در مقاله های قبلی درباره غذاهای سنتی شیراز مطالبی اریه دادیم و طرز تهیه غذاهای سنتی شیراز را آموزش دادیم و در این بخش با معرفی تعدادی از غذاهای سنتی سمنان با ما همراه باشید.
غذاهای سنتی استان سمنان
رژیم غذایی سنتی استان سمنان، به دلیل حضور غذاهای متنوع و لذیذ و استفاده از مواد غذایی بومی و محلی، ارزش غذایی مطلوبی دارد. غذاهایی همچون سبزیپلو دامغانی، خورشت هویج و پسته، خلال پلو، تهچین گرمسار، چرتمهپلو، تاکپلو، تهچین کشمش و لپه سمنان، تهچین شهمیرزاد، مانی پلو، چلوگوشت و … تنها بخشی از این خوراکهای بومی و سنتی این استان را تشکیل میدهد. با کجارو همراه باشید تا به معرفی برخی از آنها بپردازیم.
در رژیم غذایی سنتی ایرانی، برنج یکی از اصلیترین مواد اولیهی مصرفی است که در سطح وسیع و قابل توجهی کشت و به مردم عرضه میشود. این مادهی غذایی ارزشمند خواص ویژهای دارد که میتوان به تثبیت قند خون، تامین ویتامین B، بهبود اثرات ناشی از بیماری فشار خون، مفید برای بیماریهای قلبی و اسهال خونی و یکی از بهترین مواد در مرتفع کردن مشکلات پوستی اشاره کرد. بسیاری از متخصصان تغذیه و سلامتی مصرف برنج را به صورت کته نسبت به سایر روشهای تهیهی آن، توصیه میکنند. سبزیپلوی دامغان یکی از غذاهای بومی و سنتی استان سمنان است که آشپزها و بانوان هنرمند این خطه با استفاده از موادی همچون برنج، سبزیپلویی، بادمجان، روغن حیوانی، کره، دارچین، سماق (در صورت تمایل میتوان از گرد غوره استفاده کرد)، نمک، فلفل، زعفران و کدوحلوایی آن را طبخ میکنند.
خورشت هویج و پسته
استفاده از انواع مغزهای خوراکی مانند بادام، گردو و پسته در تهیهی غذاهای اصیل ایرانی، امری بدیهی و مرسوم است که علاوه بر ایجاد طعم و عطری بینظیر، ارزش غذایی آن را دو چندان خواهد کرد. در استان سمنان، نوعی غذای محلی به نام خورشت هویج و پسته و طبخ میشود که محبوبیت و شهرت فراوانی در سراسر کشور دارد. بانوان و آشپزهای این ناحیه از کشور، با ترکیب موادی مانند هویج، گوشت سینهی مرغ، پیاز، زعفران، نمک، فلفل، شکر، آبغوره، برنج، روغن حیوانی و خلال پسته به تهیه این غذای بومی و اصیل ایرانی میپردازند.
خلال پلو سمنانی
خلالپلوی استان سمنان یکی از معروفترین و مغذیترین غذاهای سنتی این خطه از کشور است که با استفاده از این مادهی ارزشمند تهیه میشود. البته در رژیم غذایی استان کرمانشاه نیز خلالپلو با کمی تغییر در مواد اولیهی مصرفی و سبک تهیه، نوعی غذای محلی در نظر گرفته میشود. بانوان و مادران کدبانوی استان سمنان با استفاده از موادی مانند برنج، گوشت چرخکرده، خلال بادام، خلال پسته، خلال هویج، خلال پرتقال، شکر، پیاز، زعفران، روغن حیوانی، نمک، فلفل و زردچوبه به طبخ این غذای بومی میپردازند. پیشنهاد میکنیم هنگام حضور در این استان زیبا و دوستداشتنی، خلالپلوی معروف این خطه از کشور را تهیه و میل کنید.
ته چین گوشت گرمسار
در رژیم غذایی مردم استان سمنان، شهرستان گرمسار، غذایی سنتی و محلی تهیه و طبخ میشود که به تهچین گوشت گرمسار شهرت یافته است. درواقع این غذا نوعی چلوگوشت بومی با طعمی لذیذ و شگفتانگیز است که طرفداران بسیاری را معطوف خود ساخه است. بانوان هنرمند و کدبانوی گرمساری با ترکیب موادی همچون برنج، گوشت تازهی بره، نمک، فلفل، گرد لیمو، پیاز، کشمش، روغن و زعفران به طبخ این غذای محلی و دوستداشتنی ایرانی میپردازند. البته همانگونه که پیشتر ذکر شد، این غذا به دلیل حضور گوشت قرمز، از چربی، کالری و انرژی بسیار بالایی برخوردار است و مصرف بیش از حد آن به شما دوستان توصیه نمیشود.
چرتمه پلو
از دیگر غذاهای لذیذ و سنتی استان سمنان میتوان به چرتمهپلو اشاره کرد که با استفاده از اعضای درونی بدن گوسفند تهیه و طبخ میشود. بانوان و مادران سمنانی با استفاده از مواد اولیهای مانند جگر (جگر سیاه)، دنبه، سیر، ماست، نمک و ادویههای مخصوص، به تهیه و تدارک این غذای اصیل ایرانی میپردازند. درواقع چرتمهپلو، نوعی خورشت بومی و سنتی است که معمولا در کنار برنج مورد استفاده قرار میگیرد.
ته چین کشمش و لپه سمنان
در رژیم غذایی مردم استان سمنان، نوعی غذای سنتی و محلی به نام تهچین کشمش و لپه تهیه میشود که بسیار پرطرفدار، لذیذ، معطر و مغذی است. بانوان خوشسلیقهی این منطقه از کشور با به کارگیری موادی مانند لپه، برنج، گوشت مرغ، نمک، فلفل، زردچوبه، کشمش، پیاز، ماست پرچرب، روغن، زعفران و زردهی تخممرغ، تهچین معروف لپه و کشمش دیار خود را تهیه میکنند. همانگونه که در مواد اولیهی مصرفی تهچین مشاهده کردید، لپه یکی از حبوباتی است که در تهیهی آن مورد استفاده قرار میگیرد. از خواص و ارزش غذایی این مادهی ارزشمند میتوان به کاهشدهندهی کلسترول خون به دلیل منبع غنی از فیبر اشاره کرد. بنابراین پزشکان مصرف لپه را به عنوان مادهای موثر در جلوگیری از بیماریهای قلبی-عروقی در برنامهی غذایی انسانها، توصیه میکنند.
مانی پلو
مانیپلوی دامغان از توابع استان سمنان، یکی دیگر از غذاهای اصیل بومی و سنتی این خطه از کشور است که طعمی لذیذ و عطری دلپسند دارد. بانوان و مادران هنرمند و خوشسلیقهی دامغانی با استفاده از موادی مانند لپه، برنج، کشمش پلویی، زرشک سیاه، زعفران، گوشت خورشتی، رشتهی پلویی، پیاز، روغن، زیرهی سیاه (در صورت تمایل میتوان آن را حذف کرد)، نمک و زردچوبه به تهیه و طبخ مانی پلوی مخصوص شهرشان میپردازند.
در ارائه و تهیهی این مقاله، سعی شد تا مشهورترین و پرطرفدارترین غذاهای محلی و سنتی استان سمنان را به شما معرفی کنیم.
ارسال دیدگاه