
خواص کتیرا
خواص کتیرا که با نامهای علمی (Tragacanth) یا (Gum tragacanth) در دنیا شناخته میشود، مهمترین محصول گیاه گون کتیرا است. مهمترین تامین کنندگان کتیرا در جهان به ترتیب ایران، ترکیه و سوریه هستند. این ماده دارویی و پرخاصیت به شکل و رنگهای مختلف وجود دارد. نوع ورقهای بیرنگ یا سفید آن، بهترین، مرغوبترین و گرانترین محصول کتیرا است. برای آشنایی بیشتر با خواص کتیرا و نحوه کاربرد آن با ما همراه شوید.
خواص دارویی کتیرا شامل موارد زیر میشود:
-یکی از مهمترین خواص کتیرا استفاده از آن به عنوان یک شوینده طبیعی و گیاهی برای موهاست. کتیرا به حالت دادن و نرم کردن موی سر و درمان شوره کمک میکند.
-کتیرا در کنترل اسهال مفید است. کتیرا میتواند مقدار زیادی آب جذب و از خروج آب بدن جلوگیری کند.
-خواص کتیرا در طب سنتی چینی در تقویت مغز استخوانهای بدن خلاصه میشود. مصرف کتیرا بدن انسان را از عوامل بیماریزا محافظت میکند.
-کمک به درمان بیماری قند و نفریت از دیگر خواص کتیرا در طب سنتی است.-
-از کتیرا در فراوردههای دارویی سرماخوردگی، به عنوان عامل نرم کننده و ضد سرفه استفاده میشود.
– گون به هضم غذا کمک می کند.
– ریشه گون برای درمان عوارض جانبی شیمی درمانی مفید است.
– ریشه گون دارای خاصیت ضد استرس و آرام شدن اعصاب است.
– گون مغز استخوان را تقویت و بدن انسان را از عوامل بیماریزا محافظت میکند.
– گون سبب افزایش فعالیت سلولهای ایمنی و در حقیقت تحریک سیستم ایمنی بدن می شود.
– گون برای طحال مفید است.
– ریشه گیاه گون دارای توانایی مهار رشد تومور است.
– ریشه این گیاه برای درمان بیماری قند و نفریت مناسب است.
– گون باعث کاهش فشار خون می شود.
– کتیرا محصول گیاه گون است و به پاکسازی کبد کمک می کند.
– کتیرا برای درمان عفونت دندان و لثه مفید است.
– کتیرا در فرآوردههای سرماخوردگی به عنوان نرم کننده و ضد سرفه کاربرد دارد.
– کتیرا برای حالت دادن و نرم کردن مو مفید است.
سایر خواص کتیرا و کاربردهای آن
کتیرا به عنوان یک ماده دارویی، نقش تعیین کنندهای در ساخت دارو و مواد پزشکی دارد. این ماده در صنعت داروسازی به مصارف تهیه موسیلاژ، گرد کتیرا و همچنین تهیه قرصهای مختلف میرسد.
از آنجایی که کتیرا خاصیت دارویی دارد، به عنوان امولسیون دهنده برای معلق نگه داشتن گردهای دارویی غیر محلول در آب به کار میرود. کتیرا ممکن است به فراورده های دارویی افزایش دهنده حجم نیز اضافه شود.
از دیگر خواص کتیرا مصرف به عنوان نرم کننده و تسکین دهنده در فراورده های آرایشی و بهداشتی است. از کیترا به عنوان سوسپانسیون کننده، امولسیون کننده و به هم چسباننده در صنایع دارویی استفاده میشود.
عوارض جانبی گون:
– زیاده روی در مصرف گون باعث آسیب رسیدن به سیستم ایمنی بدن میشود.
– زنان باردار و افرادی که دارای بیماری لوپوس و یا سایر بیماریهای خود ایمنی هستند، باید از مصرف گون اجتناب کنند.
ترکیبات شیمیایی کتیرا
کتیرا دارای آب، مواد معدنی و نشاسته است. یکی دیگر از خواص کتیرا باسورین بودن آن است. (باسورین به جسمی گفته میشود که در آب به خصوص در آب سرد غیر محلول ولی به خوبی در آن متورم میشود). کتیرا همچنین دارای تراگاکانتینکه است که جسمی محلول بوده و از سه مولکول اسید گلوکورونیک و یک مولکول آرابینوز تشکیل میشود. صمغ کتیرا، حاوی مقادیری سولز و پروتئین نیز است.
طریقه برداشت و مصرف کتیرا
برای برداشت و جمع آوری کتیرا باید اطراف ساقه گیاه گون را خالی کرده و برشهایی در موازات آوندهای آن ایجاد شود. شیره یا صمغ گیاه بعد از اینکه برش ها ایجاد شد، پس از چند روز به بیرون تراوش می کند و در اثر نور خورشید و مجاورت هوا، تبخیر آب صورت گرفته و به تدریج سفت و خشک شده و حالتی ژل مانند میگیرد. کتیرا را میتوان در سال اول زندگی گیاه گون به دست آورد اما درجه مرغوبیت آن از نظر تجاری خوب نیست. بنابراین بیشتر افراد برداشت این ماده را در نیمه تابستان و از گیاهان دو ساله ترجیح میدهند.

خواص کتیرا
ارسال دیدگاه