
گلودرد یک احساس دردناک یا خراش در گلو است. این عارضه میتواند بر اثر عوامل مختلف محیطی یا از طریق بیماریهای عفونی بروز کند.
درمان گلودرد شدید بستگی بهعلت ایجاد آن دارد در مواقعی ممکن است بتوانید با کمک درمانهای خانگی علائم این عارضه را برطرف کنید اما اگر درد چندین روز ادامه داشته باشد بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
علائم گلودرد شدید
علائم گلودرد بسته بهعلت ایجاد آن میتواند متفاوت باشد. نشانههایی که امکان دارد، احساس کنید عبارتاند از:
- احساس خراش در گلو
- سوزش
- خشکی
- تحریک ناحیه گلو
ممکن است هنگام قورتدادن یا صحبتکردن بیشتر درد داشته باشد. گلو یا لوزههای شما نیز ممکن است دچار تورم شوند.گاهی اوقات، لکههای سفید یا مناطقی از چرک روی لوزهها نیز ایجاد میشود.
علل گلودرد شدید
عوامل زیادی وجود دارد که میتواند در بروز این عارضه دخیل باشد، بهطور معمول ویروسها، عوامل باکتریایی و موارد دیگری هستند که سبب ایجاد چنین مشکلی میشود.
عفونتهای ویروسی
بیماریهای ویروسی که باعث گلودرد میشوند عبارتاند از:
- سرماخوردگی
- آنفولانزا
- مونونوکلئوز
- سرخک
- آبلهمرغان
- کرونا ویروس
- کروپ که یک بیماری رایج دوران کودکی است و با سرفههای شدید مشخص میشود
عفونتهای باکتریایی
بسیاری از عفونتهای باکتریایی میتوانند باعث ایجاد این درد شوند. شایعترین آنها استرپتوکوک پیوژنز گروه A است که باعث گلودرد استرپتوکوکی میشود.
دیگر علتهای گلودرد شدید
از دیگر عواملی که میتواند در بروز این عارضه دردناک، تاثیرگذار باشد شامل موارد زیر است:
- آلرژی: حساسیت به حیوانات خانگی، گرده گل ،کپکها و گردوغبار میتواند باعث بروز این عارضه شود. ایجاد حساسیت ممکن است با آبریزش بینی نیز همراه شود که امکان دارد گلو را تحریک و ملتهب کند.
- خشکی هوا: اگر هوای محیط خشک باشد، باعث میشود گلوی شما خراشیده شود. تنفس از طریق دهان که اغلب به دلیل گرفتگی مزمن بینی بروز میکند نیز میتواند باعث خشکی و گلودرد شود.
- تحریککنندهها: آلودگی هوای بیرون و محیط داخلی مانند دود سیگار یا مواد شیمیایی امکان دارد باعث گلودرد مزمن شود. نوشیدن الکل و خوردن غذاهای تند نیز باعث تحریک گلو و بروز این عارضه میشود.
- فشار عضلانی: ممکن است فریاد زدن، صحبتکردن با صدای بلند یا حرفزدن برای مدت طولانی و بدون استراحت، ماهیچههای گلو را تحت فشار قرار دهد.
- بیماری ریفلاکس معده: این عارضه یک اختلال سیستم گوارشی است که در آن اسید معده به مری برمیگردد. این مشکل ممکن است باعث سوزش سر دل، گرفتگی صدا و احساس توده در گلو شود.
- تومورها: تودههای سرطانی گلو، زبان یا حنجره میتوانند باعث گلودرد شوند. سایر علائم ممکن است شامل گرفتگی صدا، مشکل در بلع، تنفس پر سروصدا، توده در گردن و خون در بزاق یا خلط باشد.
درمان گلودرد شدید
داروهای مختلف و درمانهای خانگی میتوانند به تسکین گلودرد کمک کنند. قرصهای مسکن، اسپریها و شربتها تنها برخی از گزینههای موجود هستند.
غرغرهکردن و استفاده از دمنوشهای گیاهی نیز ممکن است کمککننده باشد بنابراین برای درمان گلودرد شدید مقاله کامل را بخوانید.
داروهای تجویزی برای گلودرد شدید
هنگامی که برای درمان این عارضه به پزشک مراجعه میکنید ممکن است بعد از تشخیص علت عارضه داروهایی را برای شما تجویز کند که معمولا به شرح زیر است.
مسکنها
مسکنها به اشکال مختلف وجود دارند. اغلب، تسکین درد بدون نسخه بهعنوان یک درمان اولیه برای گلودرد موثر است. 2 نمونه از داروهایی که معمولا بدون نسخه استفاده میشود شامل استامینوفن و ایبوپروفن است.
پزشکان ممکن است برخی از داروها مانند داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID ) یا برخی از داروهای حاوی استروئید مانند کورتیکواستروئیدها را معرفی کنند.
کورتیکواستروئیدها و NSAIDها میتوانند درد را کاهش دهند و التهاب را برای طیف وسیعی از شرایط از جمله گلودرد کاهش دهند.
داروهای غیر استروئیدی رایج شامل موارد زیر است:
- ایبوپروفن
- ناپروکسن
- آسپرین
- دیکلوفناک
در حالی که این داروها میتوانند به کاهش علائم این عارضه کمک کنند، اما ممکن است عوارض جانبی نیز به وجود آورند. بنابراین بهتر است برای درمان گلودرد شدید با نظر پزشک از این داروها استفاده کنید.
اسپری گلو
اسپریهای گلو نوعی مسکن هستند که فرد آن را مستقیما روی گلوی خود اسپری میکند تا با بیحسی موضعی درد را کاهش دهد.
این داروها بهطور قابل توجهی بهتر از برخی داروهای دیگر برای درمان گلودرد شدید عمل میکنند اما این مسئله بستگی به نوع تشخیص پزشک متخصص دارد.
شربتهای ضد سرفه
اگر فردی به دلیل سرفه دچار گلودرد شود، ممکن است با مصرف یک شربت ضد سرفه بتواند این عارضه را از بین ببرد.
این مایع میتواند گلو را آرام کرده و میل به سرفه را سرکوب کند. شربتهای ضد سرفه ممکن است حاوی مواد فعال دیگری نیز باشند که میتوانند به تسکین گلودرد کمک کنند.
آنتیبیوتیکها
عفونتها میتوانند یکی از علل شایع این عارضه باشند و اگر پزشک تشخیص دهد که علت بروز این مشکل یک عفونت باکتریایی است، آنتیبیوتیکهایی مانند پنیسیلین یا آموکسیسیلین تجویز میکند.
در بیشتر مواقع، فرد متوجه میشود که علائم آن در عرض 1 تا 3 روز پس از شروع دوره آنتیبیوتیک برطرف میشود.
درمانهای خانگی برای رفع گلودرد شدید
علاوه بر روشهای دارویی برای تسکین این عارضه، افراد ممکن است از برخی درمانهای خانگی نیز بهره ببرند. که تعدادی از آنها شامل موارد زیر است.
عسل
عسل همراه با چای یا مصرف آن بهتنهایی یک درمان خانگی رایج برای علائم گلودرد است. بر اساس تحقیقات عسل به اندازه دکسترومتورفان که بهعنوان سرکوبکننده سرفه مورد استفاده قرار میگیرد، در درمان این عارضه موثر است.
محققان به این نتیجه رسیدند که عسل نسبت به برخی از داروها مانند آنتیبیوتیکها، آنتیهیستامین و دیفنهیدرامین در تسکین علائم این عارضه موثرتر است.
غرغره آبنمک
غرغرهکردن با آبنمک گرم میتواند به تسکین گلودرد و از بین بردن ترشحات کمک کند. همچنین برای کمک به از بین بردن باکتریهای موجود در گلو نیز مفید است.
با افزودن نصف قاشق چایخوری نمک به یک لیوان آب گرم، این محلول را درست کنید و برای کمک به کاهش تورم و سالم نگهداشتن گلو روزی چند بار مقداری از آن را غرغره کنید.
چای بابونه
چای بابونه تسکیندهنده طبیعی است که برای اهداف دارویی از جمله درمان گلودرد استفاده میشود این دمنوش گیاهی دارای خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی است.
برخی تحقیقات نشان داده است که استنشاق بخار بابونه میتواند به تسکین علائم سرماخوردگی از جمله گلودرد کمک کند.
همچنین ممکن است سیستم ایمنی را تحریک کند تا از این طریق بدن شما با عفونتی که در وهله اول باعث این عارضه شده است، مقابله کند.
شنبلیله
گیاه شنبلیله به اشکال مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. میتوانید دانه شنبلیله بخورید، روغن آن را به پوست بمالید یا دمنوشی از آن تهیه کرده و بنوشید که این دمنوش یک درمان رایج برای گلودرد است.
شنبلیله میتواند در از بینبردن باکتریهایی که باعث تحریک یا التهاب میشوند، موثر باشد و بهعنوان یک ضد قارچ نیز عمل کند.
ریشه گل ختمی
ریشه گل ختمی، نوعی گیاه دارویی، حاوی موسیلاژ است، مادهای موکوس مانند که گلودرد را تسکین میدهد. بر اساس یک پژوهش، ریشه گل ختمی میتواند برای تحریکات دستگاه تنفسی، که ممکن است شامل گلودرد شود، مفید باشد.
گلودرد شدید میتواند به دلیل عوامل مختلفی همچون سرماخوردگی، کرونا ویروس، عفونتهای باکتریایی یا بسیاری عوامل دیگر بروز کند.
برای درمان گلودرد شدید میتوان از داروهای تجویزی پزشک یا درمانهای خانگی استفاده کرد، برای درمان دارویی از انواع مسکنها و آنتیبیوتیکها استفاده میشود.
داروهای خانگی نیز میتوانند شامل استفاده از عسل، غرغرهکردن آبنمک و نوشیدن دمنوشهای گیاهی باشد.
ارسال دیدگاه