در سالهای اخیر نقش تکنولوژی در خانهها بهشدت تغییر کرده است. ما از تلفنهای دیواری آشپزخانه و کامپیوترهای دسکتاپ، به دورهای رسیدهایم که گوشیهای هوشمند، تبلتها و انواع پوشیدنیها، چهرهی غالب خانهها را از آن خود کردهاند. موج جدید اینترنت اشیاء، امروزه دستهای از دستگاهها و وسایل «هوشمند» را در برابر ما قرار داده است.
اصطلاح هوشمند در موج فزایندهی امروزی، برای بیان اطمینان به کار میرود؛ اطمینان از امنیت و سلامتی. جو کالیسترا، یکی از معماران مرکز تحقیقات طراحی دانشگاه کانزاس، بهتازگی تصویر اقیانوس اطلس را در قالب دیواری دیجیتال که امنیت ساکنین خانه را تضمین میکند، طراحی کرده است. این دیوارها هر حرکتی را در خانه ارزیابی میکنند و کوچکترین فشار را به کف اتاقها تشخیص میدهند. دستشوییهای هوشمند از دیگر امکانات این خانهها هستند که تغییرات بیولوژیکی افراد را اندازه میگیرند و به پزشک خانواده اطلاع میدهند.
تعریف جدید رفاه تکنولوژیکی در خانه، فرصت مناسبی برای کارآفرینان فراهم کرده است که وارد این حوزهی جدید شوند. البته این کار دامهایی پیشبینینشده هم دارد و ضروری است که قبل از سرمایهگذاری در این زمینه، خوب دقت کنیم که گام بلند ما، قرار است کجا فرود بیاید.
مشکلات احتمالی خانههای هوشمند
بهزودی انتظارات ما از خانههایمان، در دامنههای تأمین امنیت و سلامت، بهرهوری انرژی و امکانات و تسهیلات بیشتر و بیشتر میشود. کارآفرینانی میتوانند در این صنعت به موفقیت برسند که تحقیقات دقیقتری در این دامنهها انجام داده باشند.
مثلاً به «خانههای سلامت» هوشمند فکر کنید. چنین خانههایی بیش از هر گروهی برای سالمندان مفیدند، ولی مطمئن باشید سالمندان آخرین گروهی هستند که میپذیرند در چنین خانههایی زندگی کنند! خیلیها نمیپذیرند در خانههایشان انواع سنسورها نصب شود؛ و این نه به خاطر هزینهی آن، بلکه به خاطر امنیت است. تعجب نکنید. همین حالا ما از اینکه تصاویرمان در وبکمها مورد سوءاستفاده قرار بگیرد یا دزدیده شود میترسیم. قطعاً دوست نداریم کل خانهی ما به دست جاسوسان، هکرها یا بدمنهای شرکتهای بزرگ بیفتد.
هوش مصنوعی خانهی هوشمند باید طوری طراحی شود که هر ترافیک شبکه ناآشنا و نامتعارف را از هر دستگاهی درون خانه شناسایی کند و آن را بهعنوان اختلال یا خطر، اعلام کند. خوشبختانه این کار سختی نیست. ولی باید ابتدا کارآفرینان و توسعهدهندگان را متوجه اهمیت این امنیت کنیم تا بیشترین تلاش خود را در راستای حل مشکلات احتمالی ارائه دهند.
برای کسانی که بتوانند بهترین رویکرد امنیتی و اشتراکگذاری دادهها را پیش بگیرند و آن را با متدهای ابتکاری و قوی پشتیبانی کنند، آیندهای فوقالعاده پیش رو قرار دارد.
فرصتهای موجود خانههای هوشمند شهری
با توجه به رشد جمعیت، اقتصاد روز برای زیرسازی و پشتیبانی جامعه به امکاناتی تکنولوژیکی مثل ربات، اینترنت اشیاء و بهینهسازی انرژی شدیداً نیازمند است. با توسعهی تسهیلات حملونقل و مسافرتی، در سالهای آینده شهرهای بزرگ پذیرای مهاجران و مسافران بیشتری خواهند بود و انتظار میرود تراکم جمعیت در مراکز شهرها چندین برابر شود. سکونتگاهها و مراکز تجاری، بدون بهرهگیری از اتوماسیون و اینترنت اشیاء قادر به کنترل مؤثر این رشد نخواهند بود. در حال حاضر مشکلات شهری بیشتر از فرصتهایی است که کارآفرینان را هیجانزده میکنند؛ اما خوشبختانه فضاهای زندگی هوشمند راه خودشان را به جامعهی مدرن باز کردهاند. همین امسال خانههایی ساختهشدهاند که به سنسورهای تشخیص چهره، پارکینگهای رباتیک، امکاناتی که چرخهی خواب انسانها را بهینه میکنند، سایهبانهایی که خود را با درجه و شدت نور آفتاب تنظیم میکنند و دیگر لوازم ضامن سلامتی انسان مجهز هستند.
این پیشرفتها، به فضای کاری هم شکل تازهای میدهند. شرکتهای بزرگ تکنولوژی در حال کار روی هوشمند کردن ساختمانها و محیطهای کاری شهری و بومی هستند که فضای بهتر و مؤثرتری برای فعالیت کارآفرینان فراهم میکنند. ساختمانهایی که لابراتوارهای ویژهای برای تولید محصولات نمونهی اولیه دارند و امکان دسترسی استارتاپها را به انواع متدهای تأمین بودجه فراهم میکنند.
سوار بر موج آینده
سیر تکاملی زندگیهای هوشمند، شروع شده است. برای کارآفرینانی که دوست دارند جزئی از این تحولات باشند، چندین مرحله را ذکر میکنیم که به آنها کمک میکند مسیری آرام و مطمئن را در پیش بگیرند:
۱- توجه به غریزهی محافظت:
مردم نگران امنیت عزیزانشان هستند، فرقی نمیکند پدر و مادرانی باشند که به فرزندانشان فکر میکنند یا تاجرانی که نگران والدین سالمند خود هستند. تهدیداتی مثل بدافزار میرا که اینترنت اشیاء را در حجم وسیع موردحمله قرار میدهند، مراقبتهای امنیتی را در بالای لیست کارآفرینان قرار میدهند.
گرچه مدتها است نرمافزارهای مختلفی در این زمینه توسعه داده شدهاند، اما هنوز راه زیادی تا رفع این نگرانیها باقی مانده است. به همین دلیل کارآفرینان باید روی تولید محصولاتی که امنیت خانههای هوشمند را تأمین میکنند، متمرکز شوند.
۲- تلاش برای یافتن متخصصان صنعتی و معماران خلاق:
مرحلهی شروع طراحی خانههای هوشمند، خیلی سادهتر از تکمیل و مقاومسازی آنها است. اغلب معمارانی مثل زاها حدید، به خاطر طرحهای آوانگارد خود به شهرت رسیدهاند و اعتماد مالکین به نام آنها اعتبار بیشتری بخشیده است.
اگر شما کارآفرین تکنولوژی هستید، ممکن است صنعت ساختمانسازی و توسعهی مسکن را خوب نشناسید. تصور کنید که هزاران متر مربع کفپوش هوشمند را به پیمانکار ساخت و ساز میفروشید و بعد همهی آنها بازگشت داده میشوند؛ چون با نظامنامهی شهری آن منطقه انطباق ندارند. برای اجتناب از چنین مشکلاتی، از ابتدای کار کارشناسانی را استخدام کنید که با امور توسعهی مسکن کاملاً آشنایی دارند.
۳- مدل کسبوکار مبتنی بر مجوز:
برای فعالیت در حوزهی مسکن و ساختمانسازی، باید به قوانین سنگین آن تن بدهید. شما مجبورید لیست داراییها و اموال خود را مدون کنید و وارد رقابت با افرادی شوید که بههرحال بازی را از شما خیلی بهتر بلدند. بجای اینکه با این روال خودتان را فرسوده کنید، بهتر است یک کالای خدماتی جدید در زمینهی خانههای هوشمند تولید کنید و برای آن مجوز بگیرید. با این کار بدون اینکه خودتان را در بازار مسکن به دردسر بیندازید، از نوآوری و تولید خود کسب سود میکنید.
گوگل هم بهتازگی سرویس Google IoT Core را راهاندازی کرده است که اجازه میدهد همهی شرکتها ابزارهای مجهز به اینترنت اشیاء خود را به یک لایه ابری متصل کنند. البته به این وسیله شرکتها فقط میتوانند اطلاعات و دادههای مورد نظرشان را از فضای کلی اینترنت اشیاء جمعآوری کنند. این سرویس راهی برای تولید اپلیکیشنهای کاربردی هوش مصنوعی پیشنهاد نمیکند. ولی استفاده از دادهها با رویکرد صنعتی مناسب، به شرکتها اجازه میدهد از راهی دورتر و امنتر در این بازی شرکت کنند.
همهی انسانها میخواهند زندگی سالمتر و بهتری داشته باشد، ولی آخرین چیزی که ممکن است دنیا نیاز داشته باشد این است که ترسی به ناامنیهای جامعهی جهانی اضافه شود. خوشبختانه در زمینه برنامههای کاربردی خانهی هوشمند، قوانین ناقص، شبهه برانگیز یا محدود نیستند.
ارسال دیدگاه