمانی در سال ۱۳۳۵ در روستای قنات ملک که روستایی کوهستانی با ساختاری طایفهای (طایفه سلیمانی کرمانی) بود، واقع در شهرستان رابر، از توابع کرمان زاده شد. او اصالتی لر داشت.
فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران بود. او در طول جنگ ایران و عراق و پس از آن تا سال ۱۳۷۶، فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله کرمان بود. سپس، از سال ۱۳۷۶ تا زمان مرگ بهعنوان فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فعالیت میکرد. در ۱۳ دی ۱۳۹۸، ارتش ایالات متحده وی را به دستور دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور، در عملیات آذرخش کبود هنگام خروج از فرودگاه بینالمللی بغداد ترور کرد.
***************************************************************
۵- شهید محمدابراهیم همت
شهید محمدابراهیم همت در سال ۱۳۳۴، در شهر قمشه اصفهان، به دنیا آمد.
با شروع عملیات رمضان، در تاریخ ۲۳ تیر ماه ۶۱ در منطقه شرق بصره، فرماندهی تیپ ۲۷ محمد رسولالله(ص) را در سن ۲۷ سالگی برعهده گرفت و بعدها با ارتقای این یگان به لشکر، تا زمان شهادتش، در سمت فرماندهی آن لشکر انجام وظیفه کرد و سرانجام در عملیات خیبر دعوت حق را لبیک گفت و به شهادت رسید.
***************************************************************
۶- شهید مهدی باکری
مهدی باکری متولد ۳۰ فروردین ۱۳۳۳ از شهرستان میاندوآب است. او از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در خلال جنگ ایران و عراق بود و فرماندهی لشکر ۳۱ عاشورا را برعهده داشت.
در حین انجام عملیات بدر و در حالیکه نیروهای عراقی با محاصره کامل لشکر سربازان تحت امر مهدی باکری در جزیره مجنون در حال زدن تیر خلاص به سربازان مجروح باقیمانده بودند، احمد کاظمی و محمود دولتی با بیسیم از وی میخواهند که با عبور از دجله و پیمودن فاصله ۷۰۰ متر و رسیدن به فضای میان خط اول و خط دوم حمله، جان خود را نجات دهد، ولی این درخواستها، با پاسخ منفی باکری همراه بود تا آنکه بر اثر اصابت تیر مستقیم نیروهای عراقی، کشته شد.
سپس گروهی برای بازگرداندن پیکر باکری اقدام کردند، اما هنگام انتقال پیکر وی، قایق آنها هدف اصابت شلیک مستقیم آر پی جی نیروهای عراقی قرار گرفت و در اروندرود غرق گردید. پیکر وی و سایر سربازانش، هیچگاه یافت نشد
***************************************************************
۷- شهید محمد جهانآرا
شهید محمد جهانآرا متولد ۹ شهریور ۱۳۳۳ در خرمشهر است که در ۷ مهر ۱۳۶۰ در تهران به شهادت میرسد.
فرمانده نظامی ایرانی عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در جنگ ایران و عراق بود. جهانآرا در سالهای نخست از جنگ ایران و عراق به عنوان فرمانده سپاه پاسداران خرمشهر فعالیت میکرد و در عملیاتهایی چون نبرد خرمشهر و حصر آبادان، نقشی کلیدی ایفا نمود.
جهانآرا در تاریخ ۷ مهر ۱۳۶۰ در پی اصابت موشک ضدهوایی به پرواز هرکولس سی-۱۳۰ نیروی هوایی ارتش، توسط پدافند خودی و سقوط هواپیما در منطقه کهریزک در جنوب تهران، کشته شد. بهعلت خدمات وی در دفاع و شکستن حصر آبادان، بعد از سال ۱۳۶۰ به او درجه سرلشکری اعطا گردید.
***************************************************************
۸- شهید محمد بروجردی
محمد بروجردی در سال ۱۳۳۳ در روستای دره گرگ از توابع بروجرد در خانوادهای کشاورز، زاده شد.
محمّد بروجردی نظامی ایرانی بود، که در سالهای نخست جنگ ایران و عراق، از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی محسوب میشد. وی به همراه محسن رضایی، مسئولیت حفاظت از سید روحالله خمینی را در زمان بازگشت به ایران در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ برعهده داشت.
محمد بروجردی در تاریخ ۱ خرداد ۱۳۶۲ در جاده مهاباد به نقده، بر اثر برخورد با مین درگذشت. وی در زمان مرگ هیچ مسئولیتی را در سپاه پاسداران برعهده نداشت. محمد ابراهیم همت و احمد متوسلیان از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران، بهطور مستقیم توسط وی آموزش و معرفی شدند.
***************************************************************
۹-حاج احمد متوسلیان
احمد متوسلیان در ۱۵ فروردین ۱۳۳۲ در یکی از محلات جنوب شهر تهران به دنیا آمد.
فرمانده لشکر ۲۷ محمد رسولالله در جنگ ایران و عراق بود. وی یکی از ۴ فرد ربوده شده ایران در لبنان در سال ۱۳۶۱ است.
فیلم ایستاده در غبار به کارگردانی محمدحسین مهدویان محصول سال ۱۳۹۴ ساختهٔ ایران، با محوریت زندگی احمد متوسلیان ساخته شدهاست که هادی حجازیفر در نقش احمد متوسلیان است
***************************************************************
۱۰-شهید سرلشکر حسن آبشناسان
وی در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۱۵ در محله نازیآباد در تهران به دنیا آمد. پس از اخذ دیپلم ریاضی در ۱۳۳۶ وارد دانشکده افسری شد و در سال ۳۹ با درجه ستوان دومی فارغالتحصیل گشت و یک سال بعد دوره مقدماتی را به پایان رساند. پس از آن، در اولین دوره «رنجر»، «دورههای عالی ستاد فرماندهی»، «دورههای چتربازی و تکاوری» در تهران و شیراز و اسکاتلند، شرکت نمود.
سرانجام روح بزرگ والهی حسن آبشناسان روز هشتم مهر ۱۳۶۴در عملیات قادر به آسمان شتافت و به شهادت رسید. «شهید صحرا» لقبی بود که اهالی دشتعباس به او داده بودند. شهید سرلشکر حسن آبشناسان، فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا و لشکر ۲۳ نیروهای مخصوص مصداق کاملی از زاهد شب و شیر روز بود. البته این فرمانده شجاع به دلیل کارهای دلیرانه و نبوغ نظامیاش در میان همرزمان و فرماندهان به «شیر صحرا» مشهور شد.
۱-شهید دکتر مصطفی چمران
فرمانده های جنگ تحمیلی: در سال ۱۳۱۱ خورشیدی در خیابان پانزده خرداد تهران، بازار آهنگرها، محله سرپولک به دنیا آمد
در جریان جنگ ایران و عراق، وی یکی از فرماندهان ایران بود. چمران با شروع جنگ، به اهواز رفت و ستاد جنگهای نامنظم را بنیانگذاری کرد. از دیگر کارهای مهم وی ایجاد هماهنگی بین نیروهای ارتش، سپاه و نیروهای داوطلب مردمی بود که در منطقه حضور داشتند. مصطفی چمران در ۳۱ خرداد ماه ۱۳۶۰ در مسیر دهلاویه-سوسنگرد بر اثر اصابت ترکش خمپاره به پشت سرش در ۴۹ سالگی آسمانی شد.
***************************************************
۲-سردار سرلشکر غلامعلی رشید
غلامعلی رشید، با نام اصلی رشید علینور، در سال ۱۳۳۲ در شهر دزفول، استان خوزستان و در خانوادهای سنتی و با گرایش مذهبی زاده شد.
رشید فرمانده نظامی و مدرس دانشگاه ایرانی است، که هماکنون بعنوان فرمانده قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء فعالیت میکند
رشید در طول جنگ ایران و عراق از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بشمار میآمد و در تمامی عملیاتهای اصلی سپاه پاسداران حضور فعال داشت. او از ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۸ معاون عملیات ستاد مشترک سپاه پاسداران بود
***************************************************
۳- سردار سرلشکر سیدیحیی صفوی
سید یحیی صفوی (زاده ۱۳۳۱ اصفهان) فرمانده نظامی و سیاستمدار ایرانی است، که هماکنون بهعنوان دستیار و مشاور عالی رهبر جمهوری اسلامی ایران در امور نیروهای مسلح و نیز رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس فعالیت میکند،
وی در طول جنگ ایران و عراق از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود، از ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۷ جانشینی فرمانده نیروی زمینی سپاه و از ۱۳۶۷ تا ۱۳۶۸ نیز فرماندهی نیروی زمینی سپاه را برعهده داشت. رحیمصفوی در فاصله سالهای ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶ بعنوان جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران فعالیت میکرد و برای مدت یک دهه از ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۶ نیز فرمانده کل سپاه پاسداران بود.
***************************************************
۴- شهید صیاد شیرازی
علی صیاد شیرازی (۲۳ خرداد ۱۳۲۳ – ۲۱ فروردین ۱۳۷۸) فرماندهِ اسبق نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران و عضو شورای عالی دفاع ملی بودهاست.
صیاد شیرازی از فرماندهان جنگ ایران و عراق بود. او، پس از ۳۲ سال خدمت در یگانهای مختلف نیروی زمینی ارتش، در تهران و مقابلِ درِ منزلش، به دست اعضای سازمان مجاهدین خلق ترور شد
***************************************************
۵- سردار سرلشکر پاسدار محسن رضایی
سبزوار رضایی میرقائد (زاده ۱۸ شهریور ۱۳۳۳ مسجدسلیمان) معروف به محسن رضایی، فرمانده نظامی، اقتصاددان و سیاستمدار ایرانی است که هماکنون بهعنوان دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت میکند. او همچنین مدرس دانشگاه امام حسین است.
رضایی از ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۰ نخستین فرمانده واحد اطلاعات سپاه بود و در سال ۱۳۶۰ با حکم سید روحالله خمینی به فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب گردید و تا ۱۳۷۶ برای مدت ۱۶ سال در این جایگاه فعالیت نمود.
***************************************************
۶- شهید مهدی زینالدین
مهدی زینالدین (زاده ۱۳۳۸ تهران – درگذشت ۲۷ آبان ۱۳۶۳ سردشت) نظامی ایرانی بود،که از فرماندههای ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در طول جنگ ایران و عراق محسوب میشدو فرماندهی لشکر علیابن ابیطالب را برعهده داشت.
در آغاز جنگ ایران و عراق، وی به همراه یک گروه ۱۰۰ نفره با گذراندن آموزشهای کوتاه، به جبهه رفتند. وی پس از مدتی مسئول واحد شناسایی و بعد از آن مسئول واحد اطلاعات و عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دزفول و سوسنگرد شد و پس از مدتی نیز به سمت فرماندهی تیپ علیابنابیطالب منصوب گردید.در ۲۷ آبان ۱۳۶۳ زینالدین همراه با برادرش، به منظور شناسایی منطقه از کرمانشاه به سوی سردشت در حال حرکت بودند، که با گروههای مسلح جداییطلب درگیر شدند، که این درگیری به شهید شدن وی انجامید
***************************************************
۷- سردار محمدباقر قالیباف
محمدباقر قالیباف (زادهٔ ۱ شهریور ۱۳۴۰ در طرقبه) نظامی و سیاستمدار اصولگرای ایرانی، و از خرداد ۱۳۹۹ نماینده تهران و ششمین رئیس مجلس شورای اسلامی است
محمدباقر قالیباف در سال ۱۳۶۱ فرمانده تیپ امام رضا شد و سپس به فرماندهی لشکر پنج نصر خراسان در جنگ ایران و عراق ارتقاء یافت.
محمدباقر قالیباف از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری ۱۳۸۴ بود که در آن انتخابات نفر چهارم شد. در شهریور ۱۳۸۴ با اجماع شورای شهر به سمت شهردار تهران انتخاب شد
***************************************************
۸- سردار حسین دهقان
حسین دهقان(زاده ۱۲ اسفند ۱۳۳۵ پوده) سیاستمدار، معاون ریاست جمهوری، رئیس سابق بنیاد شهید و فرمانده نظامی است
و فعالیت نظامی خود را از سال ۱۳۵۸ با عضویت در سپاه پاسداران آغاز کرد و در طول جنگ ایران و عراق از اعضای این نهاد بود. وی از ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۹ جانشینی فرمانده نیروی هوایی سپاه و از ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۰ نیز فرماندهی نیروی هوایی سپاه پاسداران را برعهده داشت. او در فاصله سالهای ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵ جانشین رئیس ستاد مشترک سپاه پاسداران بود.
***************************************************
۹-شهید حسن باقری
غلامحسین افشردی معروف به حسن باقری (زاده ۲۵ اسفند ۱۳۳۴ تهران – درگذشته ۹ بهمن ۱۳۶۱ فکه)نظامی ایرانی بود، که در جنگ ایران و عراق به عنوان جانشین فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران فعالیت میکرد. وی از فرماندهان ارشد سپاه در عملیات فتحالمبین، عملیات رمضان و عملیات بیتالمقدس بود و نقشی کلیدی در آزادسازی خرمشهر داشت
حسن باقری در تاریخ ۹ بهمنماه ۱۳۶۱ اندکی پیش از آغاز عملیات والفجر مقدماتی، بههمراه گروهی از اعضای سپاه پاسداران، در حال انجام عملیات شناسایی در منطقه فکه و در سنگر دیدهبانی، مورد اصابت گلوله خمپاره قرار گرفت و به شهادت رسیدند.
***************************************************
۱۰-شهید حسین خرازی
حسین خرازی (زادهٔ ۱ شهریور ۱۳۳۶ اصفهان – درگذشت ۸ اسفند ۱۳۶۵ شلمچه) نظامی ایرانی بود، که در خلال جنگ ایران و عراق از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بشمار میآمد و فرماندهی لشکر ۱۴ امامحسین را برعهده داشت
وی در طول جنگ در عملیاتهای طریقالقدس، فتحالمبین، بیتالمقدس، رمضان، والفجر ۴، بدر و والفجر ۸، حضوری فعال داشت. خرازی در خلال عملیات خیبر در پی برخورد ترکش، دست راست خود را از دست داد .ولی پس از مدتی به صحنه نبرد بازگشت و سرانجام در عملیات کربلای ۵ در شلمچه درگذشت
***************************************************
۱۱-امیر دریابان علی شمخانی
علی شمخانی (زادهٔ ۶ مهر ۱۳۳۴ اهواز) فرمانده نظامی و سیاستمدار ایرانی است، که هماکنون به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی و نماینده رهبر جمهوری اسلامی ایران در این شورا فعالیت میکند.
شمخانی در طول جنگ ایران و عراق از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران بود و از ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۰ فرماندهی سپاه خوزستان را برعهده داشت، در فاصله سالهای ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران بود و با حفظ سِمَت، از ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۸ فرماندهی نیروی زمینی سپاه و از ۱۳۶۷ تا ۱۳۶۸ نیز معاونت اطلاعات و عملیات ستاد فرماندهی کل قوا را برعهده داشت
ارسال دیدگاه