زرده تخم مرغ
۱. تولید گولبولهای قرمز و پیشگیری از کم خونی
۲. استحکام عضلات و استخوانها
۳. پیشگیری از سرطان
۴. سلامت مو
۵. سلامت پوست
۶. پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی
۷. تکامل سلولهای مغز جنین و تقویت ذهن
۸.سلامت چشم
زرده تخم مرغ غنیترین و مهمترین منبع تأمین لوتئین و گزانتین مورد نیاز بدن است. این مواد به ویژه برای سلامت چشم ضروری هستند و باعث حفاظت سلولهای چشم از آسیبهای مختلف بویژه دژنراسیون و تخریب سلولهای ماکولا میشود.
جدول ارزش غذایی زرده تخم مرغ
یک تخم مرغ کامل منبع خوبی از پروتئین، ویتامینها و املاح ضروری است. ترکیب پروتئینی و مواد مهم موجود در آن نظیر کولین، لوتئین و گزانتین و تولید بسیار کم انرژی در حدود ۷۶ کیلوکالری است. جالب است بدانید تمامی ویتامینهای تخم مرغ شامل ویتامینهای ب. ۱۲، ب. ۶، ویتامین ای، ویتامین آ، ویتامین د. اسید فولیک، ریبوفلاوین، کولین و … در زرده آن وجود دارند، بجز ریبوفلاوین که عمدتاً در سفیده تخم مرغ است. همچنین یک تخم مرغ بزرگ ۶/۳ گرم پروتئین در سفیده و ۷/۲ گرم پروتئین در زرده خود دارد. این بدین معناست که ۶۰ درصد پروتئین موجود در تخم مرغ در سفیده آن و ۴۰ درصد دیگر در زرده آن است.
جدول مواد غذایی موجود در تخم مرغ کامل (60 گرم) و زرده تخم مرغ | ||
مواد و محتویات | زرده تخم مرغ | تخم مرغ کامل |
کالری | 54 گرم | 71 |
پروتئین (گرم) | 2/7 | 6 |
چربی(گرم) | 4/5 | 5 |
کلسترول(میلی گرم) | 215 | 211 |
ویتامین آ | 245 | 244 |
ویتامین ب12 | 0/33 | 0/65 |
روی (میلی گرم) | 0/36 | 0/39 |
پتاسیم (میلی گرم) | 19 | 67 |
ویتامین د | 18 | 18 |
کلسیم (میلی گرم) | 22 | 26 |
آهن (میلی گرم) | 0/46 | 0/92 |
مضرات زرده تخم مرغ
متخصصان تغذیه معتقدند مصرف زرده تخم مرغ برای هیچ فردی ضرری ندارد و به دلیل دارا بودن ویتامین ب ۱۲، مصرف آن برای تمام افراد توصیه میشود. البته همانند سایر مواد غذایی زیادهروی در مصرف زرده تخم مرغ نیز مجاز نیست و اگرچه در برخی شرایط باید در مصرف زرده تخم مرغ ملاحظاتی صورت پذیرد، ولی بدلیل ویژه و منحصر بفرد بودن خواص تخم مرغ، حذف آن از رژیم غذایی مجاز نیست. برخی از مضرات زیاده روی در مصرف زرده تخم مرغ عبارت است از:
۱. مصرف زیاد زرده تخم مرغ، مضر بوده به کلیهها و کبد آسیب وارد میکند.
۲. زیادهروی در مصرف زرده تخم مرغ، به افراد دارای کلسترول خون بالا به دلیل بیماری ژنتیکی توصیه نمیشود. یک بیماری ژنتیکی به نام هیپرکلسترولمی فامیلی، وجود دارد که باعث میزان بسیار بالایی از کلسترول خون شده و ریسک بیماری قلبی را هم افزایش میدهد. برای آنهایی که این بیماری را دارند بسیار مهم و حیاتی است که کلسترول خونشان را کاهش دهند که معمولاً نیازمند ترکیبی از برنامه غذایی درست و مناسب و دارودرمانی میباشد. این افراد باید از خوردن زرده تخم مرغ پرهیز کنند.
۳. در برخی افراد حساسیت به تخم مرغ وجود دارد که این افراد لازم است از تخم سایر پرندگان استفاده کنند.
ارسال دیدگاه