آش بلغور گندم با گوشت و بدون گوشت

پنج‌شنبه 12 اسفند 1400 آشپزی
دستور پخت آش بلغور گندم با گوشت و بدون گوشت

آش بلغور گندم

یکی از غذاهای سنتی ایران که در شهر های مختلف سرو میشود با مواد متفاوت اما بلغور و حبوبات عضو ثابت این آش است . چاشنی این اش مانند سایر آش ها پیاز داغ، سیر داغ و نعنا داغ است.در این مقاله با طرز تهیه ۳ نوع آش بلغور گندم با ستاره همراه باشید.

1. طرز تهیه آش بلغور گندم بدون گوشت (شمالی)

آش بلغور گندم را می‌توان با گوشت یا بدون گوشت درست کرد، البته نوع بدون گوشت آن بیشتر به شمال ایران منسوب است که غالبا با گندم پوست کنده یا بلغور گندم  پخته می‌شود.
  • بلغور گندم خیس خورد 3 پیمانه
  • نخود؛ لوبیا چیتی، عدس 3 پیمانه
  • اسفناج ساطوری1 کیلوگرم
  • پیاز داغ 5-6 قاشق غذاخوری
  • روغن و نمک
دستور تهیه:
  1. بلغور گندم را با ۱۲-۱۰ پیمانه آب در قابلمه‌ای ریخته و روی حرارت ملایم به مدت ۲ ساعت یا بیشتر بپزید تا کاملا نرم شود و لعاب بدهد. در این فاصله چند بار هم بزنید تا ته نگیرد و اگر لازم بود کمی آب جوش به آن اضافه کنید.
  2. نخود و لوبیا را از شب قبل خیس کرده و سپس با ۵-۴ پیمانه آب روی حرارت ملایم به مدت ۲ ساعت یا بیشتر بپزید تا کاملا نرم شود.
  3. عدس را از شب قبل خیس کرده و با ۳-۲ پیمانه آب به مدت ۱ ساعت روی حرارت ملایم بپزید تا نرم شود.
  4. به گندم و حبوبات در پایان ساعت اول پخت، کمی نمک اضافه کنید.
  5. ۴-۳ قاشق از پیاز داغ را در یک قابلمه جادار ریخته و بلغور گندم و حبوبات پخته را در قابلمه بریزید.
  6. اسفناج را به قابلمه اضافه کرده و هم بزنید.
  7. ۴۰-۳۰ دقیقه دیگر صبر کنید تا آش روی حرارت ملایم بپزد و جا بیفتد. اگر لازم بود کمی آب جوش اضافه کرده و آش را هم بزنید تا ته نگیرد.
  8. آش را در ظرف سرو کشیده و روی آن را با پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ تزیین کنید.

آش بلغور گندم بدون گوشت

2. طرز تهیه آش بلغور گندم با گوشت (هندی)

این آش خوشمزه، با کمک پیاز داغ و ادویه شکل هندی به خود گرفته، ولی تشخیص هویت حقیقی آن که همان حلیم ایرانی باشد، زیاد دشوار نیست. در هر حال گوشت این آش هم مانند حلیم، باید از قلوه گاه یا دنده گوسفند انتخاب شود تا پس از کوبیدن ریش ریش شده و کش بیاید. اگر چربی گوشت زیاد است بهتر است از میزان روغن کم شود.
  • بلغور گندم خیس خورده
  • گوشت با استخوان
  • پیاز برای پختن گوشت
  • پیاز برای پیاز داغ
  • سیر له شده
  • گشنیز ساطوری
  • زردچوبه، نمک و روغن
  • فلفل قرمز سائیده
  • ادویه سائیده (تخم گشنیز، زیره، هل، دارچین، فلفل سیاه)
دستور تهیه:
  1. بلغور را با ۳ لیتر آب و اندکی نمک در قابلمه جاداری روی حرارت ملایم بار گذاشته و فرصت دهید حدود ۲ ساعت بپزد تا لعاب دهد.
  2. درب قابلمه را نیمه باز گذاشته و گاهی هم بزنید. اگر گندم کم آب شد، کمی آب جوش اضافه کنید.
  3. گوشت را با پیاز خرد شده در ۱ لیتر آب روی حرارت بالا به جوش آورده، کف گوشت را بگیرید، حرارت را کم کرده و درب قابلمه را ببندید.
  4. ۳ ساعت فرصت دهید تا گوشت بپزد. در پایان پخت، گوشت باید کمتر از ۳ پیمانه آب داشته باشد؛ اگر آب زیاد بود درب قابلمه را برداشته و حرارت را کمی زیاد کنید تا آب آن کم شود.
  5. در یک ماهیتابه پیاز را سرخ کنید، سپس سیر و زردچوبه و فلفل قرمز را به آن اضافه کرده و کمی تفت دهید.
  6. در پایان ساعت دوم پخت گوشت، پیاز داغ و ادویه را با اندکی نمک به آن اضافه کنید.
  7. استخوان گوشت را پس از پختن از آن جدا کرده و گوشت را بکوبید تا ریش ریش شود.
  8. گوشت کوبیده را به همراه آب گوشت در قابلمه گندم ریخته و هم بزنید تا به به جوش آید.
  9. گشنیز را اضافه کرده و حرارت را کم کنید، فرصت دهید تا ۲۰-۱۵ دقیقه دیگر بپزد.
  10. در انتها آب و نمک آش را میزان کرده و از روی حرارت بردارید.

3. طرز تهیه آش بلغور گندم با آب قلم

این آش را معمولا با آب قلم یا عصاره گوشت درست می‌کنند و به عنوان یک غذای ویژه مراسم مذهبی و نذورات در ماه رمضان و ماه محرم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • بلغور گندم خیس خورده3 پیمانه
  • آب قلم (عصاره گوشت)3-4 پیمانه
  • نخود1/2 پیمانه
  • شوید و گشنیز ساطوری2 پیمانه
  • زردچوبه 1-2 قاشق مرباخوری
  • نعنا داغ2-3 قاشق غذاخوری
  • نمک

دستور تهیه:

  1. نخود را از شب قبل خیس کرده و سپس با زردچوبه در ۱ لیتر آب بر روی حرارت ملایم بپزید. ۲ ساعت یا بیشتر فرصت دهید تا نخود کاملا نرم شود.
  2. نیم ساعت پیش از پایان پخت نخود، سبزی را به همراه ۲-۱ پیمانه آب جوش و اندکی نمک به آن اضافه کرده و هم بزنید.
  3. بلغور گندم را در ۴ لیتر آب در قابلمه جاداری با درب نیمه باز بر روی حرارت ملایم به مدت ۲ ساعت بپزید. گاهی هم بزنید تا ته نگیرد و در پایان ساعت اول نمک بزنید.
  4. نخود و سبزی پخته را به گندم اضافه کرده، آب قلم یا عصاره گوشت را در قابلمه ریخته و حرارت را ملایم کنید تا به جوش آید.
  5. پس از اینکه آش جا افتاد از روی حرارت برداشته و با نعنا داغ تزیین کنید.
 آش بلغور گندم
۱۲ غذا برای مهمانی (نهار و شام)

آشنایی با ۱۲ غذا برای مهمانی

آش کوفته ریزه

دستور پخت آش کوفته ریزه مرحله به مرحله

×

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب استان برای وضعیت آب‌و‌هوا