
سرطان حنجره چیست؟
سرطان حنجره یکی از انواع سرطان حلق است. حنجره جایی است که صدای شما توسط تارهای صوتی و عضلات و غضروفهای آن تولید میشود.
سرطان گلو به طور کلی به سرطانهایی اطلاق میشود که از حلق یا حنجره (جعبه صدا) شروع میشوند، اما میتواند به سرطانهایی اشاره کند که از مری (لوله غذا) یا تیروئید شروع میشوند. برخی از سرطانها که از ناحیه گلو شروع میشوند و همچنین زبان، غدد بزاقی، سینوسها، بینی یا گوش به عنوان سرطانهای سر و گردن طبقهبندی میشوند.
سرطان گلو در اندام هایی رشد می کند که به شما در بلع، صحبت کردن و تنفس کمک می کند.
حدود نیمی از این سرطان ها در خود گلو اتفاق می افتد، لوله ای که از پشت بینی شروع می شود و به گردن شما ختم می شود. به آن “فارنکس” نیز می گویند. بقیه از جعبه صدا یا “حنجره” شروع می شود.
این بیماری ها به سرعت رشد می کنند. به همین دلیل است که درمان زودهنگام بهترین فرصت را به شما می دهد تا آنها را شکست دهید و کیفیت زندگی خوبی داشته باشید.
انواع سرطان حنجره
سرطان سلول سنگفرشی (رایجترین نوع سرطان حنجره)
آدنوکارسینوما (Adenocarcinoma) یا سرطان سلولهای غدهای که مخاط ترشح میکنند. این نوع بهندرت اتفاق میافتد.
لیمفواپیتلیوما (Lymphoepithelioma)؛
سرطان سلولهای دوکیشکل؛
سرطان زگیل مانند؛
سرطان با علت نامشخص؛
سارکوم؛
ملانوما
علائم سرطان حنجره چیست؟
بر خلاف بسیاری دیگر از سرطانها، علائم سرطان حنجره به راحتی قابل تشخیص هستند. برخی از شایعترین آنها شامل موارد زیر میشوند:
-صدای گرفته و دارای خس خس
-مشکلات تنفسی
-سرفه کردنهای افراطی
-سرفههای همراه با خون
-درد گردن
-درد و زخم در گلو
-درد گوش
-مشکل در بلعیدن و قورت دادن غذا
-آماس و کبودی گردن
-برآمدگی در گردن
-کاهش وزن ناگهانی
علل سرطان گلو
عوامل خطر سرطان گلو عبارتند از:
-سیگار کشیدن
-مصرف بیش از حد الکل
-ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
-ویروس اپشتین بار (EBV)
-رژیم غذایی ضعیف
-سابقه خانوادگی سرطان
چند نمونه از علائم سرطان حنجره
بهترین و اولین قدم برای مبارزه با سرطان حنجره اطلاع از علایم بروز آن است. اغلب افراد مبتلا به این بیماری حداقل یک یا دو مورد از این علائم را در خود مشاهده میکنند. در صورت مشاهده هر کدام از این علائم با مراجعه به پزشک، خود را در روند درمان قرار دهید و از رشد تومورها و غدد جلوگیری کنید. این کار باعث تسریع در درمان و افزایش شانس درمان پذیری میشود. در ادامه به چند نمونه از این علائم اشاره میکنیم.
۱. درد شدید
همانطور که میدانید آثار اولیه سرطان حنجره در ناحیه گلو مشاهده میشوند. درد شدید در ناحیه گلو و حنجره اولین نشانه این بیماری است. دردهای متداول و طولانی مدت که با خوردن و آشامیدن نیز تشدید میشوند، اولین زنگ خطر برای بروز بیماری سرطان حنجره هستند. در صورتی که درد شدید در این ناحیه از بدن را تجربه کردید و طول آن به دو هفته رسید حتماً به پزشک مراجعه و از سلامت خود اطمینان حاصل کنید.
۲. مشکل تنفسی
توده سرطانی در حنجره گاهی تا جایی به رشد ادامه میدهد که فرد مبتلا در تنفس دچار مشکلات جدی میشود. توده سرطانی با قرار گرفتن در مسیر تنفس این کار را دشوار میکند و در بعضی موارد به دلیل برخورد جریان تنفس با توده، در هنگام نفس کشیدن صدا تولید میشود. اختلال در مسئله تنفس اصلاً عادی نیست و هرچه سریعتر باید تحت درمان قرار بگیرد.
۳. گرفتگی گلو و ورم
فرد مبتلا به بیماری سرطان حنجره سرفه میکند. در برخی از موارد سلولهای سرطانی که رشد غیر عادی داشتهاند به بافتهای گلو فشار میآورند و فرد مبتلا احساس گرفتگی و ورم در گلو دارد. اولین تلاشها برای بیرون آوردن جسم خارجی به وسیله سرفه انجام میشود که وقتی طولانی باشد، التهاب در همان ناحیه و سختتر شدن شرایط را به دنبال خواهد داشت.
۴. سرفههای بی پایان
سرفه کردن نشانه بیماریهای بسیار زیادی میتواند باشد. اولین حدسی که در زمان سرفه کردن به ذهن افراد میرسد، آلرژی و سرماخوردگیست. در نظر داشته باشید که سرفه کردن در افراد مبتلا به سرما خوردگی یا آلرژی، به صورت مقطعی بوده و طولانی مدت نیست. با این حال یکی از علائم سرطان حنجره سرفههای بی پایان است که هم در دورههای طولانی اتفاق میفتد و هم تنفس را با مشکل مواجه میسازد
۵. درد ارجاعی
درد شدید در ناحیه گلو در بعضی از موارد به گوشها انتقال پیدا میکند و بدین سبب افراد در ناحیه گوش و گلو به صورت همزمان درد احساس میکنند. به این نوع از درد، درد ارجاعی میگویند که در برخی از موارد تحمل آن امکان پذیر نیست. در صورت مواجهه با چنین مشکلی اولین قدم مراجعه به پزشک متخصص است.
۶. کاهش وزن
یکی از نشانههای سرطان، کاهش وزن قابل توجه است. این کاهش وزن به صورتی است که فرد مبتلا در دورههای ۶ الی ۱۲ ماهه بیشتر از ۵ درصد وزن خود را از دست میدهد و علائم دیگری همچون کاهش اشتها به غذا و خستگیهای پی در پی را به همراه دارد. بنابراین کاهش وزن چشمگیر نه تنها از علایم سرطان حنجره است بلکه زنگ خطری برای بسیاری از بیماریهای خطرناک دیگر است.
۷. تغییر صدا
از اولین بخشهای آسیب پذیر در بیمارانی که مبتلا به سرطان حنجره هستند تارهای صوتی است. تارهای صوتی با لرزشهایی که از جریان هوا میگیرند تولید صدا میکنند و با رشد سلولهای سرطانی و افزایش حجم تومور، آنها نیز تحت فشار قرار میگیرند. این فشارها در صدای افراد تاثیرات مستقیم میگذارند. اگر در هنگام صحبت کردن و تولید صدا به مشکلی برخوردید و به صورت طولانی مدت از گرفتگی صدا رنج میبرید، در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید و علت را جویا شوید.
۸. بوی بد دهان
در بسیاری از موارد بوی بد دهان به علت بی اعتنایی به مسائل بهداشتی و تمیزی فضای دهان و دندان است. اگر با توجه به رعایت مسائل بهداشتی مربوط به دهان دندان باز هم با بوی بد دهان اذیت شدید بهتر است علت را جویا شوید. این بوی دهان اگر طولانی مدت باقی بماند میتواند یکی از علایم سرطان حنجره باشد.
ارسال دیدگاه