
ثواب و فضیلت
علامه مجلسی در جلد ۹۰ بحار الانوار، فصلی را به معنا و فضیلتهای تسبیحات اربعه اختصاص داده است. خواندن تسبیحات اربعه همچنین برای نزدیک شدن به خداوند و دفع بلاهای دنیوی و استجابت دعاها سفارش شده است
ذكر تسبيحات اربعه
تسبیحات اربعه، چهار ذکری است که در نمازهای روزانه سه یا چهار رکعتی و در برخی اذکار خوانده میشود. این چهار ذکر عبارتند از: « سُبْحانَ اللهِ، وَ الْحَمْدُ لِلهِ، وَ لا إلهَ إلاّ اللهُ، وَ اللهُ أکْبَرُ» (ترجمه: پاک و منزّه است خداوند، و ستایش مختصّ خداست، و معبودی جز خدا نیست، و خداوند بزرگتر است).
چرا تسبیحات اربعه می گویند؟
در حدیثی که در بیان راز چهار بخش بودن تسبیحات اربعه آمده گفته شده است چهار بخش بودن، واقعیتی خارجی است که عرش خداوند و آنچه پایینتر قرار دارد همه بدان انتظام یافته اند، زیرا در سبب چهارگوشه بودن کعبه و بنای آن بر چهار دیوار آمده است که: “بیت المعمور” در آسمان دارای چهار گوشه است به علت این که عرش الهی چهار ضلع و چهار جهت دارد و چهار ضلعی بودن عرش بدان سبب است که تسبیح چهار تاست؛ یعنی “سبحان الله، والحمد لله، و لا اله الّا الله، و الله اکبر”.
در نمازهای روزانه، ذکر تسبیحات اربعه در رکعتهای سوم و چهارم به جای حمد و سوره خوانده میشود.
علاوه بر نمازهای روزانه، ذکر تسبیحات اربعه در نماز جعفر طیار پس از خواندن سوره (سیصد مرتبه)، در نماز مشترک شبهای ماه رمضان (هفت مرتبه) و در اعمال ماه جمادیالآخر بعد از اتمام نمازِ مشترک (هفتاد مرتبه) خوانده میشود.

ذكر تسبيحات اربعه
بیشتر بخوانید:خواص دعای حزر جواد
خواص گفتن تسبیحات اربعه:
1- تسبیحات اربعه موجب نزدیکی به خداوند
2- تسبیحات اربعه باز دارندۀ از انواع حوادث ناگوار
3- تسبیحات اربعه موجب استجابت دعا
4- تسبیحات اربعه متمّم نماز شکسته
5- تسبیحات اربعه زير بناي اسلام
احادیث درباره تسبیحات اربعه:
امام باقر (ع):
رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند به مردی: وقت صبح و شام بگو: سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر که به هر تسبیحی که بگویی ده درخت در بهشت از انواع میوه برای تو است. و این کلمات (باقیات صالحات) است.
امام صادق (ع):
پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم وقت معراج به بهشت وارد شدند، دیدند ملائکه مشغول بنایی می باشند، گاهی می ایستند. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: چرا توقف می کنید؟ عرض کردند: تا آنکه مخارج ما برسد. فرمود: مخارج شما چیست؟ عرض کرند: مخارج ما گفتار مؤ من است در دنیا سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر. چون بگوید، مشغول شویم. و چون نگوید، ما متوقف می شویم.
امام صادق (ع):
از امام صادق (علیه السلام ) از پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم که فرمود: سپری برای آتش جهنم تهیه کنید به گفتن سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر و این روایات را در کتاب وسائل نقل کرده است.
امام باقر(ع):
«رسول خدا(ص) از کنار مردى گذر میکرد که در باغش مشغول کاشتن درختى بود، حضرت ایستاد و به او فرمود: آیا درختى به تو معرّفى کنم که ریشهاش استوارتر باشد و زودتر برسد و میوههاى پاکتر و بادوامتر بدهد؟ عرض کرد: مرا راهنمایى کن اى رسول خدا! فرمود: هر گاه وارد صبح و شام شدى، بگو: سبحان اللَّه و الحمد للَّه و لا اله الّا اللَّه و اللَّه اکبر، که اگر این را بگویى براى تو در برابر هر یک تسبیح، از هر میوهاى ده درخت در بهشت خواهد بود و این کلام یکى از مصادیق باقیات صالحات است.
آن مرد گفت: اى رسول خدا! من تو را شاهد میگیرم و این باغم را تحویل تو میدهم تا براى مسلمانان صدقه باشد- آنانى که اهل صدقهاند- در اینجا خداوند تبارک و تعالى آیاتى از قرآن را نازل فرمود: امّا آن کس که (در راه خدا) انفاق کند و پرهیزگارى پیش گیرد، و جزاى نیک (الهى) را تصدیق کند، ما او را در مسیر آسانى قرار میدهیم!»
ارسال دیدگاه