این سوال که هواشناسی چرا دمای واقعی را اعلام نمیکند یکی از سوالات مردم است. به درستی دمای واقعی کدام است؟ آیا یک ارگان دولتی میتواند روزی چند مرتبه دما را اندازهگیری کند و هر روز به مردم دمای دیگری را اعلام کند؟!
در هفته گذشته ادارهکل هواشناسی خوزستان چندین بار دمای هوا را ۵۰ درجه و بیشتر اعلام کرد. برای پاسخ به این سوالات، از سرپرست ادارهکل هواشناسی خوزستان پرسیدیم که دمای واقعی کدام است؟ و آیا هواشناسی دمای واقعی را اعلام میکند؟
محمد سبزهزاری در گفتوگو با ایسنا، منطقه خوزستان، اظهار کرد: دمایی که هواشناسی اعلام میکند در شرایط استاندارد جهانی و با دماسنجهای استاندارد اندازهگیری میشود. این دماها در ساعت مشخص کدگذاری و به چهار مرکز جهانی مخابره میشود.
وی افزود: نقشههای هواشناسی بر مبنای این دماها کشیده میشود. علاوه بر آن از گذشته تاکنون یکی از اهداف تشکیل ایستگاههای هواشناسی اطلاعرسانی وضعیت جوی به فرودگاهها بوده که اکنون نیز همین گونه است. همه فرودگاههای جهان اطلاعات جوی را از هواشناسی مرکز خود دریافت میکنند. پنج فرودگاه خوزستان هم به همین منوال هستند.
سرپرست ادارهکل هواشناسی خوزستان در پاسخ به این سوال که چرا دماسنجهایی که مردم با آن دما را اندازهگیری میکنند دما را بیشتر از دمای اعلام شده توسط هواشناسی نشان میدهد؟ تصریح کرد: اولین تفاوت، بین دمایی است که هواشناسی اندازهگیری میکند و دمایی که مردم توسط دماسنجهای خود آن را اندازه میگیرند. اگر دماسنج غیراستاندارد باشد و یا در معرض نور آفتاب و یا عوامل دیگری باشد دما را به درستی نشان نمیدهد.
وی بیان کرد: هواشناسی دما را مطابق با استاندارد جهانی هواشناسی اندازهگیری میکند و استاندارد جهانی ملزم میکند که دماسنج درون جعبه اسکرین، بدون تاثیر مستقیم تشعشع خورشید و در مکانی خارج از عوامل تاثیرگذار محیطی مانند آلودگیها، حرکت خودروها، فضای سبز، قرار گرفتن در مجاورت کولر و… باشد.
سبزهزاری افزود: بنابراین هواشناسی دمای مولکولهای هوا را بدون تاثیر گرمای به وجود آمده از تشعشع خورشید یا تاثیر تشعشع زمین بررسی میکند. در هواشناسی مهمترین پارامتری که محاسبه میشود، رابطه دما و میزان رطوبت است.
وی در خصوص اینکه هنگامی که هواشناسی دما را حداکثر ۵۰ درجه اعلام میکند، بدن ما دمای بیشتری احساس میکند، علت این وضعیت چیست؟ عنوان کرد: قطعا دمایی که بدن احساس میکند با دمای گزارش شده متفاوت است. دمایی که هواشناسی اعلام میکند با دماسنج استاندارد اندازهگیری می شود اما دمای احساسی بدن به میزان رطوبت، قرار گرفتن فرد در معرض اشعه مستقیم آفتاب، نوع پوشش، میزان سرعت باد و عوامل دیگری بستگی دارد.
سرپرست ادارهکل هواشناسی خوزستان در پاسخ به اینکه بیشترین میزان دمای اهواز چه زمانی و به چه میزان به وقوع پیوسته است؟ گفت: بیشترین دمای ثبت شده در ایستگاه هواشناسی اهواز، ۵۳.۷ درجه سانتیگراد و مربوط به هشتم تیرماه ۱۳۹۶ بوده است.
ارسال دیدگاه