
دستگاه گوارش انسان
دستگاه گوارش انسان:بدن ما برای تامین انرژی، ویتامین ها و مواد معدنی به غذا نیاز دارد. با این حال، برای استفاده از غذا، ابتدا باید آن را به موادی تجزیه کنیم که اندام ها و سلول های مختلف بدن ما بتوانند از آن استفاده کنند. این وظیفه دستگاه گوارش ماست.
دستگاه گُوارش یکی از دستگاههای فعال در بدن انسان و بعضی از جانداران است. این دستگاه در انسان و مهرهداران به صورت لولهٔ گوارشی وجود دارد
دستگاه گوارش انسان که از دهان تا مقعد امتداد دارد، از لولهٔ گوارشی و غدههای گوارشی تشکیل شدهاست و حدود هفت متر طول دارد.
غدد گوارشی شامل غدههای بزاقی، غدههای دیوارهٔ معده و روده، لوزالمعده و کبد است.
لولهٔ گوارشی نیز شامل دهان، حلق، مری، معده، روده کوچک، رودهٔ بزرگ و راستروده میشود.
دستگاه گوارش چیست؟
دستگاه گوارش بدن انسان مجموعه از اعضا است که وظیفه ی هضم غذا و سپس دریافت انرژی از آن را برعهده دارند. این دستگاه از مجموعه ای از لوله های کوتاه و بلند ساخته شده که وقتی غذا از آن ها رد می شود آن ها را به مواد قابل جذب برای بدن تبدیل کرده و درنهایت این مواد را به گردش خون و سلول ها می رساند. همچنین این دستگاه ذخیره سازی و حذف مواد زائد به وجود آمده بر اثر گوارش و سایر فعالیت های داخل بدن را نیز انجام می دهد.
به صورت کلی دستگاه گوارش انسان از دو بخش عمده ی فوقانی و تحتانی تقسیم می شود. تمامی اعضای قبل از معده، شامل دهان، غدد بزاقی، زبان، حلق و مری در قسمت فوقانی دستگاه و معده، روده کوچک، لوزالمعده، کبد و کیسه صفرا و روده بزرگ در قسمت تحتانی قرار می گیرند. در ادامه با عملکرد هرکدام از این بخش ها بیشتر آشنا می شویم.
در اینجا مراحل اصلی سیستم گوارش ذکر شده است:
1. جویدن : جویدن اولین مرحله از سیستم گوارش است. وقتی غذای خود را می جوید، تکه های بزرگ را به قطعات کوچکی تقسیم می کند که هضم و بلع آن آسان تر است. همچنین، بزاق شما چیزی بیش از آب است. آنزیم های خاصی در آن وجود دارد که در حین جویدن شروع به تجزیه غذای نشاسته ای (سیب زمینی، نان) می کند.
2. بلعیدن : بلع ممکن است برای ما یک فرآیند ساده به نظر برسد. به نوعی اتفاق می افتد. اما غذا فقط از گلوی ما در معده ما نمی افتد. اول، زبان ما به فشار دادن غذا به پشت گلو کمک می کند. سپس ماهیچه های مخصوص گلو وجود دارند که غذا را به داخل لوله بلندی که به معده ما منتهی می شود
تحت فشار قرار می دهند، به نام مری. غذا فقط در لوله سقوط نمی کند، ماهیچه ها غذا را تا زمانی که به معده ما برسد فشار می دهند. در همان زمان که همه اینها در حال انجام است، یک دریچه از نای ما جلوگیری می کند و مطمئن می شود که غذا مسیر اشتباهی را طی نمی کند. ما به این می گوییم “پایین رفتن از لوله اشتباه” و می تواند باعث خفگی ما شود. این فلپ اپی گلوت نامیده می شود و خوشبختانه برای ما به طور خودکار عمل می کند.
3. معده : مرحله بعدی معده است. غذا حدود چهار ساعت در معده می ماند. در حالی که غذا در آنجا نشسته است، آنزیم های بیشتری روی آن کار می کنند و چیزهایی مانند پروتئین هایی را که بدن ما می تواند استفاده کند تجزیه می کند. معده بسیاری از باکتری های بد را نیز از بین می برد، بنابراین ما بیمار نمی شویم.
4. روده کوچک: قسمت اول روده کوچک با آب کبد و لوزالمعده کار می کند تا به تجزیه غذا ادامه دهد. بخش دوم جایی است که غذا از روده جذب شده و از طریق خون وارد بدن ما می شود.
5. روده بزرگ: آخرین مرحله روده بزرگ است. هر غذایی که بدن به آن نیاز ندارد یا نمی تواند از آن استفاده کند به روده بزرگ فرستاده می شود و بعداً به عنوان ضایعات از بدن خارج می شود.
کبد و پانکراس
کبد و لوزالمعده کمک زیادی به سیستم گوارشی می کنند. هر دو با روده کوچک کار می کنند. کبد صفرا (ذخیره شده در کیسه صفرا) را فراهم می کند که به تجزیه چربی به قطعات کوچکتر کمک می کند. لوزالمعده آنزیم های اضافی برای کمک به هضم انواع غذا فراهم می کند. کبد همچنین غذای هضم شده از خون شما را قبل از اینکه به نقاط مختلف بدن شما فرستاده شود تا مورد استفاده قرار گیرد، پردازش می کند.
مهمترین راه برای مراقبت از دستگاه گوارش
نوشیدن آب سالم
جویدن کامل غذا
تغذیه مناسب
قطع کردن مصرف دخانیات و الکل،
کم کردن استرس
استفاده از میان وعدهها ر
پیشگیری و درمان بیماریهای دستگاه گوارش با برنج قهوهای
کاهش مصرف غذاهای چرب و سرخکرده
مصرف مایعات
23حقیقت جالب درباره سیستم گوارش بدن انسان
۱ – حدود ۷ ثانیه طول میکشد که غذا از مری پایین برود.
۲ – طول روده کوچک ۷. ۶ متر است درحالی که روده بزرگ تنها ۸. ۱ متر است.
۳ – کل سیستم گوارش از دهان تا مقعد ۱۵. ۹ متر طول دارد.
۴ – معده شما از اسیدهیدرولیک برای تجزیه غذا استفاده میکند و یک مخاط برای حفاظت خودش از آن تولید میکند.
۵ – روده کوچک دارای سه بخش است: دئودنوم یا دوازدهه، ژژونوم، ایلئوم
۶ – معده یک فرد بالغ میتواند حدود ۵. ۱ لیتر مواد را نگه دارد.
۷ – برخلاف باور عمومی، روده کوچک جایی که بیشتر غذا هضم میشود نه معده.
۸ – قار و قور کردن معده «بوربوریگمی» نام دارد و درواقع رودههای پر از هوای گرم شماست.
۹ – غدد بزاقی در روز یک تا دو لیتر بزاق تولید میکنند.
۱۰ – روده و مغز یک ارتباط ویژه دارند. احساسات مانند خشم، نگرانی، ناراحتی و … میتوانند هضم غذا را تغییر دهند.
۱۱ – آنزیمهای معده به تجزیه غذاها به صورت پروتئین، کربوهیدرات و چربی کمک میکنند.
۱۲ – زخمهای گوارشی توسط استرس یا رژیم غذایی ایجاد نمیشوند بلکه یک باکتری به نام هلیکوباکتر پیلوری باعث آن میشود.
۱۳- یک آمریکایی بالغ سالانه به طور متوسط ۹۰۷ کیلوگرم غذا میخورد.
۱۴ – آروغ زدن در نتیجه هوای اضافی است که هنگام نوشیدن یک نوشیدنی گازدار، جویدن آدامس یا سیگار کشیدن وارد بدن میشود.
۱۵ – کولون یا پس روده دارای چهار بخش اصلی است که مسئول از بین بردن غذا بعد از جذب مواد مغذی آن است.
۱۶ – مری غذا را با استفاده از ماهیچهها در فرآیندی به نام پریستالسیس به سمت معده حرکت میدهد.
۱۷ – کبد بزرگترین اندام داخلی است و بیش از ۵۰۰ عملکرد مختلف از جمله مبارزه با عفونت و خنثی کردن سموم دارد.
۱۸ – باد شکم اساسا هوای بلعیده شده و گازی است که توسط باکتری در رودهها تولید میشود.
۱۹ – روده انسان اکوسیستم پیچیدهای از حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ باکتری است۲۲
۲۰- کل دستگاه گوارش هنگام تولد استریل است و توسط عوامل محیطی هنگام و بعد از تولد آلوده میشود.
۲۱ – برای جلوگیری از ورود غذا و مایعات به ریه ها، اپیگلوت ورودی حنجره را میپوشاند.
۲۲ – کیسه صفرا، صفرا را ذخیره میکند تا چربی غذا را تجزیه کند.
۲۳ -سیستم گوارش محل بیشتر سرطانها است و بیشترین مرگ و میر را نسبت به سایر سرطانهای بدن دارد.
ارسال دیدگاه