در این روزهای سرد فصل زمستان می توانید با درست کردن نان گردویی داغ حسی لذت بخش را برای خانواده تان رقم بزنید.
مواد لازم برای نان گردویی
- 1 قاشق غذاخوری خمیر مایه فوری
- 1 قاشق غذاخوری شکر
- 1 قاشق چای خوری نمک
- 113 گرم (نصف پیمانه) کره
- 2 پیمانه (480 میلی لیتر) شیر
- 4 و ½ پیمانه (580 گرم) آرد همه منظوره
- 250 گرم گردوی ساییده شده یا پودر شده
- 1 قاشق چای خوری زردچوبه
- 1 عدد تخم مرغ برای رومال نان ها
- سیاه دانه و کنجد خام
طرز تهیه نان گردویی
کره را قطعه قطعه کنید و داخل شیر بریزید و روی حرارت متوسط گذاشته و مرتب هم بزنید تا کمی گرم شود و کره کاملاً ذوب شود. بعد از ذوب شدن کره، آن را از روی حرارت برداشته و بگذارید کنار تا مخلوط شیر و کره سرد شود.
در یک ظرف بزرگ 4 پیمانه از آرد را به همراه خمیر مایه فوری، نمک و شکر با هم مخلوط کنید. الک کردن آرد را فراموش نکنید!
وسط آرد را گود کنید و حالا مخلوط شیر و کره را که باید سرد شده باشد به مخلوط آرد اضافه کنید و به آرامی شروع به مخلوط کردن کنید تا خمیرتان شکل بگیرد.
اگر خمیر خیلی چسبنده بود، از ½ پیمانه آرد باقیمانده هرچقدر نیاز داشت به آن اضافه کنید.
خمیر را به میز کار منتقل کرده و برای 8 دقیقه ورز دهید تا به یک خمیر نرم و لطیف و یکدست برسید یا میتوانید 5 دقیقه با سر همزن خمیر را هم بزنید.
کف یک کاسه بزرگ را کمی چرب کنید و خمیر را داخل آن قرار دهید و روی خمیر را هم کمی چرب کنید. به جای چرب کردن، میتوانید از آردپاشی نیز استفاده کنید، یعنی کف ظرف و روی خمیر را کمی آرد بپاشید. روی ظرف را با سلفون یا پلاستیک بپوشانید و بگذارید داخل حوله و حالا خمیر را در یک جای گرم قرار دهید تا خمیر ور بیاید.
وقتی خمیر کاملاً پف کرد و دو برابر شد (حداقل 40 دقیقه طول میکشد) خمیر را بردارید و یک چنگ در آن بزنید تا هوا خالی شود.
فر را با دمای 200 درجه سانتیگراد روشن کنید و داخل یک ظرف آب گرم به اندازه کافی بریزید و در کف فر قرار دهید. این ظرف آب برای پخت نانها ضروری است.
دو تا سینی فر را آماده کنید و کف آنها را کمی چرب کنید. گردو و زردچوبه را با هم مخلوط کنید و کنار بگذارید.
مدل این نان به شکلی است که نباید خیلی خمیرش کلفت شود و هر تکه از نان را که میخورید، باید مزه گردو را هم کاملاً احساس کنید. میتوانید در اندازههای مختلف درست کنید.
هر تکه را به صورت دایره کمی پهن کنید طوری که مرکز خمیر کمی کلفت تر از اطرافش باشد.
حالا یک قاشق غذاخوری پر گردو وسط خمیر بگذارید. دور خمیر را روی گردوها به شکل بغچه جمع کنید.
خمیر را به صورت برعکس (طوری که قسمت بغچه شده زیر بیفتد) داخل سینی فر بگذارید و با کف دست خمیر را به شکل دیسک پهن کنید تا به ضخامت تقریباً یک تا یک و نیم سانت برسد.
همه چونهها را به همین شکل درست کنید و در پایان یک عدد تخم مرغ را کاملاً هم بزنید و به کمک برس روی نانها بمالید و روی آنها سیاه دانه و کنجد بپاشید.
خمیرهای آماده شده را به مدت 25 تا 30 دقیقه یا تا زمانی که روی آنها کاملاً طلایی شود در فر بپزید. بهتر است مدت پخت از 30 دقیقه بیشتر نشود زیرا باعث خشک شدن نانها میشود.
امیدوارم این نان را درست کنید و از خوردنش با عزیزانتان لذت ببرید.
نکات
میتوانید تا یک پیمانه از آرد را با آرد گندم (مثل آرد لواش یا آرد بربری) جایگزین کنید. هرچه میزان آرد گندم بیشتر باشد، نان شما نرمتر میشود. اگر بهبود دهنده نداشتید، کل آرد را از همین آرد همهمنظوره استفاده کنید.
اگر از کرههای محلی و طعمدار خوشتان میآید، میتوانید از کره محلی یا مقداری روغن کرمانشاهی استفاده کنید. همچنین میتوانید مقداری از شیر را با آب معمولی جایگزین کنید یا حتی همهاش را. شیر باعث میشود نان شما نرمتر و غنیتر شود.
ارسال دیدگاه