
حلوای سیاه یک حلوا سنتی و سوغات شهر اردبیل است. این حلوای خوش طعم، از مقوی ترین و شیرین ترین حلواهای سنتی استان اردبیل است.
حلوا سیاه اردبیل یا “قره حلوا” با داشتن فواید درمانی و انرژی زایی و همچنین ترکیب غنی از گروههای مختلف غذایی به عنوان تنها سوغاتی شهر اردبیل با پخت سنتی است
که با گذشت یک قرن از سابقه آن همچنان اصول اولیه پخت و ترکیب خود را حفظ کرده است. حلوای سیاه به دلیل خاصیت گرمی که دارد بیشتر در فصل سرما استفاده می شود.
در زمانهای قدیم در اردبیل به دلیل عدم وجود امکانات شهری و زمستان های طولانی معمولا این حلوا به عنوان غذا اصلی مردمان این سرزمین فراهم می شده است تا زمستان به پایان برسد.
متاسفانه توریست ها و گردشگران زیادی با این حلوا سیاه اردبیل خوشمزه آشنایی ندارند و فکر می کنند که تنها سوغات اردبیل عسل و گلیم آن است
اما چه خوب است که این فرهنگ سازی صورت بگیرد و تمامی محصولات شهرهای مختلف ایران شناسانده شود.
خواص حلوا سیاه اردبیل
- به گفته برخی کارشناسان تغذیه حلوای سیاه اردبیل به دلیل طبع گرم موادی که در آن به کار رفته است برای بیماری هایی همچون کمر درد،لاغری و دردهای مفصلی موثر است و همچنین به هضم غذا کمک شایانی می کند.
- حلوا سیاه اردبیل سرشار ازکالری، پروتئین، کربوهیدرات، چربی و به مقدار کافی ویتامینهای C-B-E و املاح کلسیم، فسفر، منیزیم و اسیدهای آمینه است.
- مهمترین آردی که در این حلوا استفاده میشود، آرد جوانه گندم است.
- ویتامین Aموجود در جوانه گندم باعث افزایش قوه بینایی، سرعت رشد کودکان، شادابی پوست و سلامت ریه و گلو می شود.
- جوانه گندم در رفع بیخوابی، بروز یائسگی زودرس، اختلالات قلبی و دیابت هم میتواند مفید و مؤثر باشد.
- پودر جوانه گندم یک مکمل غذایی پر ارزش و سرشار ازویتامین E و ویتامین های گروه B است.
- ویتامین E امروزه به عنوان معجزه گر و اکسیر جوانی معرفی می شود.
- سلنیوم و منیزیوم موجود در جوانه گندم، در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان موثر شناخته شده است.

حلوا سیاه اردبیل
ترکیبات حلوای سیاه اردبیل
حلوا سیاه از جوانه گندم، آرد سبوس دار، کره حیوانی، شیره یا عسل، تهیه شده است.
ادویه جات و پودر پسته، گردو و نارگیل نیز هنگام خوردن به آن افزوده میشود.
حلوا سیاه بدلیل ترکیبات خاص بکار رفته در آن بسیار مقوی و مغذی بوده و برای تقویت کلی بدن بسیار مناسب میباشد.
مواد لازم حلوای سیاه
- آرد سبوس دار: ۵۰۰گرم
- جوانه گندم: ۵۰۰ گرم
- مغز گردو: ۳۰۰ گرم
- شکر: ۴۰۰ گرم
- دوشاب (شیره انگور یا شیره خرما): ۷۵۰ گرم
- آب: ۱ پیمانه
- گلاب: مقداری
- زعفران: مقداری
- ادویه (فلفل سیاه، هل؛ دارچین، زردچوبه، میخک، زنجبیل، زیره): به مقدارلازم
- روغن جامد: ۳۰۰ گرم
برای تزیین حلوای سیاه میتوانید از پودر پسته، گردو، نارگیل و گل خشک استفاده کنید
طرز تهیه حلوای سیاه اردبیل
- گندم بعد از پاک کردن به مدت ۲ تا ۳ روز خیس کرده تا جوانه بزند آن را چرخ کرده با کمی آب مخلوط می کنیم وبعد از صافی رد می کنیم آرد سبوس دار را با آب گندم ( که از جوانه گندم بدست آوردیم)مخلوط کرده به صورت خمیر در می آوریم.
- مغز گردو و ادویه ها را هم اضافه می کنیم سپس آن را روی حرارت قرار می دهیم تا چند جوش بزند حالا روغن را اضافه می کنیم وخمیر را مرتب هم می زنیم تا طلایی رنگ شود به قاشق نچسبد.
- برای درست کردن شربت حلوای سیاه باید شکر، دوشاب، آب، گلاب و زعفران وهل را با هم مخلوط کرده و می گذاریم روی اجاق تا بجوشد تا قوام بیاید.
- سپس حلوا را از روی حرارت برداشته و شربت آماده شده را به آن افزوده خوب هم میزنیم تا شربت به خورد خمیر برود. این حلوا باید رنگ تیره و طعم تند فلفل داشته باشد. میتوانید برای سیاه شدن حلوا از پودر کاکائو استفاده کرد.
- در آخر به سلیقه خود حلوا را تزئین کنید.
- میتوانید این حلوای خوشمزه را با نان شیرینی میکادو (نان بستنی) نیز سرو کنید. برای این کار وقتی حلوا هنوز داغ است آن را روی نان شیرینی میکادو بکشید و یک لایه نان رویش بگذارید و وفتی سرد شد با چاقو آن را برش دهید.
نوش جان!
بیشتر بخوانید : طرز تهیه حلوا قره
ارسال دیدگاه