انواع تیروئید و نحوه ی تشخیص آن

دوشنبه 9 اسفند 1400 سلامت
انواع تیروئید و نحوه ی تشخیص آن

انواع تیروئید و نحوه ی تشخیص آن

 

تیروئید چیست؟ تیروئید یک غده پروانه‌ای شکل در گردن است که وظیفه تولید هورمون تیروئید را به عهده دارد، یکی از غدد مهم بدن محسوب می‌شود که در تنظیم متابولیسم نقش موثری ایفا می‌کند،  اختلال در عملکرد غده تیروئید منجر به کاهش یا افزایش هورمون تیروئید در بدن می‌شود و این مسئله روی عملکرد بدن تاثیر منفی گذارد.ما در این مقاله سعی داریم شما را با نواع تیروئید و نحوه ی تشخیص آن آشنا کنیم.

636662198049265925

انواع تیروئید و نحوه ی تشخیص آن

چگونه تشخیص دهیم تیروئید داریم :

یکی از بهترین روش‌های تشخیص برای اطلاع از کارکرد غده تیروئید آزمایش خون است، با انجام آزمایش خون، پزشک از وضعیت جسمانی شخص با خبر می‌شود ،فاکتوری که پزشکان برای عملکرد تیروئید بررسی می‌کنند آزمایش TSH است. میزان هورمون‌های محرک تیروئید را که از هیپوفیز ترشح می‌شود با آزمایش TSH نشان می‌دهد و در نتیجه عملکرد غده تیروئید برای تولید این دو هورمون T۳ و T۴ به TSH وابسته است.اگر میزان TSH کمتر از حد طبیعی باشد، می‌تواند نشان از بیماری پرکاری تیروئید باشد و اگر میزان آن در آزمایش خون بیشتر از رنج طبیعی باشد، نشان از بیماری کم کاری تیروئید است.وقتی تیروئید کم کار است غده هیپوفیز TSH بیشتری تولید می‌کند تا با تحریک بیشتر تیروئید سطح هورمون‌ها در بدن به میزان طبیعی برسد.اگر TSH شما خیلی کم باشد احتمال دارد که هورمون‌های تیروئید T۳ و T۴ زیادی در بدن شما ترشح شوند و این نشان دهنده آن است که تیروئید شما پرکار شده است.در بعضی موارد  نتیجه آزمایشات  سطح هورمون های بدن نرمال می باشد ولی غده تیروئید از حالت طبیعی بزرگتر است به این حالت گواتر می گویند .

 

انواع تیروئید و نحوه ی تشخیص آن

انواع تیروئید و نحوه ی تشخیص آن

 

علائم کم کاری تیروئید چیست؟

از شایعترین علائم کم کاری تیروئید ضعف و خستگی، خشکی پوست، احساس سرما، ریزش مو، یبوست، افزایش وزن، کاهش اشتها، افزایش احتمال سقط، کاهش ضربان قلب و افزایش فشارخون نا منظم شدن پریودی در زنان   می باشند.

♦ درمان کم کاری تیروئید چیست ؟

قرص لووتیروکسین خوراکی برای درمان کم کاری تیروئید استفاده می شود. لووتیروکسین همچنین می تواند برای درمان گواتر، که غده تیروئید بزرگ شده است، استفاده شود. همچنین انواع خاصی از سرطان تیروئید را درمان می کند.بهتر است دارو ،صبح ناشتا و 30 الی 60 دقیقه قبل از صبحانه و با مقدار زیادی آب مصرف شود؛ توصیه مهم در مصرف لووتیروکسین این است که دوز مصرفی هر روز سر یک ساعت معین استفاده شود.،اولین نشانه‌های بهبودی، معمولاً چند هفته بعد از شروع مصرف لووتیروکسین آغاز می‌شود، با بروز علائم بهبودی، مصرف دارو نبایستی قطع گردد، ممکن است نیاز باشد تا آخر عمر از لووتیروکسین استفاده شوددر صورتی که مصرف یک وعده از داروی لووتیروکسین فراموش گردد، به‌محض یادآوری دارو مصرف شود اما اگر به زمان مصرف بعدی نزدیک است، از مصرف دوز فراموش‌شده اجتناب گردد.

♦ عوارض مصرف لووتیروکسین

لووتیروکسین مانند سایر داروها می‌تواند عوارض جانبی به‌همراه داشته باشد، ممکن است هیچ کدام از این عوارض را بیمار تجربه نکند و یا چندین مورد به‌صورت همزمان مشاهده شود؛ در صورت مشاهده هرگونه علائمی از آلرژی لووتیروکسین سریعاً بایستی با اورژانس تماس گرفت، نشانه‌های حساسیت به لووتیروکسین می‌تواند شامل این موارد باشد: خارش و قرمز شدن چشم، خشکی دهان و گلو، تورم زبان و لب، آبریزش بینی، زکام، تنگی نفس، خارش پوست و… .سایر عوارض جانبی احتمالی مصرف لووتیروکسین عبارتنداز: افزایش ضربان قلب، درد قفسه سینه، تنگی نفس، تب، گرگرفتگی، عرق کردن، احساس سرما و لرز، ضعف، خستگی غیرمعمول، بی‌خوابی، عصبی شدن و عصبانیت شدید، تغییر و یا تأخیر در پریود و قاعدگی، اسهال، استفراغ، حالت تهوع، شکم‌درد، افزایش اشتها، افزایش وزن، چاقی، ریزش مو، گرفتگی عضلات، درد فک، گردن، شانه و کتف، مشکل بلع غذا و آب، تورم چشم‌ها، صورت، لب‌ها، گلو یا زبان، افسردگی‌، نداشتن اعتماد، توهم، سریع احساساتی شدن و گریه.

 ♦ موارد منع مصرف لووتیروکسین

لووتیروکسین نباید در بیماران مبتلا به پرکاری غده تیروئید و افراد دچار بیماری های وخیم قلبی عروقی همچون نارسایی عروق کرونر، سابقه سکته قلبی، فشار خون کنترل نشده و نیز به منظور کاهش وزن در افراد چاق استفاده شود.

علائم پرکاری تیروئید چیست؟

افزون بر میزان TSH، پر کاری تیروئید نشانه‌هایی دارد که به مواردی چون سریع‌تر شدن ضربان قلب نسبت به حالت عادی، کم کردن وزن بدون هیچ دلیل خاصی، زیاد شدن اشتها، عرق کردن زیاد، لرزش بدن بیشتر در دست، احساس اضطراب، تحریک پذیری یا تغییر کردن اخلاق و رفتار، احساس خستگی داشتن، حرکات روده به صورت پشت سر هم، در صورت بزرگ شدن غده تیروئید که می‌تواند در گردن شما احساس شود که به آن گواتر می‌گویند، مشکل خواب، بیرون زدگی بیش از حد معمول چشم‌ها یا برآمده شدن چشم‌ها (این نشانه در گونه‌ای خاص از پرکار بودن تیروئید بوده که نام این بیماری گریوز است) می توان اشاره کرد.

♦ درمان پر کاری تیروئید چیست؟

هدف از درمان طبیعی کردن سطح هورمون‌های تیروئید است. در بیمارانی که علت پرکاری تیروئید مصرف زیاد هورمون است باید دوز دارو تنظیم شود. در کسانی که علت بیماری التهاب تیروئید است چون بیماری خود محدود شونده است نیاز به درمان اضافه ندارد. در مواردی که علت پرکاری تیروئید بیماری گریوز یا گواتر مولتی ندولر یا گواتر گره‌ای منفرد سمی باشد درمان شامل یکی از موارد زیر است:

۱. داروهای ضد تیروئید خوراکی شامل متی مازول و پروپیل تیواوراسیل که برای بیماران با بیماری گریوز به مدت طولانی و برای علل دیگر پرکاری تیروئید به مدت کوتاه مورد استفاده قرار می‌گیرد. ..

۲. ید رادیو اکتیو باعث از کار افتادن گواتر یا کوچک شدن گره‌های سمی که تولیدکننده هورمون تیروئید هستند، می‌گردد. این درمان بدون خطر است و در بالغین با پرکاری تیروئید به‌طور گسترده استفاده می‌شود.

۳. جراحی تیروئید یک درمان دائمی دیگر بر ای پرکاری تیروئید است.

۴. داروهایی مانند پروپرانولول برای تسکین علائم پرکاری تیروئید به کار می‌رود تا سایر درمان‌ها اثر خود را بگذارند.

 

زمانی پای مشکل تیروئید وسط است؟ 2

انواع تیروئید و نحوه ی تشخیص آن

 

ماسک جوانسازی پوست

ماسک جوانسازی پوست

خواص میوه انبه

خواص میوه انبه

×

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب استان برای وضعیت آب‌و‌هوا