افسردگی/9عوامل که شما را بیشتر در معرض خطر افسردگی قرار می دهد؟

یکشنبه 6 شهریور 1401 روانشناسی
افسردگی

علل و عوامل خطر افسردگی

افسردگی یک مشکل پیچیده و گسترده است که به اشکال مختلف ظاهر می شود. معمولاً نمی‌توان افسردگی را به دلیل ریشه‌ای آن ردیابی کرد، اما عوامل متعددی می‌توانند در ایجاد آن نقش داشته باشند.

افسردگی در طول زمان به دلیل ترکیبی از رویدادهای اخیر و گذشته و سایر عوامل شخصی ایجاد می شود

سلامت روان یکی از مهم ترین جنبه های رفاه عمومی است که اغلب نادیده گرفته می شود. افراد به دلیل برخی احساس نابجای خجالت یا شرم از بحث درباره افسردگی اجتناب می کنند، که بیشتر به مشکل دامن می زند.

برخی از عوامل موثر در شروع افسردگی عبارتند از:

 

افسردگی

افسردگی

1. تروما

پریشانی روانی شدید ممکن است پس از قرار گرفتن در معرض رویدادهای آزاردهنده (حادثه، حمله یا بلایای طبیعی) رخ دهد.

رویدادهای طولانی مدت مانند آزار عاطفی، جنسی یا جسمی در دوران کودکی، زندگی در یک محیط ناامن و سایر شرایط استرس زا نیز می تواند منجر به ضربه روحی و در نهایت افسردگی شود.

2. ژنتیک

افسردگی می تواند در خانواده ها وجود داشته باشد که نشان دهنده یک مؤلفه ژنتیکی در این اختلال خلقی است.

ژن‌هایی که گمان می‌رود با افسردگی مرتبط باشند، نقش‌های مختلفی در مغز دارند، مانند سنتز، فعالیت و انتقال انتقال‌دهنده‌های عصبی. اینها مواد شیمیایی هستند که سیگنال ها را بین نورون ها منتقل می کنند.

 

3-شرایط زندگی

رویدادهای مختلف زندگی، مانند مرگ یک عزیز یا یک حیوان خانگی، می تواند منجر به نارضایتی شدید شود که گاهی اوقات به افسردگی تبدیل می شود. علاوه بر این، جدایی، طلاق یا ازدواج دوم والدین نیز می تواند باعث افسردگی در کودکان شود.

توانایی فرد برای کنار آمدن با یک موقعیت، مثبت اندیشی و پذیرش حمایت از دیگران تعیین می کند که آیا چنین موقعیت های زندگی می تواند باعث افسردگی شود یا خیر.

4. سوء استفاده از مواد مخدر و الکل

برخی از افراد برای بهبود خلق و خوی خود، مقابله با استرس یا هیجانات و تسکین علائم افسردگی ناشناخته به مصرف مواد مخدر و الکل متوسل می شوند.

الکل به عنوان یک مضعف کننده بر روی سیستم عصبی مرکزی عمل می کند و می تواند علائم افسردگی را ایجاد کند. مصرف دارو همچنین دارای عوارض جانبی بالقوه مضری است که در دراز مدت علائم افسردگی را تشدید می کند.

حدود یک سوم افراد افسرده بالینی از الکل یا مواد مخدر سوء استفاده می کنند.

 

5. افزایش سن می تواند باعث علائم افسردگی شود

با افزایش سن، حجم مغز کاهش می یابد که ممکن است بر مسیرهای انتقال دهنده عصبی و سطح هورمون تأثیر بگذارد. این می تواند بر خلق و خوی فرد تأثیر بگذارد و در نتیجه افسردگی ایجاد کند.

 

6. هورمون ها

زنان ممکن است به دلیل تغییرات در سطح هورمون های پروژسترون و استروژن دچار اختلالات افسردگی شوند.

این اختلالات افسردگی عموما در دوران بارداری، پیش از یائسگی، چرخه قاعدگی، یائسگی یا پس از زایمان رخ می دهد. علاوه بر این، عدم تعادل هورمونی می تواند باعث سقط جنین شود که می تواند باعث افسردگی در برخی از زنان شود.

 

7. رسانه های اجتماعی

با ظهور رسانه های اجتماعی، برای جوانان و نوجوانان عادی شده است که به جای ملاقات حضوری با همسالان خود به صورت الکترونیکی ارتباط برقرار کنند. حدس زده می شود که ارتباطات ایجاد شده در پلتفرم های رسانه های اجتماعی از نظر احساسی رضایت بخش نیستند و اغلب منجر به احساس انزوا می شوند.
مطالعات تحقیقاتی ارتباط بین استفاده از رسانه های اجتماعی و افزایش موارد افسردگی را نشان داده است.

 

8. استرس

استرس شدید و طولانی مدت می تواند خطر ابتلا به اضطراب یا افسردگی را افزایش دهد.

 

9. شرایط پزشکی

مشکلات سلامتی مانند درد مزمن، اضطراب، اختلالات خواب و اختلال کم توجهی بیش فعالی (ADHD) می تواند از عوامل موثر در افسردگی در برخی افراد باشد. برخی از داروها همچنین می توانند افسردگی را به عنوان یک عارضه جانبی ناسازگار تحریک کنند.

 

علائم افسردگی

علائم افسردگی

عوامل خطری که می تواند شما را مستعد افسردگی کند

برخی از افراد به دلیل برخی عوامل ارثی، عوامل بیولوژیکی یا صرفاً نوع شخصیت خود، بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به افسردگی هستند.

این بدان معنا نیست که افراد پرخطر قطعاً دچار افسردگی خواهند شد، اما معمولاً مقابله با بحران و حوادث آسیب زا برای آنها دشوار است. آنها به اندازه کافی برای مقابله با مصائب زندگی سازگار نیستند و بنابراین به راحتی طعمه افسردگی می شوند.

بیوشیمی: تغییرات در مواد شیمیایی در مغز می تواند باعث علائم افسردگی شود.

ژنتیک: اگر افسردگی در خانواده شما وجود داشته باشد، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی هستید. به عنوان مثال، اگر یک دوقلو همسان افسردگی داشته باشد، احتمال ابتلا به افسردگی در دوقلو دیگر نیز 70 درصد است.

شخصیت: داشتن عزت نفس پایین، افکار منفی مداوم یا استرس مداوم می تواند شما را مستعد افسردگی کند.

عوامل محیطی: قرار گرفتن در معرض غفلت، سوء استفاده، خشونت یا فقر می تواند افراد را مستعد افسردگی کند.

نشانه کودک بسیار حساس

12 نشانه کودک بسیار حساس و نکاتی برای کمک به آنها

تنهایی مزمن: علل، علائم و خطرات سلامتی

×

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب استان برای وضعیت آب‌و‌هوا